11.06.2021 | 10:45
Изтребителят на майор Терзиев се е взривил
Самолетът се е разбил в морето със скорост над 900 километра в час, на около 10 км от брега

Най-вероятно изтребителят, с който загина майор Валентин Терзев, се е взривил и се е разпадна на множество малки части. Самолетът се е разбил в морето със скорост над 900 километра в час, на около 10 км от брега.

Тези подробности станаха ясни след вчерашното обследване на района на инцидента с МиГ-29 от сряда през нощта.

Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили, даде повече подробности около операцията по търсенето на черната кутия в ефира на БНТ.

Продължаваме да търсим черната кутия. Все още не мога да кажа каква е причината за инцидента. От вчера преминахме в нов тип операция – вече не търсим, за да спасим, а за да разберем какво е станало – от черната кутия, саза контраадмирал Михайлов.

През нощта минният ловец успя да обследва с подводен апарат, а рано тази сутрин бяха открити и нови два контакта, които в момента се обследват. Към операцията се присъединиха и от Института по океанология на БАН, добави той.
Силното течение във вчерашния ден е повредило един от апаратите. Той е бил ремонтиран и днес е поставен много по-мощен апарат. Военноморските сили използват и водолазен катер.

Трудно е да се каже срок, в който всичко ще бъде изяснено. Самолетът най-вероятно се е разпаднал на множество парчета, а вероятността да намерим цели големи парчета, е малка. Черната кутия се намира между двигателите в опашната част, имам надежда, че ще я открием, за да разберем и какво точно се е случило, разясни контраадмиралът.

Очакванията са в следобедната част на съботния ден да имаме повече информация и да сме минали вече първоначалните райони на търсене. Времето е променливо, очаква се и да се развали тези дни, заяви още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране