11.02.2023 | 15:48
Хипермаркетите обясниха с декларация защо ще продават двойно по-скъпо стоките си в България
У нас било по-скъпо, защото имало по-дълги транспортни пътища до родния пазар, в сравнение с Централна и Западна Европа...

Големите вериги не смятат да намалят цените на основните стоки и услуги, става ясно от тяхна декларация, която бе разпространена днес до медиите. От Сдружението за модерна търговия, в което влизат 13 водещи ритейлъри в България – „Билла България“, „Фантастико груп“, „Дайхман търговия с обувки“, „ДМ България“, „Доверие – Брико“ („Мосю Бриколаж“), „ИКЕА – България“, „Кауфланд България“ , „Лидл България“, „Максима България“ („Т MARKET“), „ПЕПКО България“, „ПроМаркет“ , „Хиполенд“ и SOpharmacy, се противопоставят на идеята на държавата да ги контролира и обясняват, че нямало как да намалят цените.

През последните седмици стана ясно, че много от стоките им се продават двойно и дори тройно по-скъпо в сравнение със Западна Европа.

Според търговците имало съществени фактори в ценообразуване, довели до настоящите високи цени и инфлация – глобален недостиг на суровини, по-дълги транспортни пътища за българския пазар в сравнение с Централна и Западна Европа, последици в световен мащаб от военния конфликт.

Последното потвърждава, че 2/3 от продуктите по щандовете са внос, а колкото и да се хвалят, че подпомагат българската продукция, хипермаркетите почти не допускат родни стоки до обектите си.

„Редица икономисти предупредиха, че всяко прилагане на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до допълнително повишение на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на гражданите и на правителството да не се допуска ръст на цените“, твърдят от Сдружението за модерна търговия.

Според тях се настройвало обществото към цял един сектор, а това не било „отговорно“. Атаката била осъществявана „във време на предстоящи съдбоносни решения за страната ни като членството на България в еврозоната, при които е особено важно партньорството между бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на допълнителни разделения, базирани на популистки тези“.

Те изтъкват, че били големи данъкоплатци. Добавената стойност в сектора била 1,6 млрд.лева.

„Внушението, направено в различни медийни изяви, че сектор „търговия“ не създава добавена стойност в икономиката, издава дълбоко неразбиране на базови икономически процеси“, се подчертава становището.

В сектора са концентрирани чуждестранни инвестиции на стойност 789 млн. евро или 2.8% от всички чужди капитали в страната до 2021 г. и се осигурява работа на над 80 000 души в цялата страна, допълват от големите вериги.

Големите търговски компании апелират също „да не се неглижират дългогодишни пропуски в управлението на целия агросектор (включително разпределение на субсидии), довели до недостатъчно местно производство, и така лековато да се посочва един удобен виновник – търговските вериги“. Ако има конкретни съмнения по отношение дейността на отделни бизнес оператори в страната, нека това бъде установено от съответните държавни контролни органи и да бъде оповестено. Но „обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение“, категорични са членовете на Сдружението за модерна търговия.

8 коментара

  1. бакал каза:

    Не купувайте от тези крадци! Пазарувайте от бакалии

  2. Анонимен каза:

    Ми ние сме си за ебане .Ако почем да пазаруваме в малките магсзнчета масово ще видим тези вериги

  3. Христо каза:

    Бойкот.

  4. Колева каза:

    Е, хайде сега дългият път им бил виновен…А защо от Кауфланд не кажат как преди месец си купихме бг олио в Германия от Кауфланд на цена 1.80 Евро! Е, тогава как ще обяснят дългия път на родното олио до Германия, което се продаваш в пъти по – евтино, отколкото е тук вБългария?!!!

  5. Колева каза:

    Е, хайде сега дългият път им бил виновен…А защо от Кауфланд не кажат как преди месец си купихме бг олио в Германия от Кауфланд на цена 1.80 Евро! Е, тогава как ще обяснят дългия път на родното олио до Германия, което се продаваш в пъти по – евтино, отколкото е тук в Германия???!!!

  6. Пламен каза:

    За Бога братя не купувайте, съгласен съм с предишните коментари! 👍

  7. Николай николов каза:

    Или да намалят цените до европейските и по ниски според местните заплати или да си ходят go xome

  8. Пепи каза:

    Нека не намалят цените, ако клиентите ги бойкотират и спрат поне за месец да пазаруват от тях и нетрайните продукти се развалят, ще си помислят,дали няма да намалят цените…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране