03.07.2024 | 9:28
Иван и Андрей ли стоят зад акцията срещу Нико Тупарев?
Джони Каскета бил в колаборация с "опосумите"

Миналия четвъртък изненадваща новина разтърсва телевизионните и медийните среди у нас. Продуцентът на някои от най-знаковите предавания, сред които „Биг Брадър“, „Ергенът“, „Игри на волята“, „Хелс Китчън“, „Денсинг Старс“, „Стани богат“, „Черешката на тортата“ Нико Тупарев е арестуван според първоначална информация за 72 часа. Мълвата разнася, че същата ще бъде съдбата и на съдружниците му в компанията Old School Радослав Тушев и Мая Тодорова.

Тупарев, който е сред доайените на продуцентството в България, е обвинен за присвояване в особено големи размери, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Обвинението спрямо него е за това, че в периода от 11 март 2020 г. до 16 септември 2020 г., в качеството си съдружник в търговско дружество, е присвоил пари, собственост на дружеството, в размер общо на 1 441 000 лв. Това станало, като наредил превод от сметки на търговското дружество в две банки към собствената си сметка, без да е взето решение от Общото събрание на съдружниците за разпределяне на печалба от дейността му. Още преди това Комисията за защита на конкуренцията образува срещу Тупарев и негови съдружници дело по сигнал на техния бизнес партньор Александър Тошев, който твърди, че са направени нарушенията.

Александър Тошев е братовчед на Тупарев и самият той има десетки фирми – от недвижими имоти по Черноморието в един от най-големите хотелски комплекси в района на Царево до няколко продуцентски компании. Известен е с прякора Джони и в миналото е особено близък с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По времето, когато дясната ръка на Борисов е един от силните хора в ГЕРБ, Цветанов менажира всички предизборни кампании, които преминават през фирмите на Джони, в които се изливат милиони.

Миналия петък Тупарев е освободен от Софийския градски съд заради липсата на данни за престъпление. Магистратите заявяват, че сумата, която според прокуратурата е присвоил, на практика е изплатена печалба, върху която са платени данъци.

Арестът на Тупарев поражда куп въпроси, тъй като рядко прокуратурата иска арест за търговски спор между бизнес партньори. Случаят поражда куп хипотези, а според повечето акцията цели превземането на бизнеса на Тупарев. В скандала са замесени и имената на шефове в най-големите телевизии. Според медийни публикации, за които няма доказателства, Нико Тупарев работил под покровителството и в скрито партньорство с тв боса Дидие Щосел, който сега е началник в групата на Би Ти Ви. В схемата били забъркани фалшиви отчети на тв продуцента, както и бонуси, които Щосел получавал.

Интересно е разпределението на силите в избухналата продуцентска война. Изненадващо дългогодишните партньори на Тупарев Андрей Арнаудов и Иван Христов се оказват в лагера на Александър Тошев-Джони. Там е и адвокатът на компанията Old School. Най-горещото предположение в продуцентските среди е, че Иван Христов и Андрей Арнаудов имат ключова роля в опита да бъде превзет бизнесът на Нико Тупарев с обвиненията, че е източил собствената си фирма. Сайтът „Лупа“ лансира предположението, че водещите на „Фермата“ са влезли в коалиция с Александър Тошев. Планът е бил Тупарев да бъде дискредитиран и отстранен от тв бизнеса. Така предаванията, продуцирани от Нико, е трябвало да бъдат поети от фирмата на Иван и Андрей „Междинна станция“, в която близо 50% има Александър Тошев-Джони. Още повече че в момента Христов и Арнаудов са извън голямата игра, тъй като не продуцират дори едно тв предаване – нито в „Нова“, нито в Би Ти Ви.

Софийският градски съд освободи Тупарев с аргумента, че само длъжностно лице може да е автор на длъжностно престъпление, а Тупарев не е такъв. Според защитата той е жертва на опит за присвояване на дружество от две групи, а случаят е сравнен с този на Илия Златанов от разследването „Осемте джуджета“. Един от защитниците, адвокат Атанас Черногорски, дори открива прилики с почерка на групите около Петьо Еврото и Нотариуса.

Скандалът с ареста на Тупарев независимо от освобождаването му нанася тежък имиджов удар върху него и целия продуцентски бизнес в България. Независимо че става дума за търговски спор, прокуратурата създава внушението, че при реализирането на най-известните продукции, включително сериали, се извършват крупни измами. Репутационни щети търпят и телевизиите, с които работят продуцентските компании. Това е втори тежък удар срещу тях след забраната бетинг компании да рекламират в ефира им, което ги ощети с десетки милиони лева. Необходимостта от финансови ограничения без съмнение ще се отрази на броя и качеството на предстоящите през есенния сезон продукции.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране