07.01.2021 | 10:05
Инж. Христин Илиев: Осигуряваме чиста енергия и работим с мисъл за опазването на околната среда
Ние работим на природен газ, това не означава, че ние не инвестираме постоянно в обновление на съоръженията си, казва изпълнителният директор на „Топлофикация - Бургас“

Възможно ли е природният газ да бъде заместител на въглищата в България, инж. Илиев?

Внедряването на природния газ ще окаже важна роля в стратегията за зеления преход. Той е важно гориво за енергийния микс на страната и запазването на енергийната стабилност. Прави ми впечатление, че както в България, така и в други страни в ЕС, зависими от въглищата, залагат в националния си план за енергетика именно на „синьото гориво“. Говоря за страни като Германия, Италия и Чехия. Те също ще използват газ за прехода към нулеви въглеродни емисии.

Смятате ли, че България е в благоприятна позиция при прехода към природен газ?

В последните години у нас се правят големи инвестиции в тази посока. Благодарение на тях България ще се позиционира като газов хъб, който ще гарантира енергийната сигурност за региона. Това пък от своя страна ще ни осигури достъп до конкурентен газ. Нека не пропускаме и факта, че голяма част от българските въглищни централи се намират в близост до газовата инфраструктура.

Зеленият преход ще има ли социални и икономически ползи за българите?

Относно вероятните ползи от Зелената сделка има най-различни мнения. Според някои енергийни експерти преходът към нисковъглеродна икономика ще донесе след себе си само загуби за България, предвид това, че по-голяма част от енергията се произвежда от въглищата. Според други обаче ще има ползи. Аз смятам, че зависи от нас като държава какъв план подготвим и представим пред ЕС. Ако успеем да отстоим националния си интерес и получим необходимото време за прехода от въглища към алтернативни горива, без да се стига до затваряне на централите, работещи на въглища, няма да възникнат икономически и социални щети.

Уверен съм, че преходът към възобновяеми източници ще окаже не само положително въздействие върху околната среда, но може да донесе и ползи както за икономиката ни, така и да доведе до запазване и дори увеличаване на работните места на заетите в сектора. Важно е да не се работи на парче, а да се мисли в цялост за сектора. Заинтересованите страни в енергетиката, заедно с профсъюзите, инвеститорите и разбира се, правителството трябва да работят заедно, за да се намери решения, което да удовлетвори всички.

„Топлофикация Бургас“ не е засегната пряко този преход, нали така?

Независимо, че ние работим на природен газ, това не означава, че ние не инвестираме постоянно в обновление на съоръженията си. Да, няма да ни се наложи да подменим горивото, с което произвеждаме енергия, но продължаваме да работим с мисъл за опазването на околната среда. Спазваме стриктно всички изисквания на институциите, които следят дейността ни. Също така се опитваме да бъдем разпространители на идеята за опазване на природата и сред нашите партньори и клиенти.

Как въвличате клиентите в тази задача?

Например, вече от няколко години сме въвели услугата „електронна фактура“. Чрез нея от една страна много улесняваме абонатите си и те получават по-бързо информация за потребената от тях топлинна енергия, а от друга, не се налага да се изсича гората. Не малка част от абонатите замениха хартиената фактура с електронна.

Какво трябва да направят абонатите Ви, за да преминат на електронна фактура?

Единственото нещо, което трябва да направят, е да попълнят и входират заявление.

Какви са плановете Ви за бъдещото развитие на „Топлофикация Бургас“?

-Бъдещите ни планове са да продължаваме да присъединяваме нови абонати и постоянно обновление на мощностите ни. На пръв поглед на някой може да изглежда най –нормалната и банална задача, но всъщност тя е същината на нашата работа и изисква много усилия, постоянен труд и огромни инвестиции.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране