21.11.2022 | 11:54
Има ли платени фенове на Мондиал 2022?
Мигранти от Азия посрещнаха шумно отборите на Англия и Франция, но твърдят, че е от сърце

Има ли платени фенове на световното първенство в Катар? Тази тема се появи в световните медии, след като в социалните мрежи плъзнаха кадри от паради на футболни привърженици в Доха, с участието на хора, облечени във фланелки на Англия, Франция, Бразилия, Аржентина, Испания и други топ отбори.

Веднага падна подозрение, че богатите организатори са платили на мигранти от Южна Азия, за да се преструват на фенове от съответните страни и така да се създаде впечатление за пъстро чуждестранно присъствие по трибуните. Това не би било трудно, защото 90% от население на емирството е съставено от мигранти, които наброяват около 2 млн. души – огромна част от които са от Индия, Бангладеш, Непал, Пакистан и Филипините. Повечето от тях, впрочем, бяха заети със строителството на обектите и инфраструктурата за Мондиал 2022 и донякъде все още зависят от оргкомитета.

„Саутгейт е нашият треньор. Стърлинг е нашата суперзвезда. Пикфорд е супервратарят ни“, така индийски „фенове“ посрещнаха отбора на Англия при пристигането му в хотела.

По подобен начин привърженици шумно реагираха и на пристигането на световните шампиони от Франция, водени от селекционера Дидие Дешан (на видеото от 9:00 мин. нататък):

Нападателят Оливие Жиру чак се слиса от тази неочаквана подкрепа и после иронично заяви: „Винаги е приятно, когато те посрещат. Не знаех, че индийците толкова много подкрепят отбора на Франция. Това е сериозна работа, като имаме предвид, че населението на Индия е един милиард“.

Организационният комитет отрече версията за феновете-менте: „Многобройни журналисти и коментатори в социалните мрежи се съмняват дали това са истински запалянковци. Напълно отричаме тези съмнения, които едновременно разочароват и удивляват. В Катар, както и в целия свят, има всякакви футболни фенове, много от които са емоционално свързани с някои държави. В различни краища по света феновете имат различни традиции, различни начини на празнуване и макар хората, може би, да са привикнали към европейския или южноамериканския начин, не означава, че страстта към футбола тук не е искрена. Журналисти на място разговарят и се срещат с тези фенове и виждат, че това е реално“.

От снимките, направени по улиците на Доха, обаче човек много трудно може да си представи, че феновете от Бразилия или Аржентина изглеждат по този начин.

В същото време репортер на английския вестник „Гардиън“ говори с някои от тези фенове и те дори демонстрираха обида, че ги обвиняват в неискрена поддръжка

„Никой от нас не получава пари. Ние сме запалени фенове на Англия. Любимият ми играч беше Дейвид Бекъм, но сега е Букайо Сака. Ако някой ни бе предложил пари да подкрепяме Англия, щяхме да откажем. Мнозина от нас израснаха, гледайки Бекъм и Майкъл Оуен. Обичаме този отбор“, заявяват хора от тълпата пред хотела на английския тим.

И все пак, макар подозренията да остават, в Доха има и чуждестранни фенове. В мача на откриването, например, се видя отчетливо, че на трибуните присъстват около 2000 привърженици на Еквадор (изглеждащи си като южноамериканци), които бурно празнуваха головете на Енер Валенсия за победата с 2:0.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране