24.07.2024 | 8:24
Илон Мъск се превръща в тайното оръжие на Тръмп
Най-богатият човек в света обещава да дарява по 45 млн. долара месечно на предизборния комитет на Тръмп – и насърчава други технологични милиардери да направят същото. Какво се надява да получи от това?

В момента нещата за Доналд Тръмп изглеждат благоприятно, тъй като Републиканската партия се обедини на партийния конгрес тази седмица. Федералните съдии изненадващо го освободиха от различни правни проблеми, а след неуспешния опит за убийство поддръжниците му го обожават повече от всякога. В момента Тръмп изпреварва Байдън с 3 процентни пункта в националните проучвания, коментира авторитетното швейцарско издание Neue Zürcher Zeitung.

А сега го споходи неочаквана неочаквана печалба: Илон Мъск, технологичният магнат и най-богатият човек в света, планира да подкрепи преизбирането на Тръмп с деветцифрена сума, съобщават американските медии. По-конкретно Мъск иска да дарява около 45 млн. долара месечно на новосформирания Супер комитет за политически действия (Super Political Action Committee или Super PAC), близък до Тръмп. До президентските избори на 5 ноември сумата ще възлезе на повече от 200 млн. долара.

Хазната на Тръмп току-що стана още по-голяма. Дори по американските стандарти това е огромна сума. За сравнение, най-голямото дарение, известно досега през тази изборна година, е било 50 млн. долара. Тази сума също беше дарена на Тръмп от правнука на банкера Томас Мелън.

Това означава, че Тръмп вече има ясно изразено финансово предимство пред Байдън. Касите на кампаниите на двамата кандидати напоследък се пълнят почти еднакво добре. Тръмп е получил огромно количество дарения, особено след осъждането на Тръмп от нюйоркски съд.

Мъск очевидно е убедил редица технологични магнати и милиардери също да направят дарения за новата про-Тръмп суперпартия, наречена „America PAC“: сред тях са братята Уинкълвос, съоснователи на социалната мрежа Facebook, инвестиционният магнат Антонио Грасиас, който преди това е бил член на борда на компанията на Мъск Tesla, и съоснователят на Palantir Джо Лонсдейл. Според „Ню Йорк Таймс“ Лонсдейл има собствени политически амбиции. Подобно на много от големите дарители на America PAC, той също произхожда от кръга на познатите на Мъск.

Изтъкнатите рискови капиталисти от Силициевата долина Марк Андресен и Бен Хоровиц също наскоро се обявиха за поддръжници на Тръмп, съобщи The Information. Те заявиха, че искат да подкрепят PAC в подкрепа на Тръмп с „големи суми пари“, защото предполагат, че администрацията на Тръмп ще регулира криптовалутите или изкуствения интелект не толкова строго. Джо Крафт, главен изпълнителен директор на въгледобивната компания „Алианс Ресурс Партнърс“, който също иска да дари средства на американски PAC. И той има подобни мотиви. Известно е, че Тръмп е привърженик на изкопаемите горива.

Широката подкрепа за Тръмп от страна на американския технологичен сектор е забележителна, тъй като Силициевата долина се смята за либерална крепост, а технологичните компании често са хулени от републиканците заради предполагаемите им леви пристрастия. Въпреки това някои предприемачи в Калифорния напоследък са недоволни от засилените регулации и данъчни политики на администрацията на Байдън.

Промяната обаче не е всеобща. Технологични магнати като Ерик Шмидт продължават да подкрепят Джо Байдън. Само основателят на Linkedin Рийд Хофман е дарил 8 млн. долара на предизборни комитети, свързани с Байдън.

Мъск обаче се откроява от тълпата технологични поддръжници на Тръмп. Главният изпълнителен директор на Twitter, Tesla и други технологични компании сега агитира за Тръмп не само с пари: през уикенда Мъск призна, че е привърженик на Тръмп. „Напълно подкрепям Тръмп и се надявам на бързото му възстановяване“, написа той на платформата X, която притежава, само тридесет минути след нападението.

Той също така лансира конспиративна теория, според която Тайните служби умишлено са организирали нападението. Преди няколко седмици приятелят на Мъск, милиардерът Дейвид Сакс, беше домакин на вечер за набиране на средства с Тръмп в дома му в Сан Франциско – цената на билета беше 50 000 долара на човек.

На пръв поглед ясната позиция на Мъск по отношение на Тръмп изглежда изненадваща. През 2016 г. той гласува за Хилъри Клинтън, а в интервю за CNBC заяви, че според него Тръмп „не е човекът“. През 2020 г. Мъск гласува за Байдън. Неотдавна, през март, той публично заяви, че няма да направи дарение за нито един от кандидатите.

Технологичният милиардер обаче е известен с това, че бързо и радикално променя възгледите си. През 2022 г. той призова поддръжниците си на уебсайта X да гласуват за републиканците на изборите за Конгрес. Очевидно Мъск и Тръмп са станали близки напоследък, като според съобщения в медиите те редовно си говорят по телефона. Твърди се също, че са обсъждали ролята на консултантите в евентуална администрация на Тръмп. Това създава впечатлението, че влиянието, властта и евентуално позициите във вселената на Тръмп могат да бъдат купени.

Парите играят важна роля в американската предизборна кампания: кандидатите трябва да пускат телевизионни, цифрови и печатни реклами във всичките петдесет щата, да наемат най-добрите умове за кампанията си и постоянно да пътуват из страната. „Парите определено увеличават шансовете за победа“, казва веднъж пред NZZ Ричард Лау, професор по политически науки в университета Рутгерс.

Основаната през юни PAC се е посветила на една много конкретна цел: мобилизиране на избирателите. Милионите от Мъск и други големи дарители трябва да помогнат за ранното привличане на републиканските избиратели към урните във важните колебаещи се щати: те трябва да бъдат системно регистрирани – задължително условие за гласуване в САЩ – и убеждавани да гласуват по пощата, а също така трябва да бъдат намерени повече урни за гласуване.

По ирония на съдбата републиканците остро критикуваха подобни призиви за гласуване по пощата през 2020 г. През 2022 г. те все още скандираха, че то е покана за изборни измами и че избирателите трябва да оставят пликовете си за гласуване по пощата настрана до деня на изборите, за да отидат да гласуват лично.

Сега обаче и републиканските стратези на кампаниите са осъзнали, че подобни акции „Гласувай за мен“ работят и че демократите засега се възползват от тях. Според „Уолстрийт джърнъл“ стратезите на America PAC са разбрали, че екипът на Байдън отново е инвестирал много в подобни усилия, особено в колебаещите се щати. Сега те искат да наваксат изоставането си – и вливането на парични средства от Мъск и Ко има за цел да им помогне да го направят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране