19.01.2022 | 9:38
Кабинетът разчиства КЕВР
Две калинки на ДПС и ГЕРБ изхвърчат, БСП спъва рокадите, защото предлага Таско Ерменков

Управляващата коалиция, начело с „Продължаваме промяната”, най-сетне започна някаква промяна – властта внесе в парламента поправки в Закона за енергетиката, с които членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намаляват от девет на петима.

Прекратяват се мандатите на юридическия и икономическия комисари, които в момента са заети от хора на ДПС и ГЕРБ.

Ще бъдат махнати и двама от енергийните комисари сред четирима от тях с неизтекли мандати, като отстраняването им ще стане чрез жребий, теглен в Народното събрание.

Допълват се и критериите за стаж на кандидатите като вече ще се допускат и такива, работили и в дружества за финансови и банкови услуги, свързани с енергийния сектор, и в концесионери на подземни богатства от енергийния сектор, както и в енергийни дружества от Европейския съюз.

Паралелно в четвъртък започва процедурата за избор на нов председател и на нов член на мястото на досегашните Иван Иванов и Евгения Харитонова, чиито мандати изтекоха още през април 2020 г.

Целта е двата процеса да вървят паралелно и ключовият регулатор възможно най-бързо да се освободи от кадрите на ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС.

По неофициална информация този план се натъква на проблем, идващ от желанието на БСП да вкара в КЕВР енергийния си експерт Таско Ерменков, който е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Ерменков е член на тясното ръководство на БСП и е сред малкото останали около лидера на БСП и икономически министър Корнелия Нинова, който все още не е уреден с някакъв пост.

Срещу назначението му за член на енергийния регулатор на мястото на Харитонова има сериозни възражения, особено от „Демократична България“, която възнамерява да номинира свой кандидат. За шеф на регулатора ще бъде предложен експерт на „Продължаваме промяната“.

Според запознати това едва ли ще е депутатът от ПП Венко Сабрутев, чието име бе спрягано в медиите. Несъгласията с неговата номинация са свързани и с обстоятелството, че той няколко години е управлявал бензиностанциите на руския газов монополист „Газпром“ в България, твърдят депутати.

Със сигурност обаче до края на януари няма да може да се изберат новите председател и член на енергийния регулатор, освен ако сроковете в процедурата не бъдат екстремно съкратени.

При досегашните избори на състав на КЕВР срокът за номинации е бил 14 дни, след което кандидати са били изслушвани в комисията по енергетика, а след това утвърждавани от парламента. Предстои да се види каква ще е процедурата, която ще открие ресорната парламентарна комисия в четвъртък.

Идеята е максимално бързо да се приемат и законовите поправки, за да може веднага да бъдат освободени останалите седем членове на комисията и на тяхно място да бъдат избрани трима.

Предложението е КЕВР да се състои от петима членове, като „Продължаваме промяната“ получи председател и член на комисията, а останалите трима да са на всяка от партиите в управляващата коалиция.

Ключовото е дали БСП ще успее да наложи Таско Ерменков, който отдавна има апетит към енергийния регулатор, или ще отстъпи и ще предложи по-приемлив кандидат.

В същото време БСП вече има свой представител в регулатора в лицето на водния комисар Димитър Кочков, който се счита за експерт и досега името му не е било дискредитирано. Неясно е също така дали „Демократична България“ ще успее да вкара свой кандидат още от първия път.

Промените ще изчистят регулатора от комисарите, свързани с ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС.

В момента председател на комисията е Иван Иванов, който бе издигнат за поста през 2015 г. от „Реформаторския блок“ (Иванов бе представител на ДСБ).

Той бе единствената номинация в първата процедура за избор на шеф на КЕВР от парламента, след законови промени, приети от тогавашната коалиция ГЕРБ-РБ. Дотогава членовете на КЕВР се назначаваха от премиера и имаше период, в който председателят се сменяше буквално през няколко месеца от премиера Бойко Борисов.

След като кабинетът „Борисов 2“ си отиде, а Реформаторският блок се разпадна, Иванов остана начело на КЕВР и при третото правителство на Борисов, с чието доверие очевидно се ползваше.

Мандатът на Иванов изтече през април 2020 г. и същата година Борисов възнегодува срещу регулатора заради готвено поскъпване на парното с 20 процента, при положение, че месеци по-рано гръмко бе обявена промяна на договора с „Газпром“ и спад на цената за потребителите със задна дата.

Така ГЕРБ стартира процедура за избор на нов шеф и предложи за поста Пламен Младеновски, оглавяващ дирекцията за цените на тока и парното в КЕВР, но той изненадващо оттегли номинацията си. Трябваше да се сменят и четирима от членовете.

Отдавна е изтекъл и мандатът на Евгения Харитонова, която е представител на ГЕРБ като енергиен комисар. Тя оглавяваше регулатора за известно време, беше и служебен зам.-министър на енергетиката, но също като Иванов е в пенсионна възраст и не иска да продължи да работи в комисията.

Другият представител на ГЕРБ е Георги Добрев, който се води икономически комисар и ще бъде отстранен при влизането в сила на законовата поправка. Другият пострадал от промяната ще е Ремзи Осман – юридическият комисар на ДПС.

Останалите членове на КЕВР са енергийните комисари Александър Йорданов, който е представител на „Обединените патриоти“, Владко Владимиров, лична номинация на доскорошния председател на НФСБ Валери Симеонов, както и Георги Златев, който беше човекът на Христо Ковачки в комисията, но бе припознат за следващ мандат от „Воля“, след като през 2018 г. се наложи с жребий да се сменят четирима от комисарите.

Реално обаче процедурата приключи само с един нов комисар – Пенка Трендафилова, която бе вторият пробив на „Воля“ в регулатора и попълни водната квота. Другият воден комисар остана Димитър Кочков, кадър на БСП.

Смяната на състава на енергийния регулатор е важна за новите управляващи, които дадоха ясно да се разбере, че нямат доверие на изчисленията на досегашните комисари за ръста на цените на електричеството, топлинната енергия и на природния газ.

Именно заради това бе наложен и мораториум върху цените на ток, парното и водата до края на март 2022 г.

Плановете на правителството са дотогава, а дори и по-рано, да се направи анализ на ценообразуването и да се предприемат промени, които да доведат по по-ниско от планираното от КЕВР поскъпване на тока с 11 на сто и на парното с близо 13 процента за цялата страна, но с 30 процента за софиянци, които са и най-големият потребител на топлинна енергия.

Предстоят промени в правилата за търговия с ток и газ, стана ясно от изявления на енергийния министър Александър Николов (ИТН) през миналата седмица, а те трябва да бъдат одобрени именно от КЕВР и желанието е това да направи новият състав на комисията.

С избирането на свой кандидат начело на КЕВР „Продължаваме промяната“ ще поеме отговорността за цените на важните за икономиката и домакинствата енергоресурси, които често са причина за недоволството както на бита, така и на бизнеса.

Освен това регулаторът е отговорен за лицензирането на доставчици и търговци на ток и газ, мрежовите оператори, сред които е и проектната компания за все още незавършената и бавена с години газова връзка с Гърция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране