07.01.2023 | 13:23
И Кобрата ползвал клошар, за да не плати ДДС на държавата
Радосвет Пиошо от Брацигово стана собственик на фирмата, организирала мача на Кубрат Пулев с Хюи Фюри

Боксьорът Кубрат Пулев и неговият мениджър Ивайло Гоцев изкачат от данъчна афера ала Румен Спецов, установи проверка на „Уикенд”. По примера на вече бившият шеф на НАП, Пулев и Гоцев също успяват да прехвърлят на клошар своя фирма, натрупала огромни дългове към хазната.

Според официалните документи, компанията „Епик Спортс Ентъртейнмънт” е на минус с над един милион лева. Освен неплатените към бюджета стотици хиляди ДДС, фирмата е забравила да се разплати и с куп доставчици. След хитрата врътка, ангажимент да се разплаща е прехвърлен на някой си Радосвет Пиошо от Брацигово. Наши източници от родопското градче твърдят, че Пиошо всеки ден обикаля кофите за боклук в опит да намери нещо за ядене. За това и шанса да върне някога наследения от Кобрата и Гоцев милионен дълг са нулеви. Така, за държавата и останалите кредитори остава само да пият една студена вода.

Интересното е, че при създаването си през 2018 г. „Епик Спортс Ентъртейнмънт” има потенциал да изкара милиони левове. По това време съдружници с по 50 процента от акциите са Ивайло Гоцев и Кубрат Пулев. Гоцев тъкмо е станал мениджър на Кобрата, след като той скъса договорът си с немските промоутъри от „Зауерланд”.

Пред медиите Ивайло Гоцев се представя като един от най-успешните боксови мениджъри в света. Хвали се, че от 33 години живее в САШ и любовта му към ръкавиците го издигна до най-високите нива на бизнеса, наречен професионален бокс. Мениджърът твърди, че с контактите си в спорта може да уреди втори мач за световната титла на Кубрат Пулев, след злощастната му загуба от Владимир Кличко.

В стремежът на Кобрата да стъпи на шампионският трон е впрегната и общата им фирма „Епик Спортс Ентъртейнмънт”. Пред медиите Гоцев я представя като клон на американската си агенция, с която той от десетилетия представлява купища шампиони в профибокса, но всъщност си е просто тукашна фирма, и то с капитал от едва 100 лева. Първото организирано събитие е двубоят между Кубрат Пулев и Хюи Фюри, чийто победител трябваше да стане официален претендент за пояса на Антъни Джошуа във версия Международна боксова федерация IBF.

Срещу 2,1 млн. долара „Епик Спортс Ентъртейнмънт” спечели организираният от междунродната федерация търг и двубоят се проведе в столичната зала „Арена Армеец”. Както си му е реда, шоуто беше брилянтно организирано, а Пулев буквално размаза Хюи Фюри пред очите на десетки хиляди зрители. Само от това събитие приходите за фирмата са няколко милиона лева от продажба на билети, показват отчетите. В следващите месеци „Епик Спортс Ентъртейнмънт” организира и още няколко боксови гала вечери, включително и мач на брата на Кобрата Тервел Пулев. Те също се радват на огромна посещаемост и купища пари от билети.

В последствие обаче бизнесът на Пулев и Гоцев замира. Натрупаните милиони във фирмата набързо са поделени между съдружниците, но остават различни задължения за услуги или доставки към различни фирми, помогнали за провеждането на боксовите спектакли. Както и данъците към държавата за продадените билети и реализираните печалби. Тях от промоутърската агенция незнайно защо пропускат да платят, става ясно от фирмените финансови отчети.

Малко преди задаващият се фалит, на сцената излиза клошарят от Брацигово Радосвет Пиошо. Ни в клин, ни в ръкав, у мургавият бедняк се появява неистово желание да стане организатор на боксови мачове. Молбата му скоростно се сбъдва и той става собственик на задлъжнялата към НАП агенция „Епик Спортс Ентъртейнмънт”, чиито основатели са Кубрат Пулев и мениджърът му Ивайло Гоцев.

Едва ли ще изненадаме някого, ако обявим, че новият боксов промоутър няма никакви планове да продължи спортния бизнес. Пиошо прилича повече на подставено лице, на чието има да бъдат прехвърлени натрупаните дългове и неплатени данъци за над 1 милион лева. Все пак, за Радосвет Пиошо това не е първата сделка тип „кон за кокошка”. На негово име се водят още стотина фирми, който дължат милиони ДДС на държавата.

Естествено, огромните данъчни афери са дело на предишните собственици, които предвидливо са си намерили муле, което да ги замести, щом дойде време за плащане. Така те формално са чисти пред закона, а пък Пиошо е получил някой лев за да си купи бутилка ракия срещу подписа си под сделката за покупка на поредната фалирала фирма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране