14.12.2022 | 16:14
Кабинетът „Габровски“ дори и не бе подреден от ГЕРБ, а някъде в сараите
В момента се търси възможно най-малко срамната форма на управление, в която да се подредят всички отзад, казва депутатът Стоян Михалев

Кабинетът на ГЕРБ-СДС, в лицето на проф, Габровски, не успя да събере подкрепа. След 3 часа дебати и прегласуване 238 народни представители дадоха своя глас – „за“ 113, „против“ 125. Зад Габровски застанаха представителите на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. Негативен вот дадоха депутатите от ПП, „Възраждане“, БСП, ДБ и един независим. Какво означава това? Пред ФАКТИ говори Стоян Михалев, депутат от „Демократична България“.

– Г-н Михалев, защо кабинетът „Габровски“ не мина?
– Според мен самият кабинет не бе сформиран така, че да мине на гласуването за първия мандат. Дори и се съмнявам, че самите ГЕРБ са искали да мине този кабинет в този състав, защото те са търсили други цели?

– Какви?
– Това нещо изглеждаше като генерална репетиция, като някаква демо версия. Вероятно пълната версия ще я видим при връчването на третия мандат. Но тогава ще има персонални корекции, наложени от ДПС, от ГЕРБ, от г-жа Нинова. И това ще е кабинет, който ще има много по-големи шансове чисто математически. Друг е въпросът, че днешният кабинет на проф. Габровски, според мен, дори и не беше подреден от ГЕРБ, а беше подреден някъде в сараите. Поне на мен така ми изглежда.

– Може ли да се каже, че вече се очерта ясно поляризацията в парламента?
– Тя поляризацията не е приключвала. Една от заявките, които бе дадена, бе, че „Български възход“ подкрепиха кандидатурата на проф. Габровски, пък казаха, че няма да подкрепят състава на кабинета му. Така те си постлаха чрез тях, при третия мандат, нещата да се случат.

– Как виждате ролята на „Български възход“ в тази ситуация?
– Очевидно виждаме широк сговор, в който са намесени много фактори. В този сговор е, разбира се, и президентът Румен Радев. Конкретно с тази персонална структура на кабинета, която видяхме, някак ми прозират действията на някой, който е редил кабинети и преди съществуването на ГЕРБ.

– За да „победите“ при това гласуване, „Възраждане“ също гласува „против“ и това помогна, за да не мине кабинетът? Това тематично мнозинство ли бе…
– Ще се повторя, че този кабинет не бе направен така, че вносителите му да искат да мине. Просто се преследваха други цели. В момента се търси възможно най-малко срамната форма на управление, в която да се подредят всички отзад. Просто това нямаше как да стане. Който и да бе застанал днес, това означаваше, че се идентифицира с мандата на ГЕРБ.

– При тази конфигурация в парламента ще предложите ли кабинет на малцинството с ПП при втория мандат…
– Това е нашето желание. Мандатоносителят е друг и той трябва да реши. Но ние ще настояваме в тази посока. Искаме ярък политически кабинет. Такива хитрости от типа „експертен кабинет“, а отзад хора с дълги политически биографии, някак компрометират думата „експертен“.

– Очаквате ли „Български възход“ да подкрепи и ваш кабинет, въпреки че гласовете пак не стигат, ако извадим „Възраждане“?
– Тук не става въпрос дали някой друг ще подкрепи кабинет на малцинството. Тук става въпрос, че ние трябва да направим правилното решение. Трябва да бъде предложен стабилен кабинет, който да е алтернатива на този сговор, който видяхме днес.

– Изобщо шансовете за съставяне на кабинет обозрими ли са?
– Шансове има и във втория мандат, и в третия мандат. От много неща зависи. Най-много шансове давам на третия мандат, но аз това го говорих и през ноември.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘В момента се търси възможно най-малко срамната форма на управление, в която да се подредят всички отзад, казва депутатът Стоян Михалев’.Ми то по-срамната форма на управление ще е тази на вапцаните нокти на педал михалев,на който всички уроди ще са му отзад.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране