25.11.2022 | 10:57
Инж. Кремен Георгиев: Животът на въглищните централи трябва да бъде удължен с инвестиции в зелени технологии
Правителството трябва да направи всички възможно, за да се удължи животът на централите

„Решението за въглищните централи е от стратегическо значение за България. Въпросът е свързан с националния интерес на страната и нашата енергийна сигурност и независимост. По тази причина правителството, било то служебно или редовно, трябва да направи всички възможно, за да се удължи животът на централите. Ако искаме да не унищожим сами един конкурентоспособен отрасъл, задължително трябва да се преразгледат поетите ангажименти към Европейския съюз във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродни емисии до края на 2025 година”. Това заяви инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България /АТДБ/.

По думите му Зелената сделка не предвижда директно закриване на въглищните централи. Експертът припомни, че в през тази година дори Германия отваря отново въглищни ТЕЦ, а ние все още говорим за пълното им ликвидиране и то предвид огромната криза.

„Всички централи на въглища са разработили стратегии за преминаване към по-екологични горива и активно работят по изпълнението им“, посочи инж. Кремен Георгиев. Той даде за пример дружества, които в последните години работят в посока енергийна трансформация и инвестиране в зелени мощности.

„Топлофикацитите в Перник и Русе до края на годината ще произвеждат енергия от природен газ. Имат намерения за инвестиции и в закупуване на допълнителни газови когенератори. Същите тези дружества имат намерения и за въвеждане на биогаз. Това са огромни инвестиции за устойчивото развитие на предприятията“, каза инж. Кремен Георгиев. По думите му това са само отделни конкретни примери. Той посочи, че няма дружество, което да не инвестира, за да покрива високите екологични стандарти.

Председателят на Асоциацията подчерта, че въглищните централи не могат бъдат закрити от днес за утре, защото страната ни не разполага с алтернативни мощности. „Тези дружества осигуряват 46% от необходимата електрическа енергия на страната, а през зимата този процент достига 60. Без въглищните централи ние не можем да гарантираме своята енергия и е възможен режим на тока“, заяви експерттът.

Той обясни, че именно предприятията, работещи с твърди изкопаеми горива, са основни базови мощности в българската енергетика. По думите му при евентуалното им затваряне единствено ще пострада България, защото системата ще се дебалансира.

От голям износител на електроенергия, страната ни ще стане вносител на много скъп ток, непосилен да бъде платен от гражданите особено по време на икономическа криза и непрекъснато растяща инфлация“, заяви инж. Кремен Георгиев.

Той изрази притеснение от факта, че докато в цяла Европа отварят вече затворени въглищни централи, защото домакинствата и бизнесът имат нужда от достъпна електроенергия и от допълнителна помощ, за да преминат през кризата, в България се вземат не добре обмислени решения за закриване на работещите дружества. Той посочи, че дори САЩ удължават живота на въглищните централи на фона на високите цени на природния газ, забавянето на соларни проекти и повишеното търсене на електричество.

„Темата с въглищните централи е много чувствителна не само заради икономическите последици при евентуалното им затваряне, но и заради социалния фактор. Хиляди заети ще остават без работа и няма да могат да се грижат за семействата си. Цели региони ще се обезлюдят, защото масово хората ще заминат в чужбина“, посочи инж. Кремен Георгиев като визира Югозападния и Старозагорския, които имат благоприятна инфраструктура за развитие на нови технологии и високотехнологични производства. Той попита дали трябва тези хиляди работещи да се превръщат в жертва на политически пиар.

Председателят на АТДБ беше категоричен, че България не трябва да се отказва от нищо. По думите му, ако се подходи с разум и страната ни има ясна визия за енергийния сектор, с технологични инвестиции и използване на чисти горива, централите ще бъдат модернизирани и ще могат да работят още дълги години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране