19.09.2024 | 10:50
Има ли българска следа в случая с взривените пейджъри на “Хизбула”?
Унгарското издание "Телекс" твърди, че устройствата са били купени от базираната в София "Норта Глобъл ЕООД" е истинският купувач

Фирма от България може да се окаже замесена в случая с взривените пейджъри на терористичната лилванска групировка “Хизбула”. Това става ясно от информация, публикувана от унгарското издание “Телекс”, съобщава DW.

Според източници на “Телекс” софийска фирма е купила устройствата от Тайван и те никога не са били в Унгария. Досега се твърдеше, че пейджърите са били произведени именно там по лиценз на тайванско дружество. “Телекс” обаче твърди, че устройствата са били купени от базираната в София “Норта Глобъл ЕООД” е истинският купувач. Това дружество е собственост на норвежки гражданин.

По информация на БНТ фирмата няма дейност у нас. В изявление на ДАНС се казва, че “през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните стоки“.  “ДАНС извършва съвмести проверки с НАП и МВР по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация “Хизбула“, посочват от агенцията.

В официална позиция на унгарското правителство се твърди, че дружеството ВАС, за което първоначално се твърдеше, че е доставило пейджърите, е било само посредник при сделката.

Властите потвърдиха, че въпросното дружество е търговски посредник, който няма производствен или оперативен обект в Унгария. То има един управител, регистриран на декларирания от него адрес, а посочените устройства никога не са били в Унгария. При по-нататъшните разследвания унгарските служби за национална сигурност си сътрудничат с всички съответни международни партньорски агенции и организации. За Унгария този случай не представлява риск за националната сигурност“, обяви в платформата Х Золтан Ковач, говорител на кабинета.

Взривовете на пейджъри на членове на “Хизбула” започнаха във вторник. От групировката твърдят, че това е операция на израелските служби. “Хизбула” ползват пейджъри, тъй като се смята, че смартфоните са много по-лесни за проследяване.

При взривовете бяха ранени над 2800 души като около 200 от тях са в тежко състояние. В сряда бе регистрирана втора вълна от експлозии, при която загинаха още поне 9 души.
Според ливански източник на “Ройтерс” тамошните власти смятат, че израелската служба Мосад е успяла да сложи експлозиви в 5000 пейджъра, внесени от ливанската групировка “Хизбула” няколко месеца преди смъртноносните взривове във вторник и сряда. Информацията е потвърдена и от други източници на агенцията.

Във вторник пейджърите в Ливан е получено съобщение, което е приличало на послание от ръководството на “Хизбула”. То обаче е активирало експлозивите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране