29.06.2022 | 11:17
Изгонването на толкова дипломати е шокиращо, това не се решава за минути
Това трябва да бъде обяснено - с каква процедура е взето това решение и смятам, че такива решения не трябва да се вземат еднолично, допълни Александър Маринов

Това е еднолично решение на министър-председателя (изгонването на 70 руски дипломати и служители – бел.ред.). Не е ясна каква е била ролята на МВнР. Такива сериозни стъпки не се правят за минути. Това коментира в студиото на Нова ТВ Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към Румен Радев.

Шокиращо е по мащабите си това действие. Това трябва да бъде обяснено – с каква процедура е взето това решение и смятам, че такива решения не трябва да се вземат еднолично, допълни той.

Очевидно някои хора в политиката възприемат властта като сладкиш или голям гювеч, който може да ти се услади. Но властта е отговорност. Президентът е доказал, че е отговорен. Както е казано в Светото писание „ по делата им ще ги познаете“, каза още професорът.

Очевидно премиер и президент се разминаха по принципите и стандартите как да се управлява държавата. Радев обаче не е свалил доверието си от правителството на Петков. Различията са принципни, лаконично обясни стратегът на държавния глава.

По думите на Маринов, за да има нормален разговор трябва да има две страни. Другото е просто обикновена процедура.

Досега не е имало случай парламентарна група да откаже консултации при президента и то с такива нелепи обяснения. Президентът в случая е по-мъдрият – защо да изчаква ПП, освен това има и други обстоятелства.

Имаше достатъчно възможности тези срещи да бъдат проведени преди да замине за срещата на НАТО в Мадрид, обясни защо Румен Радев е решил да не води консултации с ПП.

Запитан какъв служебен кабинет трябва да има, Маринов обясни, че Радев не е поставял задача за демонтаж, а всички служебни правителства са работили за свободни и демократични избори. Той им е поставял и конкретни задачи, свързани с текущото управление на страната. Според ситуацията в страната ще бъдат формулирани и задачите, които ще постави президентът и пред новия служебен кабинет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране