22.04.2022 | 11:22
Индия пълни хазната на Русия, пазарува мощно всички базови сортове руски петрол
Правителството в Делхи не се впечатлява от заплахите на САЩ

Индия е удвоила вноса на руско черно злато въпреки предупрежденията на САЩ и купува всеки значим сорт от производителя от ОПЕК+, чиято война с Украйна навлиза в третия месец. Държавните индийски рафинерии пък предпочитат да сключват частни сделки вместо да участват в публични оферти, за да получат по-изгодни цени, твърдят индийски търговци и официални представители на преработващите компании. Азиатската държава купува буквално всичко – от базовия сорт „Уралс“, който се доставя от западни пристанища, до по-редките пратки на предпочитаната от Китай суровина от Далечния изток ESPO.

Индия има дългогодишни близки отношения с Русия, които обхващат и оръжейни сделки и внос на руско черно злато, и пълнят хазната на Кремъл в условията на драконовските финансови санкции на Запада. Тези връзки, очевидно, не са повлияни и от уверенията на американския президент Джо Байдън, че Вашингтон ще помогне на Ню Делхи да диверсифицира енергийния си внос, защото световната изолация на руската суровина я прави по-евтина и привлекателна на фона на изскочилите над 100 щ. долара за барел петролни котировки. Преди виртуалния разговор между лидерите на Индия и Америка водещият икономически съветник на Белия дом предупреди индийската страна да не поддържа Москва.

Индия е купила милиони барели руски „Уралс“ на спот пазара от края на февруари, по данни на агенция „Блумбърг“. Както и товар от ESPO, който пътува към западния индийски град Сика. Този вид гориво се ползва по-рядко от индийските рафинерии, защото се транспортира от по-малки кораби и пътят е сравнително дълъг, което оскъпява суровината. Държавните индийски преработвателни фирми купуват и друг важен сорт от руския Далечен изток – „Сокол“. Частно договорените от тях сделки са много изгодни и с едри отстъпки, защото купувачите от Европа са се „самосанкционирали“ и не ги търсят.

Руското черно злато може да стане още по-евтино и изгодно за купувачите от Индия. Европейският съюз е под засилен натиск да ограничи вноса на суровината, а търсенето в Китай намалява заради поредния взрив от заразени от COVID-19, довел до множество карантини на територията на страната. САЩ и Великобритания вече обещаха да забранят руския внос.

В сутрешната търговия на 21 април суровият петрол сорт „Брент“ с доставка рез юни се търгуваше за 108 щ. долара за барел, а американският WTI с доставка през юни – за почти 103 долара за барел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране