20.02.2015 | 11:21
Хит след хит в парламента: За гейовете, Буда и Възродителния процес
При дебата за НК се чуха реплики за медицински диагнози и правоговор

Парламентът даде старт на петъчното заседание с почти двучасови изказвания и реплики на тема гейове, Възродителен процес, медицински диагнози, Буда божества, правоговор и други. Повод за размяната на реплики станаха шест проекта за промени в Наказателния кодекс.

С единия от тях „Атака“ поиска да се наказва участието в гейпаради, а с друг – да се разшири обхватът на неизбежната самоотбрана. ДПС предлага да отпадне давността за престъпленията по време на Възродителния процес, а Цецка Цачева е внесла промени, с които се завишават наказания за шофиране след употреба на алкохол и наркотици и без книжка.

Депутатите втори ден дебатираха по шестте проекта, но до гласуване отново не се стигна. Вместо това обаче те се посветиха на остроумни изказвания.

Те бяха отприщени, след като Методи Андреев от ГЕРБ обвини ДПС в лицемерие, защото в миналия мандат не са подкрепили искането на ГЕРБ да падне давността за престъпленията на Възродителния процес. Изказването му беше разкритикувано от Тунчер Кърджалиев от ДПС, който го обвини, че минава всякакви граници.

„Дори нещо друго забелязвам при вас – когато говорите от тази трибуна и в устата ви е ДПС, усещам някаква нервно- вегетативна симптоматика. Очите ви изскачат от орбитата, дишането ви се учестява, имате пот на челото. Вероятно има и други органи, които са променени“, каза Кърджалиев на Андреев.

„Да не превръщаме дебатите в медицински симпозиум“, призова водещият заседанието Иван Иванов от Реформаторския блок.

Мустафа Карадаъйъ също репликира Андреев, който по-рано изреди псевдонимите от Държавна сигурност на някои депутати от ДПС: „Когато някои хора говорят за ДС и цитират избирателно някои имена, трябва да минат в цялост и да кажат има ли Буда божества, в какви форми и кои са тези“, призова той.

Филип Попов от БСП пък попита с какво жертвите на Възродителния процес се различават от жертвите на фашизма. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров призова да се изтегли законопроектът, защото е спорен исторически и юридически. Той попита какво значи лица, свързани с комунистическия режим, и допълни, че в залата само неговата колежка Калина Балабанова не е свързана с комунизма, защото е родена през 1990 година.

Сидеров призова Цецка Цачева и да организира курс по правоговор за депутатите. Той направи забележка на Методи Андреев за диалекта: „Казва се „едно“, а не „идно“, „демагогия“, а не „димагогия“ и т.н., парламентаризмът изисква да се говори правилно“. Цачева го подкрепи за инициативата и обеща да направи „освежаване на правоговора“.

Дебатите около Възродителния процес изместиха дебатите по предложението на „Атака“ за наказания за участие в гейпарадите. Все пак Явор Нотев от партията на националистите успя да обясни, че 14 февруари е ден на любовта. Той призова хомосексуалистите да я показват тогава, както всички останали хора и да не правят специални манифестации заради това.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране