07.11.2019 | 12:55
Иво Христов: Борисов си връща ГЕРБ за сметка на „цветановите“ кадри
БСП не може да залага на „безполови“ кандидати в политическа битка, каза той

„Това, което прави Бойко Борисов, е, че през местните избори си връща обратно партията за сметка на „цветановите“ кадри. Това се случи в Банско, Благоевград“. Това заяви пред БНР проф. Иво Христов, социолог и депутат от БСП. Според него, ако управляващите са искали да запазят тези региони, няма сила, която да ги спре.

„Въпросните региони бяха дадени курбан предварително. Това бяха т.нар. „цветанови“ райони и се търсеше това, което в дипломацията се нарича „казус бели“ (повод за война), за да бъде разчистено местното процветанско ръководство“, обясни той в интервю за предаването „12+3“ и подчерта:

„ГЕРБ запазва най-важните ресурсни точки, а отдава на периферията слабо развитите региони с всичките им проблеми“.

Според него Борисов е бил на косъм да изпусне партия ГЕРБ, но това не се е случило:

„Като еднолична авторитарна партия, каквато е ГЕРБ, рано или късно идва краят на този тип управление. ГЕРБ беше абсолютно закономерен резултат на българския преход, на концентрацията на икономическите и политически шансове в едно привилегировано малцинство, т.нар. олигархичен режим. Българската олигархия за последните 20 години направи всичко необходимо за това т.нар. демократични избори да се превърнат във фарс и които само да възпроизвеждат статуквото. Такъв тип режими не се свалят с избори“.

Според проф. Христов обаче все пак Борисов има основание за тревоги:

„На десетата година от управлението, очевидно е, че всяка власт се рони – това важи в пълен смисъл и за ГЕРБ. Този процес на ерозия върви и той, според мен, е необратим“.

Социологът подчерта, че не знаем резултатите от изминалите избори, а само базови неща. Не знаем колко е избирателният корпус в тази страна, добави той и посочи:

„Ако се вярва на официалната статистика, той е 6,9 млн. Кой вярва на това? Това означава, че барабар с кучетата всички са гласоподаватели. Ние нямаме толкова хора в страната. Само от тези еквилибристики вие може да изкарате един ресурс от между 100 и 500 хил. души, които могат да ви „спечелят“ всеки избор. С такъв тип технологични машинации може само да отлагате края, но не можете да го предотвратите“.

По думите на проф. Иво Христов БСП е показала прилични резултати на изминалите избори. Той подчерта, че хората, допринесли за най-слабото представяне на левицата на изборите през 2015 г., сега са най-гласовити:

„Хубаво е да се мълчи, когато си част от проблема, а не си част от неговото решение“.

За резултатите в София и подкрепената от БСП кандидатура на Мая Манолова проф. Христов коментира:

„Ясно е, че този експеримент е успешен ситуативно. Манолова беше конкретно средство за конкретната задача. От друга страна обаче социалистическата партия не може да залага на „безполови“ кандидати. Като си в политическа битка, ти представляваш политически интереси на конкретна политическа сила. Тази мимикрия с независимите кандидати трябва в един момент да спре“.

Социологът смята, че при този резултат на местните избори не е реалистично да се поставя въпросът за предсрочни парламентарни избори. Той изказа мнение обаче, че съдбата на българския властови режим ще бъде решена отвън.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране