16.06.2024 | 11:52
Испания отнесе Хърватия с три гола
Италия и Швейцария започнаха с победи
Лука Модрич

В най-интересния мач от втория ден на Европейското първенство по футбол (първи кръг на Група “В”) Испания победи убедително Хърватия с класическото 3:0.

На Олимпийски стадион в Берлин испанците вкараха всичките си попадения преди почивката, като точни бяха таранът Алваро Мората, халфът Фабиан Руис и защитникът Дани Карвахал в добавеното време. Хърватите върнаха един гол в края чрез Бруно Петкович, който не успя да вкара от дузпа, но след това се разписа при добавката след пас на Иван Перишич, но малко след това наказателният удар бе отменен след преглед със системата за видео асистенция на съдиите.

В тима на Испания изненада бе появата на крайния защитник Марко Кукурея, а титуляр бе и тийнейджърът Ламин Ямал. Той, Нико Уилямс и капитанът Алваро Мората оформяха атакуващото трио на отбора на Луис де ла Фуенте.

Ветеранът Лука Модрич изведе хърватите, но в стартовия тим не бе Иван Перишич. Атаката на “шахматистите” бе водена от Анте Будимир, Ловро Майер и Андрей Крамарич.

Мачът започна с териториално предимство на испанците, които в дълги моменти в началото не даваха на съперника си да играе с топката. Това обаче не доведе до опасности пред вратата на Доминик Ливакович. В седмата минута Мората опита далечен удар, който не затрудни хърватския вратар.

В 22-рата минута Йошко Гвардиол центрира отдясно, а Анте Будимир игра с глава, но не успя да натисне топката и тя излетя високо над напречната греда.

В 29-ата минута Мората бе изведен с разсичащ пас от Фабиан Руис през центъра зад защитата на Хърватия, като нападателят на Атлетико Мадрид вкара с левия крак за 1:0. Това бе 36-и гол за испанския таран в националния отбор, като той е на четвърто място във вечната класация по голове в националния тим.

Мората вече има и 7 попадения на финали на европейско първенство, като по този показател пред него са само португалецът Кристиано Роналдо с 14 и французинът Мишел Платини с 9.

Веднага след попадението Матео Ковачич проби през центъра и стреля с левия крак, но ударът му бе парират от Унай Симон.

В 32-рата минута Фабиан Руис направи 2:0 за “Фурия Роха” със страхотно индивидуално изпълнение. Халфът скри топката на Лука Модрич и Марсело Брозович и между краката на Йосип Шутало вкара в левия ъгъл на вратата на Ливакович.

Хърватите тръгнаха по-смело и рисково напред, като в следващата атака Унай Симон изби удар по земя на Брозович, а Ловро Майер стреля при добавката във външната страна на мрежата.

В 41-вата минута Йошко Гвардиол се включи добре в атака и стреля остро, като Будимир не успя да засече топката на празната врата на испанците.

В добавеното време на първата част тимът на Испания направи преднината си класическа. Младият Ламин Ямал центрира отдясно, а Дани Карвахал изскочи зад линията на защитата и засече топката покрай Ливакович.

В 52-рата минута Ямал бе близо до четвърти гол за испанците, но Ливакович изби с една ръка шута му. Малко след това Мората засече топката с коляно, но тя премина покрай левия стълб.

Хърватите бяха близо до попадение в 55-ата минута, но Кукурея спаси пред голлинията удар на Станишич.

Селекционерът на Хърватия Златко Далич смени Будимир с ветерана Иван Перишич, който мина по лявото крило, а Крамарич застана в центъра на атаката.

В следващите минута Испания се опитваше да успокои играта, а хърватите нямаха енергия дори за частичен обрат.

В 78-та Хърватия получи право да изпълни дузпа, след като испанците сбъркаха в защита, а Бруно Петкович падна след контакт с Родри, за което защитникът получи и жълт картон. Вратарят Унай Симон спаси удара на Петкович, но при добавката Перишич върна към нападателя, който вкара на празна врата. Попадението обаче че отменено, след като съдията Майкъл Оливър получи сигнал в слушалката си, че не е имало дузпа.

Британският рефер Майкъл Оливър даде пет минути продължение, в което хърватите все пак се опитаха да стигнат до почетно попадение, но не им се удаде.

Следващият мача на тима на Испания е срещу Италия на 20 юни в Гелзенкирхен. Хърватия играе ден по-рано срещу Албания в Хамбург.

Италия получи гол в 23-ата секунда, но победи

Действащият европейския шампион по футбол Италия започна с победа защитата на титлата си след като се наложи с 2:1 над Албания в мач от първия кръг в същото група “В”.

Началото на двубоя на стадиона на Борусия Дортмунд – “Сигнал Идуна Парк” бе изключително зрелищно, а Недим Байрами донесе преднина от 1:0 за Албания още в 23-ата секунда, реализирайки най-бързият гол в историята на Европейските първенства по футбол. Байрами се възползва от ужасно изпълнение на тъч от страна на Федерико Димарко, а Алесандро Бастони не реагира навреме и албанският национал се разписа със страхотен удар във вратата на Джанлуиджи Донарума.

Още в следващата минута Федерико Киеза пусна топката към Лоренцо Пелегрини при атака за Италия, но Пелегрини бе неточен.

Италианците все пак не се забавиха много и изравниха в 11-ата минута. Централният защитник Алесандро Бастони засече топката на близката греда след центриране на Пелегрини в наказателното поле на Албания и вкара за 1:1.

Само пет минути по-късно, в 16-ата, еврошампионът Италия успя да поведе след точен удар от дистанция на Николо Барела за 2:1. Заради съмненията за засада ситуацията бе проверена със системата за видеоарбитраж-ВАР, но попадението бе зачетено.

Италия бе близо до трети гол в 33-ата минута, когато след удар на Давиде Фратези топката се отби в гредата на вратата, пазена от Томас Стракоша. Именно Стракоша предотврати ново попадение за италианците след като отрази изстрел на Джанлука Скамака в 40-ата минута.

След динамичното първо полувреме, второто започна по-спокойно. Първата по-изгодна възможност за Италия бе в 56-ата минута, когато обаче бе отсъдена засада на Фратези. Съставът на Албания бе по-прибран в своята половина, а в 59-ата минута топката прелетя край вратата на Стракоша след удар на Федерико Киеза, който бе намерен с чудесен пас от Джанлука Скамака.

В 68-ата минута Джовани Ди Лоренцо засече с глава топката след добро центрира, но защитник блокира изстрела му, а две минути Кристиян Аслани не успя да се разпише при изгодна възможност за Албания.

Италианците контролираха двубоя през втората част, а удар на Федерико Димарко при поредното нападение бе спрян от Томас Стракоша.

В 90-ата минута Кристиян Аслани отправи страхотен пас към Рей Манай, който стреля край вратата и пропусна отличен шанс за изравни за Албания и резултатът остана 2:1.

Швейцария започна с категорична победа над Унгария

В първия мач за деня Швейцария започна с победа с 3:1 над Унгария участието си на европейското първенство по футбол. Четвъртфиналистите от предишното европейско първенство подсигуриха успеха си преди почивката, когато точни бяха нападателят на Лудогорец Квадво Дуа и халфът на Болоня Мишел Ебишер, а в добавеното време на двубоя Бреел Емболо оформи крайния резултат. Унгарците показаха по-добро лице през второто полувреме, но това им стигна само за почетен гол на Барнабаш Варга.

Още в началото на мача в Кьолн Швейцария започна по-активно. В четвъртата минута Мишел Ебишер се оказа на добра позиция, но бе отсъдена засада.

В 12-ата минута “кръстоносците” успяха да открият с първото си чисто положение. Ебишер пусна пас през центъра на унгарската защита с хирургическа точност и остави Квадво Дуа очи в очи с Петер Гулачи. Нападателят на Лудогорец не прояви никакво колебание и с удар с десния крак вкара за 1:0. За Дуа това бе първи гол с екипа на националния отбор на Швейцария, за който той в началото на този месец в контролата с Естония.

Голът определено смути унгарците и до 30-ата минута те не успяха да създадат нищо запомнящо се в атака, а в защита само липсата на концентрация при последния пас от страна на швейцарския тим ги пазеше от втори гол в тяхната врата.

Първата намеса на Ян Зомер в мача дойде чак в 40-ата минута, когато централният защитник Вили Орбан засече с глава центриране на Доминик Собослай. Повторенията показаха, че Орбан е по-скоро в положение на засада, но словенската съдийска бригада, водена от Славко Винчич, не маркира такава.

В последните секунди на първото полувреме Швейцария успя да нанесе и втори удар. Футболистите от алпийската страна разиграха топката пред наказателното поле на унгарците и Ебишер с чудесен удар от дъгата пред пеналтерията матира Петер Гулачи за 2:0.

Второто полувреме започна по начина, по който премина и първото – с натиск на Швейцария. В 47-мата минута Дан Ндойе се размина с топката на чиста позиция, а секунди по-късно Гулачи трябваше да избива в корнер опасен удар на Дуа.

В 54-тата минута и Рубен Варгас бе близо до гола, но отново Гулачи успя да спаси.

Унгария пропусна най-добрата си възможност за гол в 62-рата минута. Роланд Шалай центрира от левия фланг, но оставеният непокрит Барнабаш Варга не уцели вратата с глава от границата на вратарското поле.

Три минути по-късно маджарите повториха упражнението и този път успяха да преодолеят Зомер. Този път Доминик Собослай центрира, а Варга изпревари Рикардо Родригес, за да намали на 1:2.

След гола Мурат Якин направи промени в състава на Швейцария и извади Квадво Дуа, а на негово място влезе Зеки Амдуни.

Швейцарците бяха близо до трети гол в 72-рата минута, но ударът на Фабиан Шер с глава след центриране от корнер мина встрани от гредата.

До края на мача играта бе изключително накъсана от смени и нарушения, като унгарците действаха с изсипани топки в наказателно поле на съперника си, а Швейцария дебнеше своя момент на контраатака. Петер Гулачи спаси сигурен трети гол в 90-ата минута след ново центриране от корнер и изстрел на Фабиан Ридер.

Вратарят на РБ Лайпциг обаче нямаше какво да направи в третата минута на добавеното време, когато Бреел Емболо се възползва от много груба грешка на Вили Орбан и с прехвърлящ удар вкара за 3:1.

В следващия си мач от група “А” Швейцария ще играе с Шотландия, докато за Унгария предстои тежък тест срещу домакина на Евро 2024 Германия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране