24.06.2015 | 12:32
Искров вероятно няма да бъде съден, поне да беше поел морална отговорност
КТБ е фалирала по безобразен начин - заради лошо управление и липса на контрол от БНБ

“Вероятно Иван Искров няма да поне наказателна отговорност (за КТБ), защото законът не му е дал кой знае какви правомощия, но при него фалира четвъртата по големина банка в страната и той трябваше да поеме поне морална отговорност“. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) в четвъртък пред бТВ.

“Искров дори и това не направи“, допълни тя.

Преди ден управителят на БНБ депозира своята оставка пред Народното събрание. Той ще напусне поста на 10 юли. След подаването на оставката Иван Искров обяви, че не се чувства лично виновен за липсата на контрол върху КТБ. Не само това, ами Искров обясни, че изпитва гордост от факта, че проблемът с КТБ не се е разпрострял върху останалите банки.

Според Менда Стоянова обаче КТБ е фалирала по безобразен начин – заради лошо управление и липса на контрол от БНБ. Стоянова определи като „измъкване“ позицията на Иван Искров, че контролът над банките е задължение на единия от подуправителите на БНБ.

„С писмото той се опитва да запази своето реноме и CV, в което след време спокойно ще напише, че е с два пълни мандата като управител на БНБ“, коментира председателят на бюджетната комисия обръщениеto на Искров.

На въпрос, защо Искров е бил преизбран за втори мандат по време на първото правителство на ГЕРБ, Стоянова обяви, че в първия си мандат се е справял доста добре. Менда Стоянова каза, че скоро ще се разбере на кого са фирмите, получили съмнителни кредити от КТБ. Тя очаква текстовете, които да направят възможно това, да се приемат окончателно от парламента още следващата седмица.

В отговор на въпрос Менда Стоянова каза, че не може да прецени дали е имало протекция на управляващите над КТБ и как би имало такава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране