14.08.2022 | 11:30
Иван Гешев се намеси в знаково разследване срещу близък на Бойко Борисов
Делото, което започна от любимото на лидера на ГЕРБ ловно стопанство в Шумен, е изпратено в София

Главният прокурор Иван Гешев лично се е намесил в знаково разследване срещу близък бизнесмен до Бойко Борисов, съобщава сайтът zaistinata.com. Става въпрос за бившия шеф в горското предприятие в Шумен Бейзат Яхя, чийто син Илтер Бейзатов беше депутат от ГЕРБ. След полицейска акция срещу Яхя преди пет месеца беше образувано досъдебно производство за пране на пари.

Сега се оказва, че разследването по случая е прехвърлено в Националната следствена служба в София. Първоначално наблюдаващ прокурор по делото е Виолета Радева от Окръжната прокуратура във Варна. Тя е събрала над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, за които е сезирана и ГДБОП. Изненадващо обаче след Великден прокурор Радева е откомандирована обратно във Варна, а по разследването срещу Яхя е определен втори наблюдаващ прокурор, който е поискал материалите да бъдат върнати обратно в Шумен.

Окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов обясни пред zaistinata, че делото, което касае Бейзат Яхя, е изпратено в Националната следствена служба. Това се е случило по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. На въпроса защо делото е отишло в София, окръжният прокурор отговори, че „там имат по-голям капацитет и възможност за разследване, така че то да се направи всеобхватно, пълно и с по-голяма бързина“.

От изявлението на Куздов става ясно още, че не очаква да приключи по-рано от година. „Не знам колко време ще отиде, пращал съм в София мои дела, такива огромни, около 46 тома, които после са завършвали успешно, и разследването се правеше в рамките на година и половина“, заявява прокурор, като уточнява, че разследването „може да отиде и 5 години, щом е нужно“.

Влиятелният бизнесмен в Делиормана Бейзат Яхя е известен като домакин в любимото на бившия премиер Бойко Борисов ловно стопанство „Паламара“, което е под шапката на Североизточното държавно предприятие в Шумен. През февруари МВР извърши претърсвания в имоти на Яхя. Бяха открити 14 ловни пушки, пистолет, ловни трофеи – меча кожа, еленови рога, както и близо 4000 бутилки алкохол без бандерол. В един от имотите са намерени документи за продажба на държавни имоти, за които се предполага, че са закупени от подставени лица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране