28.04.2021 | 9:02
Има все още шанс за създаване на правителство
Ако президентът връчи третия вариант на БСП, няма да има подкрепата на „Демократична България”, каза Иво Мирчев

Има все още шанс за създаване на правителство. Ако обаче президентът връчи третия вариант на БСП, няма да има подкрепата на „Демократична България”. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия Иво Мирчев.

„Преди изборите казахме ясно, че няма да гласуваме и за кабинет на ГЕРБ. Много хора казваха, че сме щели да направим като реформаторите и да се коалираме с хората на Бойко Борисов. Ние обаче имам коалиционно споразумение и ясно обещание към избирателите“, добави той.

Мирчев намекна, че е възможно да се сформира правителство, ако държавният глава предпочете четвъртата политическа сила, вместо третата – БСП. Ясно е обаче, че това няма как да стане без подкрепата на ГЕРБ, „Има такъв народ“ или на социалистите.

„Дадохме ясно знак към „Има такъв народ”, че сме готови да участваме в разговори и да подкрепим евентуално тяхно правителство. Не бяхме поканени. Те имат своите аргументи и ги разбирам”, каза Мирчев. И поясни, че стабилно правителство с 92 депутати на трите протестни партии не може да бъде излъчено.

„Не мисля, че Слави Трифонов е политически страхливец, но знам кой го е страх да бъде в Народното събрание. Страх го е премиерът Бойко Борисов. Подготвил съм се с много въпроси към него, но очевидно, както често обича да влиза в ролята на мъжкар, има проблеми и не може да дойде при нас, да ни погледне в лицето и да отговори на въпросите ни“, добави той.

„Тези дни и премиерът Бойко Борисов, и Десислава Атанасова се превърнаха в генератори на фалшиви новини. Това, което ние обещахме в предизборната кампания, беше закриване на КПКОМПИ, Специализирания съд и Специализираната прокуратура, прекратяване на мандата на главния прокурор веднага, защото тези институции и комисии се превърнаха в бухалки на Гешев и Пеевски срещу неудобните“, каза Мирчев.

„Това, което се случва при закриването на КПКОМПИ, не е спиране на производствата срещу хора, които са разследвани. Те просто не се разследват от тази комисия“, добави той.

„Квичат тези хора в момента, защото им вземаме бухалката, с която удряха неудобните. Между тези 1600 разследвани, най-вероятно има 1500, които си заслужава да бъдат осъдени, но другите 100 са политически противници или им пречат в бизнеса. Искаме свобода за предприемачите и за медиите, да работят регулаторите“, коментира депутатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране