13.07.2024 | 19:49
Хората на Доган очакват още депутати да напуснат Пеевски
Джевдет Чакъров проведе втора среща с почетния си председател в "Росенец"

“Започнахме 14, вече сме 24, другата седмица най-вероятно ще бъдем 34, а може и 40”, каза пред “Дарик радио” Валентин Тончев, който е сред изключените от контролираната от Пеевски парламентарна група на ДПС.

Междувременно в събота верният на Доган съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров проведе втора среща с почетния си председател в “Росенец”. Тя била за “текущи въпроси”.  До петък депутатите на Делян Пеевски бяха повече от тези, които поддържат Доган във вътрешнопартийната война. Преди ден обаче още двама народни представители минаха в редиците на доганистите. Сега съотношението е 24:23 в полза на почетният председател на партията.

“ДПС няма да приключи с тази криза. Ще излезем много по-силни. Ще видите много скоро, че ДПС ще стане приемлив политически партньор. Моето очакване е още колеги да преборят страха и да се присъединят към нашата група. Надявам се всеки един, който знае какво е ДПС да осъзнае това, за което се е борил, че ние сме много повече от една политическа партия, че сме едно семейство, никога не сме имали етническо противопоставяне. Вратата не е затворена за никого”, каза в събота Тончев.

Той обяви, че се извинява заради Делян Пеевски на избирателите на ДПС. “Ние всички трябва да се извиним на нашите избиратели, защото те не заслужават ДПС да бъде управлявана по този авторитарен начин”, допълни той.

На въпрос каква е разликата между ДПС-Доган и ДПС-Пеевски, Дарик Тончев отговори: “Единият иска да се върне партията такава, каквато трябва да бъде – със своите колективни органи и ценности, че сме партия на изграждането на мостове, толерантност, другият иска да я управлява като частно търговско дружество”.

По думите му никой не може да отрече качествата на Пеевски, но определи авторитарният му подход като неприемлив за членовете и симпатизантите на партията. Според него решението на Доган да предложи именно Пеевки за съпредседател на ДПС е било партията да се модернизира, но след избирането му колективните органи са започнали да се събират много рядко.

Направи се опит ДПС да бъде управлявана като еднолично търговско дружество, това е неприемливо за нас. Никога не е била такава. В ДПС всеки човек е намирал своето място, можеше да се изрази, да работи, да докаже, че има знания да върви напред. Не мога да приема твърдения да бъдем категоризирани като деребеи, хакери, да сме въвличани в гей скандали, космонавти, колежките – че са компаньонки. Мисля, че тези колеги не само трябва да се извинят, а да се замислят за какво са се борили. Мисля, че има хора сред тях, които се чудят как да преборят страха, знам го, защото сме били много години заедно”, допълни той.

След като подкрепящите Пеевски изразиха съмнения, че писмото на Доган е истинско, Тончев призивът на почетният председател е “абсолютно автентичен”.

Попитан каква е разликата между споменаваните с години “обръчи от фирми” около ДПС на Доган и корпоративното управление на партията от Пеевски днес, Тончев отговори, че по време на почетния председател такова нещо не е имало.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране