17.09.2022 | 13:19
Как Борисов се погрижи за „Амазонките на ГЕРБ“
Ангелкова ще прави кариера в чужбина, Дариткова се върна към медицината

Бойко Борисов винаги е залагал на силни дамски фигури в предизборните листи на ГЕРБ и дълги години бе обграден с представителки на нежния пол на ключови позиции в управлението на страната. На предстоящите избори обаче част от „амазонките“ му няма да се борят за депутатски места и предпочетоха да се отдадат на семейните си роли на майки и съпруги, пише вестник Ретро.

Изненадващо едно от знаковите лица на ГЕРБ – Николина Ангелкова, обяви дни преди финалното огласяване на кандидатдепутатските листи, че няма да участва в изборите през октомври. Бившата министърка на туризма съобщи, че ще насочи усилията си в подпомагането на партията в международните дейности и ще се фокусира върху привличането на нови чуждестранни инвеститори в страната. Тя не пропусна да благодари на Бойко Борисов за доверието и предоставената възможност и пожела успех на колегите си, с които продължава да бъде в топли отношения. Междувременно Ангелкова успя да намери време и за ваканция и разпусна край морския бряг в компанията на дъщеря си Далия. Въпреки че дълги години икономистката беше на важни постове във властта, като два пъти бе министър на туризма, веднъж на транспорта, а известно време изкара и като зам.-министър на регионалното развитие, тя винаги е била отдадена майка. Със съпруга ѝ Христо Ангелков са женени от 2014 г. Дъщеричката им е на 8 годинки и тази есен ще бъде във втори клас.

Едновременно с Ангелкова от борбата за депутатско място се отказа и пловдивчанката Дани Каназирева. 43-годишната адвокатка сподели, че ще работи отсега за местните избори и ще навакса пропуснатите моменти със семейството си. Юристката е щастливо омъжена за бизнесмена Тодор Каназирев, с когото живеят заедно в Пловдив. Синът им Теодор е ученик и признава, че майка му е любяща, но и взискателна, особено по отношение на учението.

В листите на ГЕРБ отново не присъства името и на друга знакова дама от редиците на Бойко Борисов – Менда Стоянова. Дългогодишната ковчежничка на парламента, която тази година навърши 66, е готова за ролята на баба и се радва на уюта на дома си в Пловдив. Стоянова тежко преживя скандала с „фалшивия ѝ арест“ в нощта, в която незаконно бяха задържани Бойко Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. Стоянова разбрала, че е арестувана от телевизора, докато стояла вкъщи. Шокът ѝ бил толкова голям, че седмици наред не могла да успокои кръвното си налягане. Здравето била една от причините да си вземе политическа ваканция и да обърне повече внимание на съпруга си Георги и двете им деца.

Без водаческо място в предизборна листа пак се оказа и Ивелина Василева. Бившата министърка на околната среда и водите традиционно повеждаше надпреварата в Бургас. Тя не е оповестила публично какви са причините за отсъствието ѝ, но от 2021 г. насам политиката не ѝ е приоритетно занимание.

Към медицината след кратък престой във властта се върна Даниела Дариткова, която бе шефка на ПГ на ГЕРБ преди Десислава Атанасова. Лекарката има над 3400 пациенти в Смолян. Дори когато бе в парламента, не спираше да преглежда в кабинета си в 4 дни от седмицата, а в останалото време държеше контакт с пациентите си по телефона. Освен на професията в последно време се е отдала и на градинарството – любимото ѝ хоби. С мъжа ѝ Никола Проданов обичат да отглеждат зеленчуци и цветя. Щастливо женени са от дълги години, а първата им среща била в линейка. Даниела е майка на пораснал син Борис, който е тръгнал по нейния път и е наследил професията ѝ, но за момента кариерата му е приоритет и още не я е направил баба.

От 2019 г. насам извън политиката е и Лиляна Павлова. Бившата министърка на регионалното развитие бе назначена за вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка, заради което се премести да живее със семейството си в Люксембург. Наскоро в публичното пространство се заговори, че 44-годишната Павлова е в очакване на второ дете. Новината за бременността ѝ обаче не бе потвърдена от самата нея, въпреки че на серия от събития тя бе заснета да прикрива тялото си с дълги феерични шалове, което допълнително подсили слуховете по неин адрес. Лиляна вече има една дъщеря. София е на 15 години и откакто майка ѝ прие европейския пост, се премести да учи в Люксембург. Девойката е запалена по гмуркането, а лятото изкара с родителите си по родното Черноморие.

В армията на Бойко Борисов и на предстоящите избори обаче остават остриетата му Цвета Караянчева, Десислава Атанасова, Десислава Танева, Петя Аврамова, Деница Сачева, Екатерина Захариева, Ирена Димова и Теменужа Петкова – все водачи на листи. Има и две сравнително нови попълнения – Росица Кирова, която първо бе в ИТН, но впоследствие стана едно от топлицата на ГЕРБ, както и 36-годишната Десислава Трифонова. Тя ще бъде начело на листата в Пловдивска област, а доскоро бе шеф на Агенцията за инвестиции.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране