09.03.2023 | 11:12
Иван Таков към ДБ: Ако бутнете Паметника на Съветската армия, няма да има сянка, в която да се скриете
Червен протест в защита на Паметника на Съветската армия

Множество граждани се включиха в протеста, организиран от БСП, за защита на Паметника на Съветската армия. Протестиращите настояват той да бъде оставен в Княжевската градина. Те се обявиха категорично против предложението на Столичния общински съвет за демонтиране на паметника, предаде БГНЕС.

Протест срещу демонтиране на паметника беше свикан пред Столичната община и от Коалиция „Левицата!“.

На протеста присъстват и представители на „Възраждане“ с плакати „Смърт на фашизма“, също лидерите на „Атака“ Волен Сидеров и на ПП МИР Симеон Славчев.

Няма да позволим Паметникът на Съветската армия да бъде пипнат, заяви Мая Манолова от Коалиция „Левицата!“. Тя посочи, че четири години са можели да проведат допитване до софиянци, вместо това „сега, в последния момент, когато вече нямат никаква легитимност, и Фандъкова, и присъдружните й общински съветници от ГЕРБ и от „Демократична България“ нападнаха паметника“. „Левицата!“ ще се противопостави срещу опитите да бъде демонтиран монументът и да се води война с паметниците, отразяващи българската история, каза Манолова.

Ивайло Танчев от Национално дружество „Традиция“ разказа, че баща му като офицер на времето е дал пари за бонове, за да се построи паметникът на червената армия.

Може да бутнете Паметника на Съветската армия, но тогава няма да има сянка, в която да се скриете. С тези думи лидерът на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков се обърна към колегите си от Демократична България, съобщиха от пресцентъра на партията. Неговото изказване в началото на днешната сесия беше по повод включването в дневния ред на доклада на ДБ относно преместване на монумента „Паметник на Съветската армия“ от Княжеската градина.

Ето и пълния текст на изказването на Иван Таков в началото на сесията на СОС днес:

„Уважаема госпожо кмет,

Уважаеми господин председател на Столичния общински съвет,

Уважаеми колеги, общински съветници,

В дневния ред на днешната сесия попадна точка, чието единствено предназначение е да прави предизборна пропаганда и агитация. Докладът на Демократична България за демонтирането на Паметника на Съветската армия, който отлежава в Столична община от 2020-та година, спешно беше изваден и хвърлен в предизборната битка. Така нареди лидерът на ГЕРБ, а общинските съветници от управляващата коалиция на ГЕРБ-СДС в София изпълниха задачата като истински машини.

И така днес ние, общинските съветници, ще отделим часове от работното си време в безсмислени и безполезни за гражданите спорове.

Ще дебатираме, ще се надприказваме, най-вероятно ще се скараме на идеологическа основа. За пореден път, и пак, и отново…

Да бъде или да не бъде Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина на София. Това ли е въпросът?! Това ли е най-важният проблем на града и държавата ни днес? Защо е толкова спешно точно сега да решим съдбата на монумента?!

Или този въпрос най-правилно обслужва едни партийни цели в предизборната битка за надмощие?! За едни проценти става въпрос, които трябва да бъдат взети от втрърдяването на партийните ядра…

Това е грозно лицемерие към гражданите на София, колеги!

Грозно лицемерие към всички българи!

Постоянно говорим за разбиване, за разрушаване, за събаряне.

Ходим по разбити тротоари, разбиваме си колите по разбитите улици в крайните квартали, разбиваме си нервите с високите цени в магазините, разбиваме си здравето с мръсния въздух и липсата на зелени площи в комплексите, разбиваме си общинското дружество „Топлофикация“, разбиваме си бъдещето с липсата на места в детските градини и страховитата демографска криза… Разбивате. Години наред разбивате.

И нито дума за съграждане.

Пречи ви паметникът на Съветската армия.

А не ви ли пречат високите цени? Не ви ли пречи инфлацията? Не ви ли пречи бедността на хората?

Явно не.

Дускусията, която предстои, е безсмислена, колеги. И вие прекрасно знаете това. Но цинично отклонявате важните теми.

Защото просто нямате решения на истинските проблеми.

И ви се налага да се скриете зад Паметника на Съветската армия.

А той е много голям. И сянката му е голяма, за всички ви ще има място в нея.

И Победата на Съветската армия, в чиято чест е издигнат, също е много голяма.

И нашата признателност към героите от Втората световна война е много голяма.

А омразата ни към фашизма е два пъти по-голяма.

Заричали сме се в паметта на всеки един погубен живот в борбата срещу него да не допуснем „кафявата чума“ да се събуди. Защото паметта ни не е къса и помним. Ще бдим, защото фашизмът може да се върне под най-невинното прикритие. Наше задължение е да го разкрием и да посочим с пръст всяко негово проявление – всеки ден, във всяка част на света.

Уважаеми колеги от Демократична България,

Целта не винаги оправдава средствата. Дори в политиката. Навярно с тази поредна офанзива срещу Паметника на Съветската армия се опитвате да си измиете очите пред вашите гласоподаватели за управлението с БСП в четворната коалиция. Но не забравяйте, че идеологическото противопоставяне и деленето на хората не решава техните проблеми. Дори и да имат идеологически различия, техните проблеми в града и държавата са еднакви. Ниските доходи, високите цени, инфлацията, съдебната система, липсата на справедливост… Това са важните теми днес. И ние, и вие трябва тях да решаваме.

С разрушаването на Паметника на Съветската армия няма да стане.

А вие нямате друго решение.

Предлагате на хората само зрелище.

Защото хляб нямате и не можете да им дадете.

Може да се водите от културата на зачеркване.

Може да отразявате историята през кривото огледало.

Може да бутнете и паметника на Съветската армия…

Но тогава няма да има сянка, в която да се скриете.

Благодаря за вниманието!”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране