15.02.2023 | 20:59
Има ли изненадани? Проверките на цените се оказаха жалка бутафория
Проследява се срокът на годност и други формалности на стоките, които нямат общо с поскъпването

Проверките на цените в магазините, които правителството обеща, се оказаха грозна бутафория. Днес инспектори от Комисията за защита на потребителите, Агенцията по храните и данъчни тръгнаха из търговските обекти в страната. Официалната цел е да се установи има ли нелоялни практики и спекула.

В репортаж от бургаски магазин обаче БНР разказа какво точно се проверява. А именно: срокът на годност на стоките, място на съхранение, етикирането, има ли некоректно обявени намаления, предлагат ли се липсващи продукти, предоставя ли се на клиентите подвеждаща информация, цената на насипната стока отговаря ли на стойностите за килограм. „Нарушения има тогава, когато е обявена една цена, а при плащане потребителя установи, че цената е съвсем друга и е завишена“, казва главен инспектор Кристина Касабова от Комисията за защита на потребителите в Бургас.

Абсолютно нищо от гореизброеното не е свързано със скока на цените, спекула и евентуални картели. Но пък… официалната информация гласи още, че проверките ще продължат и през март.

Януарската инфлация е 1.1%, като най-голямо е увеличението на цените на транспорта – 2.3%, хранителните продукти и безалкохолни напитки – 1.5%, здравеопазването – също 1.5%, съобщи по-рано днес Националният статистически институт.

Спрямо същия месец на 2022 г. инфлацията е 16.4%. Така на годишна база се забелязва леко охлаждане, след като предните два месеца инфлацията бе 16.9%, а пикът от 18.7% бе през септември.

 

1 коментар

  1. Психодесен каза:

    Прост народ – слаба държава!
    Тъпи и некадърни управници и администрация – беден народ!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране