19.05.2023 | 20:02
Кабинетът „Габриел“ минава с тайно гласуване
Зад него плътно застават ГЕРБ - СДС, ДПС и ИТН

,Кабинетът, с премиер Мария Габриел, ще мине чрез тайно гласуване“. Тази вероятност изразиха депутати от БСП пред близкия до Корнелия Нинова сайт „Епицентър“.

След като вече е ясно, че Габриел ще събере подкрепата на ДПС и ИТН, сметката показва липса на точно 5 гласа. За да ги набави, групата на ГЕРБ-СДС би поискала тайно гласуване в пленарна зала. Така недоволни от позицията на своите парламентарни групи депутати, могат да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС и да останат анонимни.

Тази прогноза е възможна с оглед на нежеланието за нови избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече заяви, че „Категорично депутати от БСП няма да подкрепят правителство с присъствие или отсъствие от залата!“. Не липсвали обаче и недоволни от курса на Нинова социалисти, които с тревога наблюдавали спадащите й резултати и немалко депутати се чувствали застрашени от следващи избори. Още повече, че и те нямало как да обяснят на избирателите си защо са допуснали да не бъде приет бюджет и да се влоши социално-икономическата картина в страната. Същите страхове витаели и в редиците на ПП-ДБ.

Едно е сигурно – засега единствената партия в 49-ото Народно събрание, която открито се е обявила за провеждане на предсрочни избори е ,,Възраждане“, но те разполагат с едва 37 депутати. Останалите споделят, че най-добрият вариант е редовно правителство.

А този следобед лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха закрита среща, която продължи близо два часа. Тя протече в стаята на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране