05.06.2021 | 12:37
Ива Митева: Отказът за доставка на допълнителни машини е извиване на ръце
 „Сиела норма“ е отказала да осигури поръчаните бройки при заложената цена от 6,5 млн. лева
Отказът на „Сиела-Норма“ да достави допълнителни машини за изборите при заложената цена от 6,5 млн. лв. е опит за извиване на ръце. Това заяви в първото си телевизионно интервю председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева. В „Тази събота“ тя разказа, че дисертацията ѝ за смесената избирателна система е научно изследване и то няма нищо общо с политиката. Допълни, че листите на „Има такъв народ“ все още не са готови и тя не знае дали ще бъде част от тях за предстоящите избори.

Митева посочи, че се надява ЦИК да разбере истината относно цената на допълнителните машини за предстоящия вот и защо фирмата доставчик  „Сиела норма“ е отказала да осигури поръчаните бройки при заложената цена от 6,5 млн. лева.

По думите ѝ поръчаните машини за предишните избори са стрували 43 млн., а цената е определена от Министерския съвет.

„Никой не знае как се е стигнало до тази цена. ЦИК просто е подписала един договор и е гласувала тази цена. Разбирам, че дори самите представители на „Сиела“ не могат да обяснят как се е стигнало до тази цена. (…) Според мен това е едно извиване на ръце от фирмата, защото е ясно, че първите машини са доставени от тях и е нормално и останалата част да се достави от тях“, уточни Митева.

Тя посочи, че не приема критиките, отправени към промяната на Изборния кодекс за този вот и 100-процентовото машинно гласуване.

„Направените промени следваха от промените на ГЕРБ, направени през 2020 г. Те не бяха толкова съществени. Най-съществената беше промяната, свързана с гласуването на българските граждани в чужбина. По отношение на машинното гласуване, то е въведено през 2019 г., тогава и самият Борисов заявяваше, че трябва да се въведе и е глупост да се гласува и с хартии, и с машини“, коментира председателят на 45-ото Народно събрание.

Представители на „Сиела норма“ бяха поканени за коментар в предаването, засега от фирмата отказват публични участия.

 

Преди дни Митева стана доктор в Института за държавата и правото на БАН с дисертация за въвеждането на смесена избирателна система.

В труда си тя предлага 1/3 от депутатите да се избират мажоритарно, останалите 2/3 – пропорционално, с кандидатски листи и преференции.

„Това е докторски труд, това е научно изследване и то няма нищо общо с политиката, която има „Има такъв народ“. Не съм предала хората, гласували на референдума, защото докторантурата съм я започнала 2015 г., много преди референдума да се състои. Докторантурата си я завърших през октомври 2020 г. – преди да знам дали ще участвам в „Има такъв народ“, обясни тя.

Митева уточни, че в нейната дисертация мажоритарният избор е водещ елемент. Тя добави, че всичките ѝ колеги от партията на Слави Трифонов са я поздравили са академичното постижение. Като част от гражданската квота на политическата сила, Митева добави, че не знае как ще бъдат подредени листите и дали ще участва в тях.

Добави, че ако бъде поканена – ще се включи.

Относно краткия живот на 45-ото Народно събрание, Митова каза, че той е дал старт на възраждането на парламентаризма въпреки малкото време. Допълни, че е имало и по-кратки парламенти, работили около 10 дни.

„Кратките Народни събрания винаги са били във времена на криза, когато сме в такъв етап трябва да минем през този период, трябва тази енергия да се излее. Мисля, че това беше добрият вариант, ако бяхме продължили в една нормална обстановка на законодателен процес, нещата щяха да тръгнат по друг път“, допълни тя.

По думите ѝ не е имала момент на председателския стол, в който да е загубила „почва под краката си“. Сподели, че са ѝ били необходим няколко дни, за да свикне с позицията. Най-критичният момент в работата ѝ е бил, когато е трябвало да гласуват Закона за съдебната власт и Кодекса за социалното осигуряване.

„Ако бяхме приели тези закони на едно заседание, аз щях да се срамувам, че съм била депутат. Беше слабост на парламента, че нямахме време по-задълбочено да разгледаме поправките в Закона за съдебната власт, те са много важни, но не могат да се гледат за един ден. Същото се отнася и за Кодекса за социално осигуряване“, добави Митева.

1 коментар

  1. Иванов каза:

    По това излиза че фирмата е на герб.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране