05.01.2021 | 10:26
Инж. Павлин Костов: Инвестирането в екология е основен приоритет за нас
"Топлофикация-Сливен" се подготвя за преминаване от въглищни на газовите мощности, казва изпълнителният дирекотр на предприятието

Инж. Костов, какви цели и задачи си поставяте в началото на 2021 г?

-Изминалата година бе доста трудна за всички нас. Заради пандемията от коронавирус редица сектори бяха засегнати, в това число и енергетиката. За едни загубите бяха катастрофални, за други по-малки, но никой не остана незасегнат. Разпространението на COVID 19 се отрази сериозно върху енергийния пазар на Европа и това не подмина и българския. Благодарение на предприетите от здравните власти и предприятията бързи мерки за ограничаване на вируса, бе гарантирано продължаването на нормалния начин на работа в сектора. В тези тежки за всички нас времена, за пореден път се доказа огромното значение на българската енергетика за нормалното функциониране на нашата икономика, особено в кризисни ситуации.

Искам да благодаря на българските енергетици, че с чест се справиха с осигуряването на светлина и топлина за всеки в тази извънредна обстановка.

Разбира се, най-много дължим на българските лекари, които понесоха основната тежест в борбата с пандемията, а десетки от тях загубиха и най-ценното -живота си, за да спасят нас.

Относно целите и задачите, които си поставяме в началото на годината, те са свързани с продължаване на производството на екоенергия и присъединяване на още нови абонати към централното отопление. Чака ни много работа, за да успеем да реализираме инвестицията за преминаване изцяло на природен газ. Нашата основна мисия е да намалим до минимум вредните емисии, които се отделят при производството на енергия. От години работим в тази посока и вече трудът ни дава положителен резултат. Полагаме непрекъснати грижи за развитието на висока екологична култура, защото осъзнаваме личната си отговорност и съпричастността към опазване на околната среда. В “Топлофикация Сливен” извършваме ефективен мониторинг от дейността ни и прилагаме превантивен подход за опазване на въздуха и водите. Уверявам Ви, че използваме най-добрия европейски опит за постигане на хармония и баланс между производството на енергия и грижата за природата.

Докъде върви реализирането на проекта за преминаване на природен газ?

В момента подготвяме проекта за преминаване на централата от въглищни на газовите мощности, но пътят е дълъг, сложен и изисква време. Преустройството на съоръженията към работа на природен газ е доста скъп и трудоемък процес. Това обаче не ни плаши. Всички заедно сме се съсредоточили в тази посока на действие, защото това е бъдещето на нашето предприятие.

Какви инвестиции са нужни, за да се подобри енергийната ефективност и екологичното производство. Каква част от тях можем да очакваме в близко бъдеще?

В енергийния сектор са направени и ще продължават да се правят големи инвестиции за устойчиво развитие, включително за повишаване на енергийната ефективност. Предвид „зелената политика“, която е на дневен ред в Европа и у нас, преминаването към екопроизводство на енергия, намаляване на енергийни разходи и пестенето на ресурс е важен елемент за запазване на нашата енергийна конкурентоспособност. В процеса на преход към нисковъглеродна икономика се работи усилено за намаляване на въглеродния отпечатък. Целта е ясна, необходими са сигурни доставки на чиста енергия, без вредни емисии и на достъпни цени.

Както вече Ви казах, специално за топлоцентралите, произвеждащи енергия от въглища, каквато е и „Топлофикация – Сливен“, най-реалистичната задача е постепенната промяна на горивната база, като заменяме въглищата с природен газ. На този етап това е преходното гориво по пътя към нисковъглеродна икономика, за да изпълними изискванията на Европейския съюз. Ние искаме да инвестираме в нови съоръжения, с които да осъществим трансформация към още по-чисто производство. Прилагаме добрите примери от Европа и следим всички тенденции в нашата област.

Кои Ваши отличителни качества са в основата за увеличение на абонатите Ви през последните години?

Ние винаги сме се отнасяли професионално към всеки наш настоящ и бъдещ абонат. Потребителите ни знаят, че по всяко време могат да се обърнат към нас и ще получат бърза и точна информация за всичко, свързано с дейността ни. Никога не сме подхождали с предубеждението, че едни клиенти са големи, а други – малки. Целият екип има равностойно професионално отношение и градим непрекъснато взаимното доверие между нас и клиентите ни. Постоянно оптимизираме дейността и услугите си, за да получават абонатите ни качествено топлоподаване за своите домове.

„Топлофикация Сливен“ е на 50 години. Ще Ви задам малко необичаен въпрос на какво ще заложите в стратегията си за развитие в следващите 500 години?

На такъв въпрос и аз ще си позволя да отговоря по-нестандартно. Бих искал след 50 години, нашите деца и внуци да живеят в една изключително силно развита и просперираща страна. Технологиите в енергетика се развивават с изключителна скорост, не знам какви ще бъдат след 50 години, но знам едно, нужда от енергия ще има винаги.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране