06.09.2021 | 10:33
Изгонен от заведение се върнал и подпалил „Купола“ в Благоевград
Има задържан за пожара в центъра на града

Има задържан за причиняване на пожара, който избухна в центъра на Благоевград вчера и засегна сериозно култовата сграда „Купола“, съобщи на брифинг районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки.

„Купола“ наричан от благоевградчани „Шапката на Франциско“, бе построен за посещението на дипломатическия корпус през 1987 г. Съседните сгради също. В сградата в момента се помещава клон на банка, както и залепените за нея нощни заведения, магазини и офиси.

Задържаният е 43-годишен от Дупница. Същата вечер той е бил в нощен клуб, но е притеснявал персонала, заради което е изведен от охраната на заведението. Час по-късно се връща, след като вече нощният клуб е затворил.

„Мъжът задявал сервитьорка в бара, помолен е от охраната да напусне. След час се е върнал с шише бензин, лиснал го върху електрическото табло на входа на „Балкантон“ и избягал към дупнишко село“, обясни прокурор Ковачки.

След извършване на палежа се укрива в Дупница, както и в едно от околните села, а впоследствие е заловен в близост до ГКПП „Калотина“.

Заподозреният за палежа е извадил СИМ-картата на телефона, за да не бъде проследен, но въпреки това е установен и задържан. Същият работи в Англия, няколко лица са му помагали да не бъде открит, обмисля се дали и на тях да не бъде повдигнато обвинение за тези им действия.
„Извършителят е идентифициран от записите на камерите към общинската охрана, най-големи са щетите върху банковия клон“, каза кметът Илко Стоянов.
Щетите върху обектите ни са големи, обясниха Иванка Благоева-собственик на магазин за захарни изделия и Красимир Цуцаков, съдържател на пиано-бар „Балкантон“, от чието залято с бензин електрическо табло е тръгнал пожарът. Предстои да бъде освидетелстван и задържан до 72 часа.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране