07.03.2023 | 11:51
Издирват още двама след ареста на Велико Желев
Строителният бос е задържан за 24 часа
Прокурор Борислав Георгиев. Снимка: Видео

След ареста на строителния предприемач Велико Желев МВР издирва още двама за извършено престъпление. Това обясни на брифинг пред журналисти Борислав Георгиев – зам.-районен прокурор при Софийска районна прокуратура (СРП), предаде БНТ.

„Първоначално разследването е било за телесна повреда, като към момента е преквалифицирано и се води за изнудване“, каза прокурор Георгиев. „Снощи до полунощ са били извършени действия по разследване – претърсвания, обиски, иззети са веществени доказателства, документи, компютри. Току-що дойдоха разследващите на доклад при наблюдаващия прокурор, който ще извърши оценка на доказателствата. Ще прецени дали се касае за престъпление подсъдно на Софийска градска прокуратура като първа инстанция, или на нашо, и ще ви информираме допълнително.“

На въпрос дали разследването е срещу Велико Желев, зам.-районният прокурор потвърди: „Едно от лицата е това, което Вие споменахте. Той е задържан по реда на ЗМВР, наблюдаващият прокурор ще прецени какво процесуално качество ще бъде дадено към настоящия момент.“

Разследването обаче касаело престъпление, извършено от три лица.  „Възложено е на МВР да бъдат установени другите лица. Пострадалото лице е разпитано многократно. Това е за момента“, каза Борислав Георгиев.

„Принудата, упражнена срещу пострадалия, е по повод имуществено разпореждане – поемане на финансово задължение… Става въпрос за дружествени отношения в рамките на дружество. Това е бил бивш негов служител“, обясни прокурор Георгиев.

„Има медицински документи. Ще се изясни характерът на телесната повреда. Първоначалните данни са за лека, но, пак казвам, трябва да се оцени медицинската документация от вещо лице, което ще даде заключение“, каза още Борислав Георгиев.

Той уточни, че насиленият служител бил принуждаван да подпише документи с невярно съдържание.  „Първоначалното разследване е образувано от МВР и е за телесна повреда. Прокуратурата след това го е преквалифицирала към изнудване“, обясни прокурорът.

Към момента Велико Желев е задържан за 24 часа. Дали ще се иска по-тежка мярка за неотклонение, щяло да се прецени според събраните доказателства.  На въпрос дали разследването е свързано с информацията, че асфалтът в магистралите е с няколко сантиметра по-тънък, Борислав Георгиев отговори: „Няма такава връзка.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране