06.01.2015 | 22:34
Хората трябва да внасят пари в хазната, а ГЕРБ ще ги харчи
Менда развива скандални тези-българите не трябвало да очакват много от собствения си бюджет

Скандална теза, че данъкоплатците имат прекомерни очаквания към хазната разви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ. В интервю за БНТ Стоянова препоръча на българите, които не са на социално подпомагане, да не се фокусират прекалено много върху харчовете на хазната и да поемат нещата в свои ръце, защото по-скоро трябва да внасят приходи в нея, отколкото да получават. Стоянова омаловажи дела на държавните разходи като част от икономиката и възрази на претенциите, че политиците носят основната отговорност за подсигуряването на нормална бизнес среда в страната.

„В последните години всички ние прекалено много се фокусираме в бюджета и всеки български гражданин едва ли не търси своята част в бюджета, това за мен определено е грешно“, обяви Стоянова. Според нея бюджетът на държавата е само малка част от икономиката и от разходната част се подсигурява финансирането на най-важните системи и сектора на социално подпомагане. „Всички останали хора обаче трябва да поемат нещата в собствените си ръце, защото те по-скоро внасят приходи в бюджета и по-малко трябва да очакват да получат от него директно доходи“, обясни Стоянова. Според нея не може да се очаква само от политиците да осигуряват нормална бизнес среда, защото те отговарят за изготвянето на правилата, а всички граждани трябва да се стремят те да се спазват.

Твърдението за прекомерно втренчване в бюджета идва на фона на напълно формализирано гласуване на бюджетния закон за 2015 г., проведено по тъмни доби без никакъв дебат и в отсъствие на опозицията. Освен това с този бюджет държавата открито спря да се преструва, че харчи парите за реализацията на програми с измерими цели и резултати. Само 8 министерства приложиха програмни бюджети за 2015 г., които на теория би следвало да се обсъждат в ресорните парламентарни комисии. Този формален подход оправдава разходи на обща стойност 32.8 млрд. лв. или 39.8% от БВП при позволен максимален таван на бюджетните разходи съгласно закона за публичните финанси е 40% от БВП.

Бюджетът, към който данъкоплатците не следва да хранят прекомерни очаквания, според Менда Стоянова е реалистичен и изпълним. „Твърденията, че приходната част е подценена съзнателно, за да може правителството после да прави повече разходи, не отговарят на реалността. По закон при преизпълнение на приходите допълнителни разходи може да се правят само след санкция на Народното събрание“, коментира Стоянова.

1 коментар

  1. Мотев каза:

    Бяхме се разбрали уважаеми редактори,тази година по малко да гледаме вечно намусената леля Менда.Получавам ортикария от тази „патриотка,“даже когато я видя на снимка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране