27.03.2015 | 19:52
И Искров с обвинение за КТБ?
Как да провериш едно евро? Може да е дарение на гарата в Брюксел, казва Горанов за произхода на парите на LIC33

И управителят на БНБ Иван Искров може да се окаже с обвинение по аферата КТБ, ако прокуратурата установи, че той е бил наясно с действията на подуправителя Цветан Гунев, който към момента е обвиняем. Обвинителен акт ще има и за собственика на банката Цветан Василев, независимо от това какво ще реши окончателно Сърбия за екстрадирането му.

Това стана ясно от думите на зам. главния прокурор Борислав Сарафов, който днес, заедно с финансовия министър Владислав Горанов, главния секретар на МВР Георги Костов, шефът на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков и двамата временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев, влязоха в централата на КТБ на столичния площад „Гарибалди“. „Как да провериш едно евро като произход, при положение, че би могъл да го получиш на гарата в Брюксел като дарение от някого“.

Така пък финансовият министър Владислав Горанов отговори на въпрос ще проверява ли държавата произхода на парите, с които никому известната компания LIC33 купи редица големи компании от банкера Цветан Василев. С този си отговор Горанов дефакто иронизира целия Министерски съвет, от който е част и който в деня на оповестяването на сделката излезе с „позиция на правителството“.

„Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България“, се посочваше в съобщението на МС.

От днес, след решение на Софийския градски съд (СГС), двамата синдици встъпват в длъжност, а правомощията на квесторите ще бъдат прекратени.  Кабинетът е поставил задачи на синдиците много бързо да започнат отменителните искове срещу всички сделки, за които има съмнения, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ и сделки, които нарушават принципа на равнопоставеност между кредитори, стана ясно малко по-късно от думите на Горанов в парламента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране