24.06.2015 | 15:29
Изхвърлиха Ясен Тодоров от бюрото „Антикорупция“
Вместо него член става главният съдебен инспектор Теодора Точкова

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров няма да бъде включен в Националния съвет по антикорупционни политики, а вместо него в новия орган влиза главният инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова.

След като номинирането на Тодоров за бюрото „Антикорупция” предизвика негативни обществени отзиви, днес правителството намери елегантен начин да го отстрани.

Кабинетът промени постановлението, според което ВСС можеше да излъчи произволен свой представител за член на бюрото, като записа конкретно изискване той да е представител на Инспектората. Така дефакто предложението за Ясен Тодоров, който е председател на Етичната комисия към ВСС, отпадна от самосебе си.

„Тези законопроекти предлагат нови разрешения по отношение на проверките на почтеността на магистратите. Посочването на главния инспектор има за цел постигането на максимална ангажираност на Инспектората в работата на Националния съвет“, се посочва в решението на Министерския съвет.

Ясен Тодоров напоследък е популярен в не особено положителна светлина – разбра се, че дъщеря му е започнала работа в администрацията на Сотир Цацаров без конкурс, а преди това бившият й приятел бе заловен да преписва на конкурса за младши прокурори, като се оказа, че е имал предварително решените казуси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране