10.06.2015 | 19:49
Икономическият ръст като тока – минава и не се усеща
Чести разговори с нормални хора по улицата

Цветанка Ризова, bTV: Чета днес, че имаме рекорден ръст на износа от 7 години насам. Сменям темата, защото много са въпросите към вас, както е обичайно. На какво се дължи този рекорден ръст на износа?

Божидар Лукарски, МИ: Той е свързан изобщо и с прираста на икономиката ни, за което се гордея, че се случва, и че е плод на работата не само моята, но и на правителството, и основното, което е, че нашите опити, опитите на Министерство на икономиката и това, което заявих още в началото като програма за осигуряване на нови пазари и за достъпа, особено на малки и средни предприятия, в това число и такива извън ЕС, дава плод.

ЦР: Става дума за близо 15 милиарда. Видях статията, че е наистина рекордно. Дано нещата продължат, защото това е важно за всички нас, не само за вашата гордост.

БЛ: Това е свързано и с повишаване конкурентоспособността на нашата икономика на пазарите.

ЦР: И повишаване малко на жизнения стандарт, стига сме били последни в Европа.

БЛ: Нека сме съвсем конкретни: Тези числа ще получат отражение в жизнения стандарт малко по-късно. Нереалистично е да смятаме, че в момента сухите числа, които говорят за повишаване нивото на инвестициите, повишаване нивото на БВП, ръст в икономиката, повишаване на износ и т.н. веднага ще доведат до повече пари в джоба на българина, най-грубо казано, но в крайна сметка това е целта и ние ще го усетим малко по-късно, в което съм сигурен.

ЦР: Сега малко убихте надеждичката, но след колко – година, две, три, пет?

БЛ: Не, аз мисля, че съвсем в обозримо бъдеще, но не веднага. Защото си говорим непрекъснато с нормални хора по улицата, които казват: хубаво, виждаме ги числата, но не усещаме сами по себе си да сме станали по-богати.

ЦР: И аз не усещам, господин Лукарски.

БЛ: Така е. Нормално е. Хубавото е, че имаме тези числа, и хубавото е, че макроикономическите показатели се повишават, сигурен съм, че това ще се усети и от населението.

ЦР: Увеличаването на цената на тока от 1 юли, специално за предприятията, хората тук, също в това студио, многократно са протестирали, от бизнеса, ще доведе ли до повишаване на цените?

БЛ: Абсолютно и тук съвсем сериозно трябва да кажа нашата позиция и твърдото ни заявление на Министерство на икономиката… Държа да отбележа, че ние не само че сме против вдигането на цената на тока за промишлени предприятия… ние сме „за” намаляването на (такса) “Задължение към обществото” за предприятията, и то за всички. (…)

ЦР: И какво ще направите, ще направите стачка пред Иван Иванов и КЕВР?

БЛ: Доста сериозни разговори водим с КЕВР. КЕВР е един регулаторен орган, над който Министерство на икономиката няма властваща функция, но сериозно ще поговорим и доколкото ние имаме участие в тази наша комисия, ние ще сме против тези промени. Това между другото днес си го говорихме и с господин Домусчиев, после виждам, че се е изказал, че е щял да иска оставката…

ЦР: На кого?

БЛ: Евентуално ще иска моята оставка, ако стане това. Нещо имаме, разбира се, но ще изгладим, сигурен съм, че няма да се стигне дотам, защото аз съм твърдо на страната на бизнеса и моята роля като министър на икономиката е да защитавам бизнеса, а не да защитавам скока на цената на тока, което за мен, с това предложение на КЕВР, е абсолютно необосновано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране