30.01.2023 | 14:17
Иван Гешев e в САЩ, но може да гледа молитвената закуска само на видео
Форматът на закуската от тази година е променен, а кръгът на гостите - стеснен

Главният прокурор Иван Гешев вече е в САЩ за участието си в Националната молитвена закуска, съобщи пресцентърът му. Това участие обаче може да се сведе и само до онлайн наблюдение на приветствието на американския президент Джо Байдън, тъй като форматът на закуската от тази година е променен, а кръгът на гостите – стеснен, съобщават редица американски издания, сред които и Washington Post. Основната причина са опасенията, че закуската, която се провежда всяка година, е уязвима за шпионаж.

Събитието, чийто акцент е речта на президента, има нов организатор – фондация „Национална молитвена закуска“.

Washington Post цитира изявление от бившия сенатор Марк Прайър, който оглавява въпросната новосъздадена фондация. Според него за разлика от предишни закуски, организирани в обширна бална зала на хотел със стотици присъстващи от цял свят, новата версия на събирането ще включва само членове на Конгреса „плюс съпруг, член на семейството или доверен гост“.

В интервю от 25 януари за Religion News Service Прайър казва, че закуската е единственото събитие на новата организация. Той очаква, че участниците, 200 до 300 души, ще доведат съпруг/а, някой друг, важен за тях или свой пастор или свещеник. Той добави, че закуската няма да бъде „седяща“, както беше в миналото. На присъстващите ще бъдат предложени гевреци, кафе и чай, преди да заемат местата си в аудитория в Центъра за посетители на Капитолия в Капитолия на САЩ.

Международната фондация планира да проведе отделно събитие едновременно с молитвената закуска, наречено „Събирането“. Събитието изглежда прилича на по-стари версии на молитвената закуска, като присъстващите ще наблюдават Националната молитвена закуска чрез видео като част от двудневен конгрес. За този конгрес организаторите очакват „значително международно участие“.

По-рано пресслужбата на Гешев съобщи, че той е в САЩ за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън. Посещението на Гешев е по покана на конгресмени. „Участие в традиционната годишна Национална молитвена закуска взeмат представители на американския политически и икономически елит, конгресмени, членове на правителството, както и гости от повече от 140 държави. Форумът предоставя възможност за изграждането на лични отношения и задълбочаване на контактите между изявени общественици и лидери от целия свят, споделящи общи ценности за толерантност, защита на човешките свободи и демокрацията“, гласи още съобщението на прокуратурата.

По-рано американското правителство се разграничи от посещението на главния прокурор, посочвайки в отговори до „Сега“, че „не участва в организацията на това посещение“.

Washington Post припомня, че молитвената закуска е попаднала под светлините на прожекторите през 2009 г., след като журналистът Джеф Шарлет публикува книгата „Семейството“, в която описва опита си с организацията, която организира събитието до тази година. През 2018 г. събитието беше разтърсено от скандал и когато Министерството на правосъдието на САЩ обвини руската гражданка Мария Бутина в опит да използва Националната молитвена закуска като част от по-голям „заговор за действие като агент на Руската федерация“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране