13.06.2015 | 15:01
Христо Иванов опитва да изнасили Конституцията
Близнашки продължава атаката си срещу правосъдния министър

“Ако анонсираните идеи за съдебна реформа минат, правосъдният министър Христо Иванов е антигерой. Не можеш да се опитваш да изнасилваш Конституцията и да смяташ, че всички ще гледат с мълчание или ще кимат с одобрение. Има стара френска сентенция от 19 в., който гласи: “Защо всички се опитват да изнасилят Конституцията? Защото Конституцията не може да вика”. В нашия случай обаче има достатъчно подготвени хора, които да застанат в защита на ценностите на конституционализма”. Това заяви бившият служебен премиер Георги Близнашки в интервю за Би Ти Ви днес.

Близнашки продължава атаката си срещу правосъдния министър, който заемаше същия пост и в неговия кабинет, след като вчера в студиото на друга телевизия обяви, че Иванов некомпетентен, без трудов стаж и “аз постоянно му дърпах юздите”.

В пространното интервю днес бившият премиер и професор по конституционно право заяви, че стратегията на Народното събрание за съдебна реформа, в чието изготвяне е участвал и той, е предвиждала идеи, които в предлагания сега проект са променени драстично. Като пример той посочи въвеждането на явно гласуване във Висшия съдебен съвет, както и намаляването на мандата на съвета. Вярвам, че парламентът ще отхвърли тази съдебна реформа, каза той.

Близнашки повтори, че Иванов е лаик, попаднал в полезрението на силните на деня, на който е дадена “огромна власт да бърника из Конституцията в момента”. Той повтори, че няма никакво лично отношение към правосъдния министър, а защитава фундаментални принципи, защото смята, че се прави опит за приватизиране на съдебната власт. Допълни, че изпратил съобщение на наследника си на поста Бойко Борисов, че управляващите допускат грешка с промените съдебната власт и че го подвеждат хора, които не познават материята.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране