01.05.2023 | 18:55
Инсценировка ли е взривът срещу Гешев?
Политическият ефект от бомбата срещу Гешев. "Възраждане" и Слави Трифонов първи осъдиха опита за атентат

Инцидентът с главния прокурор Иван Гешев от днес няма как да не предизвика политически ефект. Неговият заместник Борислав Сарафов е категоричен, че става въпрос за опит за убийство. Появиха се обаче и първите съмнения от политически коментатори, че може да става въпрос и за инсценировка.

Гешев е противоречива фигура – той бе един от двамата, срещу които избухнаха протестите от 2020 г. Другият бе лидерът на ГЕРБ и тогава премиер Бойко Борисов.

През 2021 г. охраната на Гешев бе прехвърлена от Бюрото за защита на свидетели, която дотогава бе на подчинение на прокуратурата, към НСО. Това стана след законодателна санкция на 46-ото Народно събрание, което бе доминирано от формации срещу ГЕРБ и Гешев. Водеща сила тогава бе „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

Понастоящем фигурата на главния прокурор се оказва особено важна в контекста на водените преговори за съставяне на правителство от страна на ГЕРБ и ПП-ДБ. Независим съдия да разследва обвинител №1 при подозрение за извършено от него престъпление? Законопроект в тази посока бе внесен от служебния кабинет и стана ябълка на раздора между двете водещи формации в предишния парламент. Той не бе приет, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тогава обяви, че е бил подведен и че законът трябва да бъде гласуван скоростно в 49-ото Народно събрание.

Приемането на нестандартния механизъм за разследване на главния прокурор е едно от условията за приемането ни в Шенген наесен, твърдят от служебното правителство. Това на няколко пъти предизвика остри реакции от самия Иван Гешев. С позиции срещу приемането на законопроекта през последните дни и седмици се активизираха почти всички структури и неправителствени организации, гравитиращи около главния прокурор.

Главата на Гешев ли е залогът в преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ? На лидера на ГЕРБ Бойко Борисов този въпрос му зададен неколкократно през последните няколко дни. Той винаги отговаряше с лаконичното „не“, но някак си притеснено и без да коментира в дълбочина.

След въпрос на „Флагман“ дали ще гласуват „за“ закона „Зарков“ (по името на служебния правосъден министър) за разследване на главния прокурор, отговорът на Борисов също бе лаконичен, но не много категоричен: „Най-вероятно“.

Лидерът на ГЕРБ най-вероятно е притиснат от ЕС и САЩ да действа срещу Гешев, с когото е публична тайна, че са в близки отношения.

Очакват се и политически реакции след бомбата по кортежа на Гешев днес.

Изненадващо или не, първата официална позиция дойде от „Възраждане“.

„Инцидентът с кортежа на Главния прокурор е знак за разпада на държавността. Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилно на терористичен акт. Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания“, съобщиха от партията на Костадин Костадинов, който е в не много ясни отношения с Иван Гешев.

Докато радикалната формация бе извън парламента, прокуратурата се опита да я заличи заради нередности при съдебната й регистрация. Костадинов пък имаше остри позиции срещу Гешев.

С растежа на влиянието на „Възраждане“ обаче отношенията започнаха да се затоплят. В предишния парламент Костадин Костадинов и компания внесоха алтернативен спрямо закона „Зарков“ проект за разследване на главния прокурор. Срещу „Възраждане“ заваляха обвинения, че с него обслужват Иван Гешев.

Подозрения идват и по линия на съдебен процес срещу Костадинов за всяване на паника. Делото е „замразено“ в Софийския районен съд заради депутатския имунитет на лидера на „Възраждане“. Прокуратурата пък вече в трети парламент, странно защо, не намира за необходимо да внесе искане за свалянето му.

Бившият съдия Методи Лалов обяви днес по повод взрива срещу кортежа на Гешев: „Това или е инсценировка, за да може Гешев да се прави на борец с мафията, каквато борба реално няма, или е предупреждение от неговите хора, за да не се помисли да се еманципира прекалено.“

Лалов в момента е независим общински съветник в Столичния общински съвет. Той бе изключен от „ДА България“ след конфликт с ръководството на партията на Христо Иванов, която е част от коалицията ПП-ДБ.

По-късно реакция дойде и от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Той разкритикува част от медиите, че наричат случилото се с Гешев „инцидент“.

„Днес беше извършен атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Иначе казано, беше направен публичен, демонстративен и арогантен опит за убийство. Още по-отвратителното е, че в колата, заедно с главния прокурор, са пътували жена му и двете му дъщери. Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата. Практически, това е покушение срещу държавата. Всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е ужасно, чудовищно, брутално престъпление. Все гордо заявяваме, че сме държава, член на Европейския съюз, но такива актове поставят въпроса дали изобщо сме държава. А какво мислите за реакцията на колегите журналисти? Няколко часа след атентата, те продължаваха да го наричат “инцидент”. Инцидент? Инцидент е да се подхлъзнеш и да си обелиш коляното. Това е опит за убийство. Тотална липса на професионализъм в така наречената журналистика. Срамна работа. Има два аспекта в този атентат. Първият е обществен, защото не е важно името на главния прокурор и кой е той. Важна е институцията. И втори – чисто човешки, защото ако този атентат беше успял, щеше да заличи едно българско семейство“, написа Трифонов.

През последния месец и половина прокуратурата воглаве с Гешев излезе с подозрения, че е налице организирана група, целяща отстраняването на обвинител №1. Към тази група бе причислен и журналистът от BIRD Димитър Стоянов. Днес неговата реакция бе: „Добре, че е #ГешефТ с тъпите му постановки, та да развием и ние творческия си потенциал. Това не е прокуратура. Това е стендъп комедия!“

Други наблюдатели на политическите процеси направиха сравнение с атентата срещу Джовани Фалконе в началото на 90-те години. Италианският прокурор – борец срещу мафията, загина след чудовищен взрив (над 1 тон тротилов еквивалент) заедно със съпругата си и трима полицаи – негови охранители.

Хубавото е, че при инцидента с българския главен прокурор пострадали няма.

Прокуратурата обаче ще трябва да покаже повече доказателства – например от поражения върху автомобил от кортежа на Гешев и т.н., за да убеди скептиците, че става въпрос за реален опит за атентат.

Интересна ще е реакцията и на останалите парламентарни формации по отношение на законопроекта „Зарков“ след взрива край село Ковачевци.

Лъчезар Лисицов, Флагман

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране