02.05.2023 | 11:22
Идат тежки времена, САЩ са пред фалит
След 1 юни страната може да се окаже в неплатежоспособност, ако таванът на дълга не се повиши, призна US-министърката на финансите

Министерството на финансите на САЩ обяви, че очаква да е в състояние да изплати всички задължения на правителството само до 1 юни, ако не бъде повишен таванът на федералния дълг, с което засили допълнително ожесточената фискална битка между републиканците и демократите в Конгреса и Белия дом, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмо до Конгреса финансовият министър Джанет Йелън заяви вчера, че министерството едва ли ще успее да покрие всички правителствени задължения до „началото на юни“, каквато беше предишната прогноза. Тя предупреди, че САЩ може да се окажат в дефолт още от 1 юни, ако не бъде постигнато споразумение между републиканците и демократите за повишаване на тавана на дълга, фиксиран на около 31 трилиона долара, посочва Франс прес.

След като на 19 януари бе достигнат таванът на заемите от 31,4 трлн. долара, Йелън заяви пред Конгреса, че министерството на финансите ще продължи плащанията по дълга, федералните обезщетения и ще прави и други разходи поне до 5 юни, като използва паричните постъпления и извънредни мерки за управление на паричните средства.

След анализ на най-новите постъпления от федерални данъци, оценката ни е, че няма да можем да продължим да изпълняваме всички ангажименти на правителството след 1 юни, ако Конгресът не повиши или не премахне тавана на дълга преди това, се казва в вчерашното писмо на Йелън.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране