04.05.2015 | 18:17
И Кадурина вече е обвиняема за скандала с източването на ВМА
Шефката на Клиниката по дерматология е на свобода срещу 10 000 лв.

Началникът на клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина вече също е обвиняема заради скандала с източването на държавната болница от ръководеното от нея частно дружество “Дерма прим”, съобщиха от Военноокръжна прокуратура – София. Разкритията за ощетяващата ВМА схема станаха публично достояние през март, след което на бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев напусна парламента, където бе депутат от ГЕРБ, и му бяха повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори.

В периода 29 ноември 2004 година -10 септември 2014 година проф. Кадурина е превишила правата си, като деянието е извършено с цел да набави имотна облага за себе си и за “Дерма прим”, посочват от прокуратурата. В качеството си на длъжностно лице във ВМА, проф. Кадурина е предоставила на “Дерма прим” ползването на шест медицински апарата, собственост на ВМА свободно и неограничено във времето.

Също така е предоставила на същото дружество, без правно основание и безвъзмездно, ползването на пет апарата, собственост на ВМА, на обща стойност 671 403 лева. Възлагала е на служители на Клиниката по дерматология и венерология в работното им време, наред с изпълнението на задълженията им по трудово правоотношение с ВМА, да извършват и процедури на пациенти на “Дерма прим” с апаратура, собственост на ВМА. За тези процедури пациентите са заплащали възнаграждение на търговското дружество, а не на ВМА.

“От престъплението са настъпили значителни неимуществени вредни последици за Военномедицинска академия. “Дерма прим” е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиниката по дерматология и венерология при ВМА, като дружеството е ползвало материални и кадрови ресурси на ВМА за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството”, допълват от прокуратурата.

Настъпили са и значителни имуществени вреди за ВМА, която е заплатила 45 289.68 лева за абонаментната поддръжка за периода 1 ноември 2007 година – 10 септември 2014 година на лазерна хирургична система, която в този период не е била ползвана за нуждите на ВМА, но е ползвана без основание от “Дерма прим”.

Болницата е платила и 58 692 лева за абонаментна поддръжка в периода от 18 февруари 2014 г. до 10 септември 2014 г. и консумативи на стойност 13 190 лева за периода 1 януари 2012 – 31 декември 2013 г. на лазерна система, както и стойността на абонаментната поддръжка и консумативите, изразходвани при медицински услуги на пациенти на “Дерма прим”. Прегледите са извършвани от служители на ВМА с апаратура на ВМА и са платени на частната клиника от пациентите.

На Кадурина е наложена парична гаранция от 10 000 лева.  Неизгодният договор на ВМА с частната клиника по дерматология обаче се оказа само част от поредица ощетяващи ведомствената болница договори и нагласени обществени поръчки, описани в няколко одита на Министерството на отбраната от 2008 г. насам.

Сред тях са приютяването на десетия етаж на ВМА на частната болница “Гръбначен център”, която дублира дейността на държавната болница в нарушение на закона и ощетяващия ВМА договор с с медико-диагностична лаборатория за образна диагностика “Астра”, за които обаче обвинения все още няма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране