06.10.2022 | 13:04
Изборите смазаха надеждите на бивши депутати за нов мандат
Водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и ексминистърът от ПП Николай Събев се отказаха от парламента
Людмил Илиев, Сега

След официалното обявяване на изборните резултати, контурите на новия парламент вече се очертават. Доста от лицата, които сме свикнали да виждаме на парламентарната трибуна в миналото, вече няма да могат да говорят от нея. Това се отнася с особена сила за хора от редиците на БСП и ДБ.

9 октомври е крайният срок, в който Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви имената на новите депутати. Вече обаче се извършват сериозни размествания в листите заради разните хитрости, които политиците прилагат на избори – например, когато партийните лидери се кандидатират в два избирателни района, за да могат да освободят спечеленото място в единия за някой фаворизиран съпартиец. Така прави винаги водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, същото стори и сега. Разбира се, трябва да се види и пълният ефект от преференциалното гласуване.

Филип Попов, един от юристите на БСП и дългогодишен депутат, се провали във Видин. Неуспех претърпя и съпартиецът му Александър Симов – журналист и също ексдепутат, който не можа да пробие в Перник.

Няма да седне отново на депутатската банка коалиционният съюзник на БСП и лидер на „ПК Екогласност“ Емил Георгиев – в столичния 25-и район левицата взима само един мандат, а той е втори в листата. Единственият му шанс е, ако соцлидерът Корнелия Нинова, която водеше в района, избере да влезе от Благоевград.

Нинова обаче предпочита София. Така, между другото, благоевградският й мандат можеше да се освободи за втория в тамошната листа – Георги Михайлов. Той обаче е изпреварен с преференции от петия в листата – Богдан Боцев.

Социалистът Момчил Неков, който беше депутат в Европейския парламент, няма да разполага с възможността да заеме същата позиция в Народното събрание – той водеше листата в Силистра, но там партията му претърпя погром.

Не изглежда да има шансове съпредседателят на ДБ Борислав Сандов. В Монтана, където оглавява листата, десницата не печели нищо. Сандов също е втори в 24-и район, където ДБ взима два мандата. Христо Иванов, който води там, печели също в Пловдив-град и вероятно ще използва мандата там, както е правил в миналото. Така Сандов става първи, но двама от кандидатите в листата – Мартин Димитров и Кремена Кунева, го изместват с преференции.

Въпреки активната агитация, Антоанета Цонева не успя да влезе нито от Пазарджик, нито от София-област, където оглавяваше листите на ДБ. Няма късмет и икономистът Георги Ганев. Той беше пети в листата в 23-и столичен район. Там обаче ДБ взима 3 мандата и освен това има и двама кандидати с много силен преференциален вот – Божидар Божанов и Елисавета Белобрадова.

От 5 мандата в Кърджали 4 отиват при ДПС, както обикновено, а петият – при кандидата от БВ Григор Захариев. Така бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, която от няколко избора насам отчаяно се опитва да се върне вътре, отново се провали.

Венцислава Любенова от ПП, която в миналия парламент оглавяваше комисията по външна политика, няма да участва в новия. Тя беше четвърта в Пловдив-град, а коалицията спечели 3 мандата.

Бойко Борисов, който не е бил депутат от десетина години, освободи челните места в двете листи, които водеше – в Пловдив-град и в столичния 25-и избирателен район. Днес той декларира отказа си пред ЦИК, която го одобри. В града под тепетата ГЕРБ-СДС спечели три мандата. С излизането на Борисов депутати трябва да станат Стефан Шилев, Вежди Рашидов и Радомир Чолаков. Десетата в листата – Тони Симидчиева, обаче е натрупала достатъчно преференции, за да стане втора. Така Чолаков отпада.

И в 25-и район ще има размествания. Четирите мандата на ГЕРБ-СДС по принцип би трябвало да отидат за Христо Гаджев, Анна Александрова, Лъчезар Иванов и Петър Николов. Любен Дилов обаче, който заема последното, 28-о място в листата, е събрал най-много харесвания от избиратели и измества четиримата. Следващите по преференции са Александрова, Светослав Тодоров и Борислав Куртев, които би трябвало да заемат останалите места.

От герберската партийна централа изглежда особено държат депутат да стане бившият шеф на младежката организация Георг Георгиев. Той беше втори в ловешката листа, където ГЕРБ-СДС взима две места. Третият и петият в листата – Иван Миховски и Иван Грънчаров, се оказаха доста по-популярни от него сред избирателите и го изпревариха с преференции. Днес обаче се разбра, че и двамата са се отказали от спечелените места. Така Георгиев се добира до лелеяното депутатско място.

Отказ да влезе в Народното събрание внесе в ЦИК и Николай Събев – транспортен министър в кабинета „Петков“. Събев водеше листата на ПП в Русе. Днес той представи решението си така: „Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й. Никога не съм искал да бъда професионален политик, и сега смятам, че ще съм полезен в подобряването на бизнес средата повече, отколкото бих бил на политическата сцена.“ Но допълва: „Оставам част от отбора и съм насреща да помагам.“

В Русе ПП спечели две депутатски места, от които щяха да се възползват следващите в листата – Рена Стефанова и Димитър Недялков. Петата – Венцислава Николова, обаче изпреварва Недялков с преференции.

Делян Пеевски от ДПС за пореден път спечели мандати и в двата района, в които се състезаваше – Благоевград и Пазарджик. В парламента вероятно ще влезе от Благоевград, както направи в предното Народно събрание. Това означава, че в Пазарджик ще се освободи място за третата в листата – бившият депутат Небие Кабак.

Съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков ще влезе от 24-и район в София, където формацията му взе 4 мандата.

Най-мощно се представя ПП в столичния 23-ти район с 5 спечелени депутатски места. Ще ги заемат съпредседателят на коалицията Асен Василев, бившият образователен министър Николай Денков, Настимир Ананиев от коалиционния съюзник „Волт“, ексдепутатът Венко Сабрутев и университетският преподавател Васил Пандов. Ако Василев обаче избере да влезе както преди от Хасково, а Денков от Шумен, където двамата също печелят мандати, тогава ще се отворят места за Искрен Митев и Ива Руйчева, които се радват на нелош преференциален вот.

Радостин Василев, който поведе отцепниците от ИТН в миналия парламент, е направил печеливш ход – сега ще влезе в новия като депутат от ПП от Габрово. Няма обаче същия късмет Кирил Симеонов, който също изостави Слави Трифонов – той беше втори в листата на ПП в Търговище, където коалицията не спечели нищо.

Бойко Рашков, ексшеф на МВР и върл противник на ГЕРБ, е единственият от ПП, който печели мандат в Перник.

Надежда Йорданова от ДБ, правосъден министър в кабинета „Петков“, печели мандат в Русе. Тя обаче вероятно ще предпочете да влезе от 23-и район София, където също побеждава. Това би освободило мястото за следващия в русенската листа Иван Станев.

БВ грабна един мандат в Пловдив-град, благодарение на който партийният лидер и бивш служебен премиер Стефан Янев ще стане депутат. Той печели мандат и в 24-и столичен избирателен район. В парламента проби и неговата колежка в правителството Виолета Комитова, която беше регионален министър, а сега участва на изборите в Бургас от листите на БВ. Ако влезе от Бургас, Комитова ще освободи едно място в Пловдив-област, където партията също печели мандат, и то ще отиде при Румен Йончев – лидер на ЗНС, някогашен съюзник на Николай Бареков.

В София-област БВ взима един мандат, с който в парламента ще се завърне Гален Монев – някогашен депутат от „Атака“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране