21.07.2021 | 11:12
Ива Митева пак ще ръководи НС
Кандидатът на социалистите Вигенин получи едва 35 гласа

Депутатът от най-голямата ПГ „Има такъв народ“ – Ива Митева Йорданова – Рупчева бе избрана отново за председател на новия 46-ти парламент. „За“ кандидатурата й гласуваха 136 народни представители, против бе един, а 99 се въздържаха. Въздържалите се бяха депутатите от ГЕРБ-СДС и БСП. Този път социалистите извадиха свой кандидат да ръководи Народното събрание – Кристиян Вигенин, но той получи едва 35 гласа подкрепа, а 137 гласуваха „въздържал се“.

„Пожелавам успех и след 4 г. да си тръгнеш от този пост“, обърна се временно председателстващата първото заседание Мика Зайкова към Митева.

Преди да бъде гласувано предложението за Кристиян Вигенин, последва изказване от депутата Георги Кадиев от „БСП за България“ за неговия отрицателен вот, който той обясни с липсата на разговори между „Има такъв народ“ и останалите партии. По думите на Кадиев, ИТН са победителите на тези избори и те трябва да поемат инициативата за диалог. Кадиев обяви, че изборът на председател на НС е „тест за новото правителство“ и че липсата на „говорене между парламентарното представените сили ще доведе отново ГЕРБ на власт“. „Няма да подкрепим и вашето предложение за правителство, защото няма разговори. Започнете ги“, призова депутатът от левицата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране