21.07.2020 | 13:44
Как евродепутатка от ДПС раздава европари на родата си с благословията на министър Танева
Атидже Вели е директорът, подписвал и одобрявал скандалните проекти за къщи за гости на политици, кметове и техни близки

Скандален документ подписан от бившата шефка в ДФЗ Атидже Вели разкрива как се раздават европейските фондове на роднини и свързани лица, разкри Биволь. Става дума за проект на свекървата на нейната сестра. Атидже Алиева-Вели като разпределител на еврофондовете подписва документите за проекта. Това е очевиден конфликт на интереси, който обаче не е деклариран.

Дългогодишната зам.-директорка на ДФЗ Атидже Алиева е от село Борино, също като лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Тя има сестра Шасине, която също като нея е омъжена за член на фамилията Вели – Джамал. Неговата майка е Джемиле Вели с фирмата “Джемиле Вели” ЕТ. Фирмата е създадена през 2012 г. очевидно с единствената цел да кандидатства за субсидия, която не може да бъде дадена на физическо лице.

През 2014 г. е сключен договор за субсидия от 25 596 лв. Уведомителното писмо до Джемиле Вели е подписано от Атидже Вели в качеството ѝ на зам. изпълнителен директор на ДФЗ. Сумата не е голяма, но случаят илюстрира системните нарушения в ДФЗ и контролът на ДПС върху евросредствата за земеделие.
Повелителката на къщите за тъщите

Атидже Вели е директорът, подписвал и одобрявал скандалните проекти за къщи за гости на политици, кметове и техни близки. Най-фрапантното раздаване на европари отново е в Борино, където Биволъ разкри пет проекта за къщи за гости на роднини на Мустафа Карадайъ.

Фактически, фирмите свързани роднински с Мустафа Карадайъ държат половината къщи за гости в община Борино, финансирани с европейски пари. Отделно от това майката на Карадайъ стопанисва семеен хотел в Борино, построен по програмата САПАРД.

Схема на връзките за къщите за гости на роднини на Карадайъ в Борино

След проверките от ДФЗ и прокуратурата се оказа, че роднините на Карадайъ няма да връщат субсидията на ДФЗ – това става ясно от списък със санцкионирани проекти публикуван от ДФЗ след журналистическо запитване на Биволъ.

ДФЗ удобно е ограничило обхвата на проверките си само до къщите, за които не е изтекъл петгодишния мониторингов период след сключването на договора. Това противоречи на нареждането на премиера Борисов от 30.04.2019. Тогава на правителственото заседание той разпореди на Румен Порожанов да се проверят всички къщи за гости и ако има виновни да се дават на прокуратурата.

Прокуратурата също не видя конфликт на интереси и данни за търговия с влияние в тези проекти точно в тези проекти на роднините на партийния лидер на ДПС.

Биволъ разкри също, че скандални проекти, които е трябвало да бъдат докладвани на ОЛАФ и прокуратурата, са били прикривани от комисия в ДФЗ с председател Атидже Вели. Сред тях е и проект на Десислава Николова – майката на Кристиян Николов, който се заби в колата на Милен Цветков зад волана на мощен джип и причини смъртта на журналиста.

Докато е директор във Фонда, близките на Атидже правят много изгодна имотна сделка и се сдобиват с голям и евтин апартамент в София, обитаван от самата нея. Нейният баща Байрям Алиев е придобил през 2015 г. апартамент от 164 кв. м. плюс гараж от 30 кв. м. в луксозна кооперация в квартал Манастирски ливади. Цената на имотите е доста изгодна, тъй като те излизат само по 568 евро на кв.м. Но произходът на 215 000 лв. за придобивката е под въпрос, тъй като Байрям Алиев никога не е имал фирми, не е работил на скъпо платена длъжност, не е продавал имоти и не е взел ипотечен кредит. Майката на Атидже е работила като учителка в Борино, което също не предполага наличието на големи доходи. Простата сметка показва, че семейството би трябвало да спестява по 500 лв. месечно в продължение на 40 години, за да си позволи такъв апартамент.

След това разкритие на Биволъ гражданското сдружение БОЕЦ подаде сигнал в прокуратурата. Оттам обаче не видяха никакъв проблем с имотната сделка и прекратиха проверката.

Междувременно Атидже Вели стана евродепутат от ДПС и се занимава със законотворчество на европейско ниво в Комисията по земеделие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране