08.06.2021 | 10:39
Ива Митева: От „Има такъв народ“ ще се опитаме да съставим правителство
Удължаване на управлението на настоящото правителство било сложна комбинация

Ако резултатите от изборите се повторят тези от 4 април, този път партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“ ще се опита да сформира правителство, каза пред Нова тв председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева, която е водач на две листи на формацията за предстоящия вот.

След изборите през април „Има такъв народ“ дори не се опита да състави правителство. Предварителната заявка на партията беше, че би се коалирала с новите формации в парламента – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, но заедно те имаха прекалено малко депутати. БСП и ДПС предложиха подкрепата си за евентуално правителство на ИТН, но Трифонов я отказа. Така се стигна до разпускането на Народното събрание и насрочването на нови избори.

Сега на въпрос дали ИТН ще промени поведението си спрямо БСП, Митева отговори:  „Нека да минат изборите и да видим какъв ще е резултатът. В предишния парламент беше много трудно да се работи, така че неслучайно са тези наши заявки, не са просто приказки в празното пространство. Когато работите нещо наистина трябва да го правите с добър партньор и да знаете, че имате една дума срещу себе си, която винаги можете да разчитате на нея“.

Попитана възможно ли е с мандата на една от партиите на протеста да се удължи като редовно сегашното служебно правителство, тя отговори, че това е сложна комбинация. „Нека да не бързаме. Нека да седнем да обсъдим и до какви решения ще стигнем (…) Безспорно има експерти в това правителство, безспорно има министри, но дали има министри, които бихме подкрепили, това вече е друг въпрос на друго говорене. Предполагам, че някоя от партиите на протеста бихме подкрепили“, каза още Митева.

От думите ѝ се разбра, че тя не вижда проблем в решението на Трифонов да не се кандидатира за депутат: „Това е достойното поведение. Нагледали сме се на водачи на листи, които след това се отказват. И в парламента влизат едни други лица. Щом е решил, че мястото му не е в парламента … Опитваме се там да влязат истинските експерти. Време е в парламента да влязат истинските експерти“.

Преди ден шоументът обяви, че може да носи отговорност и „от една друга институция“, но не каза коя. Възможно е намекът да е за министър-председател или за евентуално негово участие в президентските избори.

Митева обяви, че и не знае за какъв пост говори Трифонов. На въпрос дали би го подкрепила, ако се кандидатира за президент, тя отговори: „Естествено“.

Бившият председател на парламента коментира и проблемите около машинното гласуване. Именно ИТН прокара в предишния парламента това, че в секциите с над 300 избиратели в страната и чужбина ще се гласува само с устройства. Тази промяна налага купуването на допълнителни машини за секциите в чужбина, както и за големите секции в страната. Преди ден обаче бяха прекратени преговорите между ЦИК и доставчикът на машините за предишните избори. Причината – „Сиела Норма“ поиска много повече от максимално предвидената от комисията сума от 6.5 млн. лева за 1500 машини.

„Когато на заседание на Комисията по правни въпрос разглеждахме този въпрос, представителят на „Сиела” заяви, че има 1500 машини, които може безпроблемно да бъдат осигурени. Сега ни се казва, че тези 1500 трябва да струват 15 милиона и цената е поскъпнала със 75%. Те били ли са готови тогава? Как поскъпна тази цена?“, попита Митева.

По повод санкциите по закона „Магнитски”, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и 64 фирми, тя посочи, че това е политически акт и той правно не обвързва страната ни да предприеме действия. „Но за да има такива санкции от САЩ, е извършена задълбочена проверка и нещата сигурно са сериозни. По отношение на България е учудващо, че ние не сме приели никакви санкции досега по отношение на тези лица”, коментира Митева. „Знаете докладите на ЕС по отношение на върховенството на закона – 20 години критиките са едни и същи. Смятам, че имаме прекалено много норми. Виждам проблеми в приложението на законите“, заяви още тя.

Тя коментира и очакванията за изваждането на „черен списък“ с компаниите, свързани с лицата, на които бяха наложени санкции от страна на САЩ. Митева заяви, че не знае дали ще е в правомощията на Министерския съвет да излезе с такъв списък въз основа само на тези санкции.

„Притесненията ми са дали не сме на ръба на онзи член 4 от Конституцията за правовата ни държава“, заяви Митева. Тя смята, че страната ни има достатъчно добри закони, проблемът е в прилагането им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране