31.08.2024 | 18:25
Как един седесар съсипа Нинова и БСП
Трагедията на Корнелия се оказа нейната слабост към Калоян Методиев, който систематично в продължение на повече от 3 г., с невярна информация и лоши съвети я срина

БСП заприлича на ДПС, а Нинова и Пеевски са двете страни на една монета. Това са тезите, които се чуват в последните дни в националните медии и ако за ДПС и Делян Пеевски се очаква да предизвикват подобни трусове, то хората са по-скоро изненадани от агресивното и неадекватно на моменти поведение на бившия председател на БСП Корнелия Нинова.

През 8-те години на своето управление Нинова допусна различни грешки от вътрешнопартиен характер, които могат да се отнесат към нейната партийна неопитност или невъзможност да преценява вътрешнопартийните процеси в най-старата партия в България. Нинова безспорно е един от добрите парламентаристи в последните народни събрания, но за съжаление тотален провал в ръководенето на социалистическата партия. В последните 4 години провалът на бившия председател на БСП се разви с особено бързи темпове и тя за отрицателно време загуби множество избори, създаде си много врагове в и извън партията и за съжаление ще остане в историята на социалистическата партия, като председателят с най-лоши изборни резултати и довел БСП до ръба на 4-процентовата граница.

КАК ЕДИН СЕДЕСАР СЪСИПА НИНОВА И БСП

Една единствена е причината за главоломното свиване на подкрепата към Корнелия Нинова и БСП и тя се нарича Калоян Методиев. Международен секретар на МСДС, председател на МСДС, водач на листата на СДС (ОДСА) за област Търговище. Основател на политическа партия Общество за Нова България (ОНБ). Формацията е със социално-консервативни ориентация, кандидат за кмет на София от партията на фашиста Боян Расате и др. Методиев стана печално известен с изхвърлянето му от президентството през 2020-та година.

Този печален финал на кариерата на Калоян Методиев тогава, се оказа ужасния старт на пропадането на Нинова и БСП.

След като беше изхвърлен от президентството, Методиев си намери „гостоприемник“ в лицето на Позитано 20, създаде агенция „РЕГО“ и започна да съветва председателят на партията Коренелия Нинова какви политически стъпки да предприема. Първата крачка в посока лошите резултати на БСП Нинова направи, след като Методиев излезе във всички медии и обясни, че изследване на неговата агенция показва сензационна преднина на БСП пред ГЕРБ. Според РЕГО БСП имаше 28.2% или 76 мандата, ГЕРБ 25.5% или 67 мандата, следвани от ИТН с 15.7% и ДПС с 9%. Тогава, под давление на Методиев Нинова взе редица грешни решения по повод структурирането на листите на БСП и разбира се резултатите се оказаха далеч по-различни от предвидените от Калоян Методиев. БСП изкара 15%, ГЕРБ близо 27%.

Веднага след изборите на 4 април, когато се видя, че Калоян Методиев и неговото РЕГО нямат нищо общо с действителността, а БСП започва да влошава резултата, вместо Нинова да си направи истински анализ на случващото се, тя подмина с лека ръка тези сигнали и даде трибуна на същия този СДС-кадър Калоян Методиев да обяснява резултатите на партията.

На 12 април 2021 г. в национална телевизия Методиев обяви като виновници за резултатите на БСП – евродепутатите и кметовете на левицата, както и президента Румен Радев. Вълната на недоволство срещу СДС-кадъра не закъсня. И повече от половината червени кметове не се отзоваха на поканата на председателя Корнелия Нинова за среща. Според тях разговорът е изключително закъснял и няма как да възстанови прекъснатата с години комуникация с централата. Тогава кметовете на БСП сигнализираха на Нинова, че изказването на Калоян Методиев е обидно и тя трябва да се разграничи от него. Това не се случи.

Вместо това в следващите месеци Методиев, обслужван от пресцентъра на Позитано 20, продължи да дава интервюта в национални медии, в които се опитваше да обяснява, че президента Радев е „забил нож на БСП“. Това отново рефлектира върху управленските вътрешно- партийни решения на Корнелия Нинова и тя отказа да признае Весела Лечева, Крум Зарков и др. членове на партията, които станаха част от служебния кабинет на Румен Радев. Това беше поредният гаф, който Нинова направи, опирайки се на фалшивата експертиза на СДС-кадъра Калоян Методиев, за когото вече служители на Позитано 20 потвърдиха, че е идеолог на кампаниите на социалистическата партия.

Естествено тезите на Методиев срещу президента Радев намериха своята изява и в съществуващата още тогава БСТВ.  През октомври 2021 г. след многократното оплюване на президента Румен Радев от екрана на БСТВ и водещия Стоил Рошкев, от Българския антифашистки съюз излязоха с позиция срещу поведението на журналиста. Тезите и квалификациите, които употребяваше Рошкев по отношение на двойката Румен Радев и Илияна Йотова се припокриваха изцяло с тезите на уволнения от президентството Калоян Методиев.

Междувременно Корнелия Нинова стана вицепремиер в кабинета на Кирил Петков и първото нещо, което направи е да назначи СДС-кадъра Методиев за свой началник на кабинета. На едно от тогавашните заседания на пленума на БСП няколко социалисти повдигнаха темата за прекомерното влияние на бившия младежки лидер на СДС, осигурено му чрез протекциите на Нинова, но тя категорично отказа да отговаря. Поредното унижение за представителите на БСП е, че на митинга в подкрепа на кабинета Петков с певец видният антикомунист Васко Кръпката, Калоян Методиев заведе депутатите на БСП.

Петър Витанов: Не знам кой беше този, който ни накара да участваме в един позорен митинг, в който един седесар водеше нашата група (бел.ред. – Калоян Методиев, бивш СДС), да слушаме Васко Кръпката, да слушаме антируски лозунги. Да гонят наш депутат и да виждам аз отчаянието в очите на нашите членове и симпатизанти. Кой предизвика това унижение да се превърнем в масовка на седесарски митинг от деветдесетте години?

Междувременно Методиев започна да осигурява държавни позиции на приближени около него бивши и настоящи седесари. Агоп Каспарян от институт РЕГО стана управител на „Система за агропазарна информация” ЕООД (САПИ). Каспарян работеше плътно с Методиев по кампаниите на БСП, и даже имаше достъп до официалните страници на партията. Назначаването на СДС-кадри в държавната администрация по времето на Нинова стана факт и предизвика брожения в самото СДС. Има ли назначени от Нинова СДС-кадри в бордове на държавни дружества? Този въпрос се повдигна в Карлово национален съвет на СДС. Младежкият лидер на партията Дончо Златев обвини Румен Христов за водената от него политика, която в крайна сметка доведе до обстоятелството СДС да напусне централата си на Раковска 134.„За толкова години никой не успя да извади СДС от храма на демокрацията.“ – коментира младежкият лидер, като е категоричен, че „За тази битка ще трябват истински седесари, които да се борят за дома си, а не чантаджии, които са се продали за една депутатска заплата и един борд при Корнелия Нинова.

Тандемът Калоян Методиев-Корнелия Нинова стана още по-популярен и с подписването на договори за износ на българско оръжие за Украйна. Нещо, което беше потвърдено и от самия Кирил Петков. В същото време, журналистът Явор Дачков го написа в своя сайт Гласове, и Нинова му заведе дело, от което сама се оттегли преди месеци. Така съвсем не остана български гражданин, който да не е наясно, че с разрешението на Нинова, под давлението на тогавашния й началник кабинет Методиев, българско оръжие за стотици милиони е изнесено към Украйна.  „Аз недоумявам как министърът на икономиката Корнелия Нинова ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт.“ – зададе тогава въпроса си президента Радев.

Критикувам г-жа Нинова затова, че допусна важни решения в администрацията да бъдат вземани от началника на кабинета на министъра – Методиев – това сподели заместник-министъра тогава и член на НС на БСП Димитър Данчев. Същите резерви изказа и тогавашния главен секретар на Министерство на икономиката Йордан Татарски. Тогава членовете на Националния съвет на партията получиха поредното писмо от Татарски, в което се говори за „незаконното превишаване на властови функции от Калоян Методиев“.

В писмото си Йордан Татарски призовава членове на НС, които в момента са на позиции в държавната администрация (МИ и ДКК), да вземат отношение и да обяснят на Националния съвет на партията за намесата на бившия СДС кадър Методиев в политиката на БСП и в управлението на Министерство на икономиката.

През октомври 2022 година за първи път в историята на Българската социалистическа партия членовете на НС на БСП, които идваха за заседание на пленума, бяха посрещани още на входа на зала Александър Лилов от фейсконтрол и маси за регистрация. За организацията на този безпрецедентен пропусквателен режим отговаряше именно бившата секретарка на Калоян Методиев Ирена Борисова, която към тогавашната дата е назначена на работа на Позитано 20.

Коалиционните партньори също не закъсняха с реакциите си срещу СДС-кадъра Калоян Методиев и призоваха Нинова да се разграничи от него – нещо, което така и не се случи. Председателят на Федерацията на потребителите и коалиционен партньор от Екогласност Емил Георгиев публикува остро писмо до медиите. В откритото писмо Георгиев разкрива оказвания натиск от Калоян Методиев в качеството му на началник кабинет в Министерство на икономиката. „Тази чистка, целяща само едно – осигуряване на постове на ключови позиции в държавен контролен орган на кръг от хора, близки до Калоян Методиев и Корнелия Нинова, е безпрецедентна в 25 годишната история на КЗП.“ – алармира Емил Георгиев.

Костадин Паскалев също призова Нинова: уволнете Калоян Методиев, незабавно, още утре. Защо Ви го казвам? Такива типове, които са външни за партията, да формират Вашето мнение и мнението на НС на БСП, за мен е абсурдно.

Костадин Паскалев: Аз не искам да участвам в такъв позор. С лицемерие хора не се печелят. Другарко Нинова, давате ли си сметка, че поведението на БСП се формира в последно време от Калоян Методиев? Той говореше някакви неща за президента, после ние го взехме като партийно поведение. Вие самата не го подкрепихте за втори мандат. Давате ли си сметка, че това, което излиза в публичното пространство неглижира Националния съвет? Прави го в излишен орган“

ИПО „Социализъм 21 век“ изпрати остра позиция, в която подчертават, че Корнелия Нинова поставя партийния пленум пред свършен факт с решения, които се взимат от „отровното дуо „Нинова-Методиев“.

Боян Балев: Не ми е известна в детайли биографията на Калоян Методиев, но зная че по-скоро е свързван с партии от десния спектър. Аз съм 20 години в БСП и познавам структурите ни във всички области, те подкрепят Румен Радев и никога не са изразявали резерви по отношение на неговата кандидатура.Аз мога да твърдя това, защото следя процесите в партията отвътре, докато за господин Методиев тези процеси са външни.

ПРЕСЦЕНТЪРЪТ НА БСП В УСЛУГА НА СДС-КАДЪРА МЕТОДИЕВ

През последните години медийната политика на партията, беше съсредоточена изцяло върху изявите на Корнелия Нинова, плюенето срещу президента Радев и т. нар. „вътрешна опозиция“. Връх на цинизма обаче беше, когато от пресцентъра на бланка на БСП се разпространяваха позиции и интервю на СДС-кадъра Калоян Методиев. В началото на тази година пресцентърът на БСП започна разпространени писанията на Методиев, като няколко пъти по ред журналисти бяха изумявани от настоятелното искане на пресцентъра на БСП да бъде публикувана поредната позиция на Методиев, която този път е срещу председателя на БСП – София Иван Таков. Според неофициална информация по съвет на Методиев в пресцентъра е назначена Румяна Атанасова, наричана пловдивският ПР-октопод в БСП.

Оказа се, че Румяна Атанасова повече от 2 години гастролира около кръга на Корнелия Нинова и Калоян Методиев. Когато Нинова е вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Кирил Петков, Атанасова веднага е назначена за ПР на ВМЗ-Сопот и тогавашния директор Иван Иванов. Проверка на Червен Ефир показа, че въпреки скромните си възможности и капацитет като ПР, Атанасова е водила паралелно и кампания на БСП в най-голямата област София област, където е обслужвала Иван Ченчев, който пък после я приютил като сътрудник в Народното събрание. 

За фалшивите профили, за които се говори, че са управлявани от приближени до Калоян Методиев в социалните мрежи, може много да се пише. Основното лице, което се занимава с оплюването на президента Радев в социалните мрежи, с изработването на колажи срещу партийци и членове на НС на БСП, е Васил Стоянов, по известен в средите на БСП – като Васко Трола. В по-голямата си част от времето тролът е зает да пропагандира омразна реч срещу несъгласните с политиката на Нинова и Методиев през годините, да изработва осмиващи ги колажи и да разпространява омразно съдържание в групите на социалистите във фейсбук. Васко Трола доби печална слава, с целенасочената си кампания срещу президента Румен Радев и интервюто си пред Блиц, в което обяви, че е заплашван от неговия секретар Димитър Стоянов – нещо, което се оказа напълно фалшиво новина. Стоянов и до момента разпространява колажи и фалшиви новини, както и позиции и статуси на Калоян Методиев. Под давлението на Нинова и Методиев години наред Стоянов пускаше ужасяващи колажи на Крум Зарков, Весела Лечева, Петър Витанов и други несъгласни с политиката на Нинова за опропастяване на БСП.

ВЪРХЪТ НА СДС-АРСКАТА НАГЛОСТ

Въпреки всички провали, Корнелия Нинова продължаваше да се вслушва в съветите на СДС-кадъра Калоян Методиев, докато не стигна кулминация на последните парламентарни избори и след жесток провал, тя взе безобразното и несъобразено с решението на ИБ на БСП решение и да вкара СДС-арят в парламента, вместо представителя на Гоце Делчев. Това решение на Нинова се оказа капката, която преля чашата на търпението не само на редовите социалисти, но и на дотогава поддържащите я членове на ИБ на БСП.

След това Нинова и още 7 депутати, сред които Георги Свиленски, Иван Ченчев, Петър Кънев и др., не се съобразиха с решение на НС на БСП и гласуваха против изключването на СДС-кадъра Калоян Методиев от ПГ на БСП за България. Въпреки това Методиев е изключен и стои на последните редове в парламентарната зала. В последствие текстове в полза на осигуряването на парламентарна група за Методиев (СДС) бяха предложени не от кой да е, а от самия Георги Свиленски. Мераците на Свиленски да обслужи Методиев и Нинова обаче бяха порязани единодушно от всички други партии, които не толерират отцепниците.

КРАЯТ НА ЕДИН ПРОВАЛЕН ОТ СДС ПРЕДСЕДАТЕЛ

Независимо какво ще се случи от тук нататък с Корнелия Нинова и БСП, тя ще остане в историята като председателят на социалистическата партия, който загуби близо 900 000 гласа и докара БСП до ръба на 4-процентната бариера. Нинова така и не успя да се наложи и като далновиден политик и за разлика от останалите председатели на БСП, тя не успя нито да бъде премиер, нито да има сериозна позиция в Народното събрание.

За съжаление трагедията на Корнелия Нинова се оказа нейната слабост към Калоян Методиев, който систематично в продължение на повече от 3 години, с невярна информация и лоши съвети, злепостави Нинова в очите на членове и симпатизанти, в очите на нейните доскорошни другари от ИБ и НС на БСП и в очите на цялата политическа класа.

Дали закъсня имунната реакция на БСП да изхвърли чуждото СДС-тяло Калоян Методиев или процеса за левицата е невъзвратим, предстои да разберем съвсем скоро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране