26.02.2016 | 22:49
И Мехмед Ходжа сред учредителите на протурската партия на Местан
Учредителите на ДОСТ се събират в София, и Мукаддес Налбант е сред отцепниците от ДПС
Мехмед Ходжа

Един от първите отцепници от ДПС – Мехмед Ходжа, ще бъде сред учредителите на партията на Лютви Местан. Ходжа ще участва в учредителното събрание на протурската формация ДОСТ, което ще се проведе утре в столичния хотел “София”, научи МИГNews.info.

С него ще бъде бившият областен лидер на движението в Кърджали Бахри Юмер, ексдепутатът Ахмед Юсеин и бившата зам.-министърка на образованието Мукаддес Налбант, считана за протеже на Лютви Местан. Очаква се по-късно към групичката да се присъедини и представител на ДПС в Европейския парламент.

Мехмед Ходжа е сред учредителите на ДПС, който през 1993 г. беше отстрелян от настоящия почетен председател, защото се считаше за негов конкурент за лидерския пост в партията.

В онези години окръжният лидер на ДПС в Кърджали е определян като ястреб, който стои на твърди антикомунистически и антидесарски позиции. Той е депутат и в Народното събрание и председател на Комисията за правата на човека. На Третата Национална конференция на ДПС Мехмед Ходжа с голяма част от делегатите напускат форума и блокират работата му. Доган идва лично на крака в Кърджали да вразумява бунтовниците. Ходжа напуска сам движението по-късно и с депесари учредяват Партия на демократичните промени (ПДП), която прави опит за партньорство със СДС, но сваленият от власт Филип Димитров не им подава ръка.

Куриозното в случая е, че Ходжа става учредител на ДОСТ, заедно с дългогодишния си враг Ахмед Юсеин. Като бивш областен председател на ДПС в Кърджали, именно Юсеин успя да разгроми Партията на демократичните промени и да привлече председателката на формацията Мукаддес Налбант да се върне в движението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране