21.08.2023 | 15:17
Има ли чадър и защо разследването срещу „Хелп Карма“ не може да приключи вече втора година
Когато експертизата е готова, наблюдаващият прокурор ще прецени дали да придвижи делото към съда

Разследването около “Хелп Карма” не може да приключи, защото не е готова назначената от прокуратурата счетоводно-банкова експертиза. Това стана ясно от отговорите на Софийската градска прокуратура на въпросите на „Сега“ във връзка с делото около дарителската платформа.

Експертизата се бави, тъй като трябва да бъде анализирана много информация. Всичко друго е свършено, твърдят още от прокуратурата – направени са данъчни ревизии, разпитани са свидетели, свалена е банкова тайна и т.н. Когато експертизата е готова, наблюдаващият прокурор ще прецени дали да придвижи делото към съда.

В края на 2021 г., т.е. преди близо 2 години, Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на управителния съвет на Фондация „ХелпКарма“ Константин Кръстев. Тогава беше съобщено още, че по реда на закона срещу прането на пари са наложени и запори за 8 600 000 лв. Това се случи година, след като разследването на bTV разкри скандала как работи „ХелпКарма“.

Предмет на делото са финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от фондацията. Когато станат 2 години откакто е обвиняем, Кръстев ще получи правото да иска съдът да определи на прокуратурата мерки за ускоряване на производството. Скандалните разкрития за евентуално присвояване на средства от дарения бяха показани през ноември 2020 г. Тогава стана ясно, че дарителската платформа дава шокиращо високи заплати на служителите си – по 80 000, 60 000, 40 000 лева месечно.

Служителят с тази заплата е получил и заем от 54 хил. лв. от парите от даренията, за да си купи жилище. „Слави е много специален човек, така че той има малко по-различен статут от всички останали“, обясни тогава шефът на фондацията Константин Кръстев.

В един момент и в неговата сметка имало над 300 000 лв. на фондацията, но това той обясни с технически проблем с плащанията и каза, че след това върнал парите. Беше разказан и случай на момче, болно от левкемия, чието лечението е било платено изцяло от здравната каса. Но в сайта на фондацията пише, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, отново за сметка на НЗОК, но в сайта пише, че са платени 25 000 евро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране