21.01.2015 | 22:18
Където се появи ДПС, на секундата започва далаверата
моделът „КОЙ” продължава да съществува, казва депутатът от ГЕРБ пред "Фрог"

-Г-н Андреев, преди няколко дни шефът на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност ген. Атанас Атанасов написа във фейсбук, че сарайско-библиотекарската групировка пак контролира държавни лостове. Не ви ли се струва, че това звучи страшно от устата на такъв човек?

– Истината е, че ДПС не е нищо друго от една престъпно- корпоративна схема от икономически интереси. Там, където е стъпил шеф на ДПС, на секундата е започнала далаверата. Истинското лице на ДПС може да се види в разработката „Лиани”. Убеден съм, че тя трябва да се разсекрети. По тази причина ние ще поискаме да се запознаем с това дело. За съжаление чувам, че от него нищо не е останало. Имало само неща, от които не можело да се разбере кой знае колко. Същото се получи и с тефтерчето на Филип Златанов. Неговата адвокатка твърди, че там имало и други имена, за които дори не сме чували. Даже и депутатите не са чели в оригинал това тефтерче, а само отделни части и то ксерокопия. Възмутен съм, защото като народен представител пиша писма до прокуратурата по конкретни разследвания, които текат в моя край. До сега съм изпратил три писма. И на нито едно не съм получил отговор. Разбира се, че могат да ми напишат два реда, че поне са информирани от мен, но и това не правят.

– Защо лидерът на ДПС Лютви Местан върна в „играта” темата за възродителния процес?

– Изказванията на Местан за възродителния процес са демагогски. Двадесет и пет години тези хора, заедно с БСП, са били най-дълго във властта. Най-голямата част от проблемите, които държавата има в момента се дължат на това, че тези две партии са били във властта. ДПС имаше достатъчно време да накаже участниците във възродителният процес. В момента малко от тях останаха живи. ДПС не е никаква евроатлантическа партия. Много прав е колегата Красимир Каракачанов да казва, че тази партия е феодална. При тях зависимостта на избирателите е феодална. Най-опасното е, че в момента прилагат дезинтеграционен модел, който е изключително опасен за обществото ни. Те не интегрират техните избиратели в българската общност, а правят точно обратното. Това го правят в момента по отношение на ромското население в Родопите. Къде бяха ДПС през последните 25 години?! Да си бил агент Павел, да си бил агент Ангелов, ти на тези служби какво си носел?! Захранвал си ги с информация как твоите съграждани са възприемали политиката на партията по отношение на възродителния процес. Казвали са кой говори на турски, кой ругае партийния секретар , кой не е съгласен да изпълнява повелите на партията. Тогава ти част ли си от същия този възродителен процес?! Доган, Местан и половината ДПС са били активни участници в него и са обслужвали репресивните служби на социалистическия режим. И сега излиза Местан и разправя глупости на търкалета. С едно съм съгласен, че когато едно име ти е взето насила не трябва да си го върнеш срещу заплащане в съда. Всичко останало е бутафория. Много добре говори агент Павел, той е обучен , интелигентен, има образование, добре борави с думите, но нищо от това, което говори не е вярно.

– Ако се върнем пак на казаното от Атанасов, тогава моделът „КОЙ” продължава ли да държи властта?

– Смятам, че моделът „КОЙ” продължава да съществува. Не може 6 месеца след нашият 11 септември-фалита на КТБ, да не знаем, които са били преки участници в този процес и да няма обвинени. Е как става тази работа?! Прокуратурата възлага експертиза на „Делойт”. Нека да си спомним тази, която е шефката на българския „Делойт”. Защо пак „Делойт”?! Нека да намерят друга компания. И защо прокуратурата? Аз смятам, че тук би трябвало даже три фирми да бъдат поканени, за да се направи обективна оценка и да се види какво се е случило в КТБ. Ясно е, че пред България има две големи заплахи. Едната е радикалният ислям . Ние сме гранична държава и влизат бежанци. Лесно могат да минат джихадисти. Вторият голям проблем е режима на руския президент Владимир Путин.

Защо продължаваме да смятаме, че когато говорим против режима на Путин, говорим против Русия? Забележете, че интелигенцията там е върл противник на режима на Путин. Този режим е проблем за целия свят. Аз съм един от хората, които смятат, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат запазени, защото в една стара китайска поговорка се казва: Не отнемай на противника си възможността за отстъпление. В мента ние сме енергийно зависими от Русия .Съвсем ясно е, че ако продължат да се задълбочават конфликтите между Западна Европа и Русия, Русия няма да започне война. Тя ще се опита да дестабилизира Запада и къде ще удари?! Ето-в КТБ. Вие мислите ли, че в срива на КТБ няма руски пръст?! Казват, че това било конспирация, но никой не обори тази версия. Говорим за хибридна война, която се провежда не с известните конвенционални средства. Удря се икономиката, енергетиката, комуникациите. Не забравяйте, че Русия има изключително големи финансови, политически и агентурни възможности в страните от бившия соцлагер. За това ние сме пряко заплашени и Русия може да ни притисне в ъгъла. Затова трябва да се борим, за да намалим максимално влиянието на тези хора в България.

 – Преди седмица шефът на МВР Веселин Вучков представи административната реформа, според която чантаджиите и ченгетата в системата ще получават различно възнаграждение. Съгласен ли сте с това?

– Предложената административна реформа, е дълго чакана от обществото. Ясно е, че не може да се сравнява труда на полицая, разследващия и пожарникаря, с този на чиновника от министерството. Това е много важно да се направи, за да се освободи финансов ресурс. Така ще има и справедливост при оценката на труда, който полагат служителите на МВР. Както е видно Вучков има намерение тази промяна да стане не само за вътрешното ведомство, а да се въведе в целя сектор сигурност. И до сега има институции от този сектор, за които не знаем колко пари получават служителите. Не знаем какъв е щатния им състав. Вие знаете ли колко хора има в НРС, военна информация, НСО? Каква е разликата между пожарникаря, който влиза в огъня и рискува живота си с един задграничен разузнавач, който работи под дипломатическо прикритие? Не говоря за тези, които работят в дълбока нелегалност. Повечето български разузнавачи действат под дипломатическо прикритие. Значи не може да има противопоставяне на отделните, ангажирани със системата за национална сигурност, институции. А в ДАНС се имат за богоизбрани. Там получават високи заплати. А те „глупаците” от МВР вършат същата работа, но там заплатите са ниски. Това е дълбоко несправедливо и трябва да приключи. Никога не съм работел в тези институции, но като български гражданин ми прави впечатление този дисбаланс. Примерно, полицаите охраняват обществен ред, извършват разследващи функции, хващат престъпници. А ДАНС хващат нарушители-кметове. Е кое е по-опасно-да хванеш въоръжен престъпник или да хванеш кмет, който е крал от детските храни?! Тук даже не става въпрос кое е по-опасно. Всичко опира до това държавата да има здрава финансова система, да няма заплахи срещу националната сигурност. Тогава всички тези хора, които работят една и съща работа, трябва да са поставени при едни и същи условия. В това виждам реформата.

– Вие доволен ли сте от работата на ДАНС?

– Вие можете ли да ми кажете какво свърши ДАНС през годината? Честно да ви кажа, 6 месеца мина от фалита на КТБ, а един арестуван няма. Извинявайте, но 5 млрд.лв. изчезнаха, 3 млрд. държавата даде. А кой да ги хване тези хора, които докараха нещата до това положение?! Аз и вие не можем! Когато Русия ни предложи да подпишем договора за „Южен поток” къде беше председателят на ДАНС Писанчев. Ако той беше на мястото си щеше да каже на тогавашния премиер: „Г-н Орешарски, този договор създава опасности. Той не трябва да се подписва”. КТБ е нашият 11 септември. След унищожаването на двете кули, в САЩ беше създадена коренна промяна в работата на техните служби за сигурност. Би трябвало нашият 11 септември да създаде коренна промяна в службите, които контролират банките, КФН, Финансовото разузнаване към ДАНС. Ние не можем да оставим без отговор въпроса кои бяха виновните за КТБ?! Не е достатъчно да кажем само, че сме върнали парите на хората. Не е достатъчно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране