07.06.2021 | 0:11
Изцяло машинният вот е пред провал
Доставчикът на допълнителните устройства за гласуване иска от ЦИК над два пъти повече пари

Изцяло машинното гласуване на парламентарните избори на 11 юли може да се провали и на места вотът пак да е с бюлетини заради натиск от страна на доставчика „Сиела Норма“ към Централната избирателна комисия (ЦИК) да получи над два пъти повече пари от предлаганата цена за допълнителните 1500 устройства. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, след като в петък комисията обяви максимална цена на допълнителните машини от 6,5 милиона лева.

В същото време „Сиела Норма“ поиска 15 милиона. „Ако не се стигне до договор, правим избори с наличните 9600 машини. Време няма, трябва сравнително бързо да се стигне до договор. Има публично решение на ЦИК за максимална цена и преговори над нея не се водят“, категоричен бе Томов.

Говорителят на ЦИК все пак призова да не се развива апокалиптичен сценарий, при който изборите се провалят заради 1500 машини. Той поясни, че ориентировъчният брой на секциите с над 300 души, в които със сигурност ще има машинен вот, е около 9600. Тази бройка обаче не достига за инсталиране на второ устройство в най-натоварените секции. В чужбина машините ще бъдат доставени с дипломатическо карго, което е ангажимент на МВнР, а самата доставка ще е под охрана. Машините ще пристигнат пломбирани като гаранция срещу евентуална чужда намеса, каза Томов. Той присъства на едно от трите експериментални гласувания в столицата, на които избиратели имаха възможност да се запознаят с машините.

„Този, който е консултирал ЦИК за цената на машините за гласуване, е некомпетентен и доста глупав. Сметките на ЦИК са грешни и компанията не може да изпълни поръчката при тази цена“, заяви в тв интервю шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

Той иронизира членовете на ЦИК, че са „много добри търговци“. От фирмата се усъмниха, че комисията е провела пазарни консултации за определяне на цената, тъй като нямало публикувани оферти. Сумата от 6,5 милиона лева е крайно недостатъчна за закупуването на машините, разходите за доставката им от чужбина, софтуера и консумативите, твърди Тодоров. По думите му вариантите са три за тази ниска цена: да доставят само 1100-1200 машини, да няма допълнителни устройства и секциите в чужбина да останат без машини или доставчикът да е друг.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране