20.07.2024 | 19:26
И Мая Манолова се връща в БСП
На 27 юли на червения събор на "Бузлуджа" ще бъде обявено новото голямо ляво обединение

Със забележителна бързина се движат опитите да се консолидират настоящи и бивши членове на БСП в ново ляво обединение – процес, който е стимулиран от все по-голямата вероятност от поредни предсрочни избори.

Зад всичко стоят висши партийни кадри на БСП – като Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов и Кристиан Вигенин. Доскоро те подкрепяха Корнелия Нинова, но след нейната оставка като партиен лидер заради катастрофалните избори резултати, превзеха “Позитано” 20 и стартираха курс на сближение с леви политици, които по една или друга причина са враждували с БСП при ръководството на Нинова.

Първата крачка беше направена спрямо “Левицата”. С коалицията, която събира партиите на бивши социалисти като Георги Първанов, Румен Петков и Татяна Дончева, новите шефове на “Позитано” 20 вече проведоха поредица от срещи. На 17 юли двете формации се договориха за изграждане на Политически съвет, който да “отработва механизми за сътрудничество и групи, подготвящи политическия документ на широката лява коалиция, организационната комуникация и взаимодействие по места и общата координация на публичните прояви”.

А сега под крилото на БСП се завръща и Мая Манолова. Бившата социалистка разполага със собствена партия – “Изправи се България”, която доскоро влизаше в “Левицата”. За парламентарните избори на 9 юни обаче тя се отдели и участва в коалицията “Солидарна България”, която не постигна особен резултат. На 18 юли Манолова проведе среща с временния председател на БСП Атанас Зафиров и шефа на червената парламентарна група Борислав Гуцанов, на която е обявила, че е необходимо “създаването на силен и отговорен ляв фронт, който да върне нормалното в България”. Зафиров и Гуцанов са й обещали, че всички участници в новото ляво обединение ще бъдат третирани като равнопоставени.

По-късно Манолова каза пред bTV, че е получила обещание от водачите на БСП, че “безпринципната и братоубийствена война, която Корнелия Нинова водеше с президента Радев, ще приключи”. Иначе казано, новият курс на столетницата ще позволи и сдобряване с държавния глава, който воюваше с Нинова (и в тази битка бившият лидер разполагаше с подкрепата на доскорощните си съратници – бел.а.). “Слагаме пред скоби и категорична линия срещу всякакви колаборации със статуквото в лицето на ГЕРБ и ДПС – никакво събиране с тях и никаква косвена, пряка и каквато и да е подкрепа”, уточни Манолова.

Остава без отговор засега въпросът какво ще прави досегашната партньорка на Манолова в ” Солидарна България” общинският съветник в София Ваня Григорова. Миналия месец тя написа във Фейсбук, че не вижда с кого може да се обединява вляво. По думите й, БСП и “Левицата” са водили кампания срещу “Солидарна България”. “Никой от тях дори не се опита да се извини, какво партньорство може да се очаква тук?”, написа Григорова. И добави: “Дефицит вляво има, но благодарение на три десетилетия отстъпление от лявото на видни партийни функционери, хората вече търсят не политика, не реални решения за ежедневните си проблеми, а магични фигури.”

Очаква се новосъбралите се настоящи и бивши членове на БСП да обявят началото на обединението на 27 юли. Тогава ще се проведе традиционната червена сбирка на “Бузлуджа”.

Вчера се обадиха по темата и от Градския съвет на БСП-София. Сега той отново е под контрола на Иван Таков, когото Корнелия Нинова се беше опитала да отстрани. В позиция от 19 юли от съвета доволно обявиха, че решенията на новото партийно ръководство “показват, че в Партията се връща колективното и уставното начало в процеса на формиране на политиките”.

“Усилията на малка част от бившото ръководство да възпрепятства дейността на Партията по съдебен ред не са нищо друго, освен опит за саботаж. Няма да допуснем тези техни зловредни користни действия да ни отклонят от пътя, по който поехме на 15 юни (когато сегашното ръководство пое контрола над партията – бел.а.). Няма да се поддадем на провокации, нито на изкушението да действаме реваншистки. Нашата цел е да върнем вътрешнопартийния диалог, да постигнем обединение първо на Партията, а след това и на лявото в България”, посочват хората на Таков.

Себе си те посочват като пример за възможностите за обединение на левите или – напомнят за коалицията, която създадоха за местните избори м.г., когато кандидатът им Ваня Григорова стигна до балотаж на кметския вот в София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране