14.07.2024 | 23:59
Испания спечели Евро 2024
Испанците покориха европейския футбол за рекорден 4-ти път

Испания ликува, а Англия отново страда. “Ла фурия роха” победи “трите лъва” с 2:1 във финала на Евро 2024 и спечели футболната титла на континента за рекорден четвърти път. Британците пък отново не дочакаха “футболът да се прибере у дома”.

В герой за испанския национален отбор на “Олимпиащадион” в Берлин се превърна резервата Дани Оярсабал, отбелязал победния гол в 86-ата минута. Преди това иберийците откриха с попадение на Нико Уилямс след асистенция на Ламин Ямал веднага след почивката, а островитяните изравниха чрез резервата Коул Палмър около четвърт час преди края.

Мачът влезе в историята и с най-младия съдия във финал на европейско първенство – 35-годишния французин Франсоа Летексие. Той подобри рекорда на шведа Андерс Фриск, свирил мача за титлата на Евро 2000 между Франция и Италия (2:1), когато бе на 37.

Двубоят беше предшестван от въздействаща церемония по закриване на XVII европейско първенство по футбол. Главен хореограф беше Садек Уаф, който ще организира и церемонията по откриване на олимпийските игри в Париж 2024. Водещият мотив беше ръкостискането – като “символ на уважение, признателност, приобщаване, разбиране и честна игра”, по думите на твореца.

Кулминацията беше живо изпълнение на химна на Евро 2024 Fire от неговите автори – италианската електронна хаус група “Медуза”, американската поп рок банда “Уан Репъблик” и германската поп певица Леони.

Сред ВИП гостите в ложите на Олимпийския стадион имаше благородническо присъствие и от двете държави финалисти. Там бяха кралят на Испания Фелипе VI, както и двама британски принцове – Уилям и синът му Джордж.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране