13.05.2022 | 20:00
Истината за икономиката на САЩ, която никой не казва
Номи Принс става свидетел на най-голямото преливане на богатства в историята на Америка – в размер на 150 трилиона долара

Крис Хърт от Rogue Economics интервюира разследващата журналистка Номи Принс, която разкрива защо американската икономика никога повече няма да се възстанови в предишното си състояние. Тя е бивш мениджър на Уолстрийт, който изоставя кариерата си, гарантираща й седемцифрена заплата, и се отдава на разследващата журналистика.

През последните 20 години известната и уважавана журналистка Номи Принс си е създала контакти в едни от най-големите финансови компании в Съединените щати – включително JPMorgan Chase, Bear Stearns и Goldman Sachs. Благодарение на мрежата си от източници, разполагащи с вътрешна информация от най-високите управленски нива, тя е наясно какво наистина се случва в сферата на финансовите пазари.

По думите й „нашето фрагментирано общество е на кръстопът… мнозина ще изпаднат зад борда, но малцина късметлии ще станат много по-богати, отколкото някога са си представяли“. Тя споделя и че става свидетел на най-голямото преливане на богатство в историята на Съединените щати – в размер на 150 трилиона долара – явление, което нарича „Голямото изкривяване“.

Според Крис Хърт благодарение на интервюто човек би могъл да разбере какво да направи, за да се възползва от ситуацията и да спечели някаква част от тези 150 трилиона долара.

Номи, първо искам да ви попитам нещо за това, което сте написали през 2018 г. – във вашата най-продавана книга, Collusion. В нея правите ужасяваща прогноза, за която и друг път съм говорил, че сме заплашени от срив, по-голям от финансовата криза през 2008 година. Но сега си взимате думите обратно. Така ли?

– Първият ви въпрос е право в целта. Краткият ми отговор е „да“ – след като направих онова предвиждане, много неща се промениха. И днес последното нещо, за което се тревожа, е сривът на пазарите.

Последното нещо? Мнозина не биха се съгласили с вас. Не се ли срина „Нетфликс“  само за ден с около 20% за един ден…? А „Фейсбук“ – с 26 процента?

– Прав сте, а цените на акциите на Peloton паднаха с 25% само за 15 минути, но през следващата седмица се качиха  – с 25% отгоре, като това стана в един ден – най-успешният до този момент за компанията. И като добавим турбулентните конфликти в чужбина, не е чудно, че толкова много хора си мислят, че скоро ще катастрофираме. Определено имаме усещането за 2008 година. Всяка седмица получаваме предупреждения, че предстои някакъв страшен срив.

Но сега вие предричате нещо съвсем различно.

– Ще станем свидетели на огромна икономическа криза, но не от типа ,който повечето хора очакват.

Няма да е повторение на 2008-а година?

– Не, ще е нещо, което никога досега не сме виждали. Най-добре ще ви покажа какво имам предвид с една графика.

Всичко, което се случва днес в Съединените щати, може да бъде обяснено с тази диаграма – от избора на Доналд Тръмп, до токсичния политически климат в наши дни; покачващите се цени на бензина; кризата в образованието и здравеопазването. Тя обяснява и защо повечето хора днес, с изключение на много богатите, трябва да се борят за препитанието си. Графиката нагледно показва онова, което наричам „изкривяване“. Тя е доказателство колко много се е отдалечил финансовият свят от реалността. Виждате ли как тези две линии започват от едно място, а после постепенно се отдалечават?

Да… разстоянието между двете става все по-голямо.

– Ако тази диаграма измерваше „близостта“ в една семейна двойка, какво бихте си помислили?

Бих казал, че разводът е неизбежен.

– Да, но, както стана ясно, тази диаграма не измерва колко здрав е бракът… Но показва как два процеса са били свързани в определен момент и после са започнали да се раздалечават. Горната линия представлява растежа на нашата финансова икономика… Уолстрийт, Силициевата долина, така наречените „елити“. Долната – ръстът на нашите заплати, онова, което може да се нарече икономика в реалния свят.

Искате да кажете, че финансовият свят се отдалечава от реалността, така ли?

– Точно така. И най-лошото е, че повечето хора се надяват, че животът им ще стане по-лесен и се обзалагат, че най-късно това ще стане, когато се пенсионират.  Но те ще загубят този облог. Животът на повечето хора ще стане доста по-странен и по-объркан.

И трябва да преосмислим всичко? Хаосът, на който ставаме свидетели в САЩ, ще бъде нещо постоянно?

– След интервюто ни вие ще възприемате света по съвсем различен начин, но това ще ви помогне да осмислите предстоящите странни събития.

Вие определяте излизащата вляво линия – „реална“ икономика, а другата  -„финансова“ икономика, нали така? Какво ги е раздалечило една от друга? И какво ще се случи вбъдеще?

– Това са сериозни въпроси и ще се опитам да отговоря на всеки от тях. Вие, както и повечето хора, се стремите да „спазвате правилата“ – искам да кажа – ходите в колеж, намирате си работа, работите усилено, спестявате пари, инвестирате разумно. Спазвате всички „правила“ и въпреки всичко ви се струва, че не напредвате. Това да ви се струва познато?

Да, според мен повечето хора изпитват този стрес – сякаш тичат по бягаща пътека. И искате да ми кажете, че тази диаграма обяснява причината?

– Да, всичко се крие в отговора на въпроса какво предизвика „разцепването“ в нашата икономика? Не е нужно да сте историк, за да „разберете“ какво се случва… Но само за момент, нека се върнем към 70-е години на миналия век. В края на президентския си мандат Ричард Никсън има сериозни проблеми – той води мащабна война във Виетнам. Едновременно с това поставя началото на огромна социална програма, наречена „Голямото общество“. Разходите за войната и за гигантската социална програма никак не бяха малки – около 3.2 трилиона долара в днешни пари. Можете ли да познаете как Никсън „плати“ за всичко това?

Предполагам, че доста е вдигнал данъците.

– Президентът Никсън със сигурност можеше да накара Конгресът да вдигне данъците, но не го направи.

Може би е теглил заем в размер на милиарди долари.

– Добро предположение, но той  прави нещо, което никой президент не е правил досега. (Или след това.) Той „изкриви“ щатския долар. „Откачи“ Съединените американски щати от златния стандарт.

И това е довело до изкривяване в нашата икономика?

– До огромно изкривяване – виждате ли графиката от 1971 г. насам? В онзи момент в икономиката на САЩ ставаме свидетели на експлозия от нови пари. На първо време това може да ви се струва като нещо добро. Но къде отиват всички тези пари? Не са отишли нито при вас, нито при мен, нито при нашите родители.

Ако разбирам правилно, в онзи момент финансовият свят – Уолстрийт – започва да се отдръпва от реалния?

– Точно така. Това е станало през 1971 г. – преди повече от 50 години. Но 1971 г. е ключова в историята ни – важна разделителна линия по отношение на парите ни. Оттогава светът не е същият. Това е така нареченият шок на Никсън и колкото и усилено да работим, колкото и пари да спестяваме, колкото и внимателно да инвестираме, ситуацията се влошава. Но за хората, които знаят какво да правят, положението може да се окаже изключително благоприятно.

Вие твърдите, че оттук нататък ни очаква все по-голямо покачване на цените и неконтролирана инфлация?

– Не, това са неща, които се случват от десетилетия… Цените непрекъснато се покачват – на къщите, на колите, на медицинските разходи. Но огромното изкривяване, за което предупреждавам днес, е много, много по-голямо… И ще има много по-сериозен ефект върху живота ни от обикновената инфлация.

Много по-голям ефект от спираловидната инфлация и смазващия ни дълг?

– Много по-голямо. Затова го наричам „Голямото изкривяване“. Както ще видите след малко… „Голямото изкривяване“ променя структурата на обществото, променя начина, по който сме пътували, инвестирали, работили. Дори външният вид и функцията на парите ни могат да се променят през следващите 12 месеца – тогава, когато наистина настъпи Голямото изкривяване. Но аз ще ви кажа как точно да реагирате, за да спечелите. Истината е, че всеки аспект от живота ни е засегнат от това изкривяване, в основата на което са тези 150 трилиона долара. Но пак казвам – някои хора биха могли да забогатеят така, както не са и сънували. Други за постоянно ще останат в своеобразна подкласа.

Искате да кажете, че ако хората просто продължават да правят това, което са правили винаги, ще загубят?

– Страхувам се, че повечето хора сериозно ще обеднеят и никога повече няма да възстановят предишното си състояние. Дори и всяка година да ви повишават заплатата с 10%, положението няма да се оправи. От 2008 г. насам цената на жилищата скочи със 124 процента. Следването в колеж струва 53% по-скъпо.

И на това изкривяване се дължи и скокът в цените на храната, газа и така ще си остане и за вбъдеще, така ли?

– Да. За повечето хора Голямото изкривяване ще бъде с катастрофални последици, но пак повтарям – онези, които си дадат сметка, къде след това ще отидат парите, могат неимоверно да забогатеят.

И вие знаете в каква посока ще потекат тези 150 трилиона долара?

– Разбира се, може и да съм се оттеглила от позицията си в Goldman Sachs, но все още съм в течение с онова, което се случва в големите фирми, за които работех. Имам няколко вътрешни източници, с които все още си говоря. Също така провеждам чести срещи, за да обсъдя работата на Уолстрийт и състоянието на икономиката с лидерите във Вашингтон.

Наскоро бях поканена от сенатор Бърни Сандърс да говоря пред бюджетната комисия в Сената. След това имах дълга дискусия със сенатор Туми на тема Голямото изкривяване. Това, което научих, ще шокира повечето хора. Това е причината да казвам, че ние никога повече няма да се върнем към нормалното състояние. Бях поканена да се срещна и с представители на едни от най-влиятелните организации в света, като Федералния резерв, Международния валутен фонд, Световната банка, Сенатът на Съединените щати, Токийската фондова борса, Лондонското училище по икономика. Те работят усилено, за да помогнат на хората да си задържат парите.

Но защо казвате, че ние никога няма да се върнем към нормалното?

– Още от 1971 г. животът на повечето хора става все по-труден и по-труден. Разбира се, имаме всякакви джаджи, милиардерите превземат Космоса. Въртим повече „пари“ в сравнение, с който и да е друг момент в историята. И все пак никога не е било по-трудно да осигуряваме издръжката си.

Вероятно повечето хора биха се съгласили, но защо става все по-трудно?

– Причината е елементарна – всички пари, които се печатат и се насочват към икономиката, не падат като сняг – те не се разпределят равномерно. Натрупват се на определени места, като Уолстрийт, например.

Богатите винаги стават по-богати.

– Спомняте ли си голямата рецесия от 2008 година? Тогава, когато дадохме трилиони долари на банки, които бяха „твърде големи, за да фалират“? Регулаторите предупредиха американските граждани, че ако не спасим банките, ще настъпи пълен колапс.

Спомням си.

– Получихте ли нещо от тези пари?

Не си спомням да съм получавал чек по пощата.

– Разбира се, че не сте – повечето от тези пари си останаха на Уолстрийт. Спасителните пакети не само напълниха джобовете на хората от Уолстрийт, но и обезкостиха реалната икономика. Те особено сериозно влошиха изкривяването.

Но това изкривяване, доколкото ви разбирам, е започнало преди пет десетилетия. Това прави живота ни като цяло по-труден, а сега става още по-зле, така ли?

– Да, кога за последно сте имали усещането, че в САЩ нещата се случват по „правилния“ начин. На какво станахме свидетели само през последните година-две? На масови протести, на недостиг на всякакви неща – от тоалетната хартия до автомобилите, през дървения материал, яйцата. Но един ключов двигател в нашата икономика стана по-изобилен от всякога… Да хвърлим поглед на още една диаграма.

Виждате ли стрелките, които съм нарисувала? Зелената стрелка показва паричното предлагане преди голямата рецесия. И вижте червената стрелка – виждате ли какво се случи през 2008 година?

Изведнъж скача рязко нагоре, защо?

– Това е есента на 2008 г., по-точно датата – 3 октомври, когато федералното правителство спаси банките. Но това не е всичко, което направиха. През следващите 12 години ФЕД печата толкова много долари, че паричното ни предлагане се удвои до 2020 година. С други думи, от 2008 г. насам нашето правителство не е натискало спирачките на печатницата за пари. Ето защо днес на американците им е все по-трудно да свързват двата края.

Странно наистина – може би затова толкова много хора вдигнаха ръце и „се отказаха“. Видях доклад на CNBC, според който само за месец 4.3 милиона американци са напуснали работата си!

-Точно така – това е станало само в рамките месец, в края на миналата година. Въпрос на проста аритметика: защо вие да работите усилено, да жертвате от времето си, което бихте отделили на семейството си, за да се смазвате от работа, а реално цените на нещата, които искате да си купите, ще растат по-бързо, отколкото вие можете да спечелите. Ако цената на обяда ви скочи с 10%, на вас гарантирано ли ви е увеличение на заплатата от 10 процента? Или ако цената на пътуването ви до работното място се увеличи с 20%, дали шефът ви ще е в състояние да реагира?

Съмнявам се.

– Повечето хора изостават, дръпват още по-назад. И това се дължи на експоненциалното печатане на пари от страна на ФЕД – това е причината, че, ако продължите да правите нещата, както досега, с надеждата, че светът ще стане по-добър, само след няколко седмици ще изпитате болезнено разочарование. Вижте тази графика.

Какво си мислите, че се случва, когато инжектират десетки трилиони долари във финансовата система – така, както направиха през последните две години? На тази графика виждаме реакцията на пазарите спрямо действията на ФЕД – мейнстрийм медиите смятаха, че Федералният резерв ще спре да печата пари, за да овладее инфлацията. Но те за пореден път се объркаха напълно… В действителност се случва тъкмо обратното.

При всичките сътресения на пазарите, Федералният резерв не иска и да чуе да затвори кранчето поне за известно време. По данни на Reason Magazine, ако ФЕД повиши лихвите дори с един пункт, националният ни дълг ще се увеличи с 30 трилиона долара.

Можете ли да си представите, ако процентите се върнат на 5%. или 6 процента, или на историческата средна стойност от 8 процента? Истината е, че ако спрат да печатат пари и нормализират лихвените проценти, това ще бъде като да дръпнат щифта от гранатата, закачена на техните гърди.

Звучи така, сякаш подобна крачка ще смаже икономиката и ще унищожи Федералния резерв.

– Точно така. Ето защо няма как да стане, просто не може да се случи. Мейнстрийм медиите никога няма да ви го кажат, но по моя информация ФЕД не може да повиши лихвите достатъчно, за да спре инфлацията и той няма да спре печатницата на пари.

Според вас, Номи, в това преливане на богатства, в този „глобален преход“ има ли роля правителството на Съединените щати?

– Да, сегашната администрация е сериозно замесена, включително отговорност носят и правителствата на 136 държави. Над 90 банки също подкрепят плана за преход, включително Bank of America. И милиардери като Джеф Безос и Илон Мъск са инвестирали част от състоянието си, за да участват в него.

Какво означава всичко това за инвеститорите днес?

– Че могат да спечелят, ако инвестират в „твърди“ активи, като златото, например. Станахме свидетели на подобна ситуация през 2008 година.

Когато правителството спаси банките…

– Точно така – наливайки в тях 7.7 трилиона долара. И тогава онези хора, които направиха правилните инвестиции, спечелиха. Инвеститорите с дял в Apple през 2008 г.успяха да превърнат 1000 долара в 32 500 долара. И в момента виждаме подобна възможност. И знаете ли защо? Заради мощното печатане на пари, което доведе до огромно разминаване между „реалния свят“ и „финансовия свят“, на фона на войни и пандемии. Просто защото влошаващите се социални условия са посрещнати с масово печатане на пари. И ние още нищо не сме видели!

През последните няколко месеца станахме свидетели как конфликтите по света и недостигът на енергия в САЩ наложиха спешно да се заработи по плановете за нова енергия. Енергийната индустрия – на стойност над 2 трилиона долара – е една от най-големите, трансформирани от „Голямото изкривяване“, което сега наблюдаваме в Съединените щати.

Вижте какво се случва в Exxon-Mobil, например. Най-голямата петролна компания в света е включила трима души в борда си, които презират петрола… Това е капанът, в който мнозина ще се окажат, но тенденциите към така наречената нова енергия са неизбежни. Независимо дали ни харесват или не.

Тя ще се окаже един от най-големите „магнити“ за инвестиции. През последните 12 месеца компании на Уолстрийт са купили близо 60 милиона акции в компании за подобна нова енергия.

Това ще се окаже един от най-големите магнити за инвестиции в долари при това преливане на богатства в размер на 150 трилиона долара. Ще отбележа и че почти всяка голяма компания на Уолстрийт има акции в така наречената нова енергия.

Попаднах на компания – която предлага най-нови и авангардни технологични решения в енергийния сектор. Вече 76% от компаниите, попадащи в топ списъка Fortune 50, са клиенти на тази фирма. Нейното бързо разрастващо се портфолио от патенти й дава огромно предимство пред конкуренцията, като технологичните й решения са отличени с награди от Goldman Sachs, Световния икономически форум, CNBC и други. Наскоро и Американският конгрес вложи милиарди долари в тази авангардна технология.

Колко мислите, че ще бъде ръстът на тези акции?

– По данни на частната компания за финансови и инвестиционни консултации Motley Fool скокът може да е в десет пъти. Но като за начало, през следващите години той лесно може да се удвои или утрои.

Какво трябва да имаме предвид, за да не се заблудим да инвестираме в грешното начинание?

– Ще ви отговоря, като ви дам пример с инфраструктурата.

Говорите за пътища, мостове, канализация?

– Не. Говоря за изцяло нов вид инфраструктурни разходи – с много повече ползи за инвеститорите. Сега, докато разговаряме, Конгресът влага милиарди за огромна нова мрежа за зареждане на електромобили. Без бърза и надеждна мрежа за зареждане електромобилите не са нищо друго освен красиви украшения. Така че забравете за пътищата и мостовете – това са типичните, добре известни, дори омръзнали ни инфраструктурни инвестиции, за които многократно сме чували. Те са по-скоро шум в системата, на който трябва да се научите да не обръщате внимание. Има фирми, които са се фокусирали върху различен тип инфраструктура – със значително по-голяма полза за инвеститорите. Сред тях има компания, която не е за електромобили и не е и за зареждане на такъв тип превозни средства, но тя държи ключа, който позволява и на двете сфери да работят. И определено не говоря за компания, която е доставчик на никел или литий.

Тогава това трябва да е компания за полупроводници. Или компания, разработваща авангардни батерии?

– Нека погледнем голямата картина. Милиони хора купуват акции в компании за електромобили, за батерии. Те смятат масовото разпространение на електрическите превозни средства за неизбежно. Но това може да се окаже много рисково. Попаднах на фирма, която почти всички пропускат, когато обмислят да инвестират в индустрията за електромобили…

Но без продукта, който тази фирма произвежда, индустрията на електрическите превозни средства просто не би могла да съществува. И пак повтарям – тя не произвежда електромобили, батерии, зарядни устройства или компютърни чипове…  Наскоро издадох проучването си, озаглавено „Митът за електромобила: Скритият ключ, който ще увеличи в 23 пъти печалбите от колите на ток“. И оттам може да научите повече за типа компания, за който ви говоря – компания, осигуряваща инфраструктурните решения между електромобилите и тяхното зареждане.

– На тази графика виждате перфектната илюстрация на нарастващото търсене на електромобили през следващите години.

Номи, а как недостигът на ресурси и инфлацията, които наблюдаваме сега по света, ще влияят на тези акции, които инвестираме в инфраструктурата, за която ни говорите?

– Страхотен въпрос… акциите в електромобилите ще бъдат засегнати от инфлацията и от недостига, но акциите в инфраструктурните решения, за които ви говоря, ще издържат, независимо от обстоятелствата. И ще играят ключова роля в решаването на много от днешните проблеми при веригата за доставки.

На следващо място ще станем свидетели на огромни промени във финансовия свят, който е в обем на 23 трилиона долара. През следващите месеци централните банки по света планират да преминат към така наречения дигитален свят. И тук говоря за финансови институции като Bank of America, Chase, Citi, Wells Fargo. Предстои те да заработят, пренастройвайки се към нов тип технология – така наречения FinTech.

Какво означава това за банките и за нас?

– Начинът на функциониране на банките е на път да се промени. Те вероятно няма да предизвикат общественото подозрение, като променят табелките на клоновете си, но моите източници твърдят, Федералният резерв скоро ще „притежава“ всички банки… и вашият местен клон просто ще работи, като по лиценз на ФЕД. С други думи, банковата инфраструктура ще започне да се изгражда отначало. Много малко американци са наясно, че подобни неща се случват. Ние сме на крачка от възможността, която се случва веднъж в живота на едно поколение, да спечелим, като инвестираме в компании, изграждащи структурата, осигуряваща тази масивна промяна.

Казано по-простичко, финансовите технологии ще направят революция в старата банкова индустрия на стойност 23 трилиона долара.

Вижте графиката – през последните три години общата стойност на акциите на американските банки е паднала с 30%, а общата стойност на акциите на FinTech се е увеличила с 272 процента! Тази диаграма показва и първоначалния момент, когато започва огромното изкривяване.

Защо тази новина за промяната не е на челните страници на вестниците?

– Централните банки и компаниите от Уолстрийт искат да запазят в тайна тази трансформация. Доколкото могат, разбира се, за да избегнат паниката. Това започване отначало – така наречено нулиране ще бъде огромен шок за американските граждани, когато те разберат за него.

Ето защо бих ви препоръчала да инвестирате в компании, които изграждат моста между стария свят на банкиране и новата финансова система.

Говоря за тип фирми, като тази, която наскоро се лицензира и купи авторските права, за да изгради структура, която вероятно ще се превърне в една от първите мрежи за „стейбълкойни“ в САЩ (виртуални валути, подкрепени от активи, които стабилизират стойността им), приети от американското правителство. Това е проект, който се очаква да започне преди края на 2022 година.

Ако Ви разбирам правилно,тази фирма възнамерява да „модернизира“ финансовата система с подкрепата на правителството на Съединените щати?

– Точно така. Ето защо очаквам тази компания да стане водеща в захранването на глобалната система за плащания. Тя притежава лиценза, технологията и разполага с опитни софтуерни инженери, които да поставят началото на глобалната платежна система, която ще обработва всяка отделна валута, от всяка държава. Която ще предложи по-бързо, по-лесно и по-рентабилно решение в сравнение с всичко досега съществуващо.

Тя ще оперира с трилиони долари!

– През 2020 г. ставаше дума за малко повече от 5 трилиона долара и прогнозите бяха, че през следващите няколко години сумата ще стане по-голяма от 11 трилиона долара! Точно в такъв тип компания бих ви препоръчала да инвестирате. Финансовите й показатели са страхотни, мениджърският екип – от световна класа и разработва актив, който в близките 12 месеца може да се превърне в глобален стандарт.

Ако инвестирате в правилното начинание, може да спечелите повече, отколкото някога сте си представяли, че е възможно. Така няма да изгубите, а само ще спечелите от „Голямото изкривяване“.

Превод: Банкер

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране