18.11.2022 | 11:01
Как Корнелия лъже за позицията на БСП за машинното гласуване
Нинова твърди, че винаги е подкрепяла машини и хартия заедно. Собствените й думи я оборват

Лидерката на БСП Корнелия Нинова продължава да изказва неверни твърдения за позицията на партията си за машинното гласуване и днес – в ефира на „Лице в лице“ по бТВ.

Нинова се опита да защити позицията и проекта на БСП за смесен вот – с избор от избирателя дали да гласува с хартия или машина – като заяви, че левицата винаги е искала това, още при последните промени на Изборния кодекс, приети през 2019 г.

„Когато се въведе машинно гласуване, настоявахме машинното да върви заедно с хартиеното. Нямам спомен как сме гласували, но предложението на БСП беше – да, машини, хубаво е, но и право на избор“, заяви Нинова.

Това твърдение не отговаря на истината – лесно доказуемо и проверимо в стенограмите на Народното събрание от 16.09.2020 г., когато в зала тече второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. В него лидерката на БСП пламенно защитава машините като първа изказваща се в дискусията, критикува хартиеното гласуване и невалидните бюлетини, и заявява ясно:

„Затова днес се обръщам към всички народни представители, но и към българските граждани, за да знаят какво се случва. Призовавам: приемете нашите предложения за единствено и само машинно гласуване като гаранция за честността на изборите и не отстъпвайте с въвеждане на хартиени бюлетини.“

Всъщност тогава левицата беше против смесеното гласуване и прие досегашния модел – гласуване с хартия само в секции с под 300 избиратели.

Нинова подчерта също, че няма да има тъмна стаичка, хората няма да могат да си снимат бюлетината. Тя твърди, че има и нови мерки за сигурност, като видеонаблюдението в секциите:

„Ще има видеонаблюдение във всички секции, което ще излъчва броенето онлайн. Може да сте в Нова Зеландия, можете онлайн да следите как тече броенето в секция 20 в Павликени. Пред камерата – например една бюлетина за БСП, една за ПП, и така нататък.“

Това обаче предполага местене на камерата и създаване на слепи точки в секцията – за да наблюдава една камера цялата секция, тя трябва да е поставена далеч за широк кадър. За да се броят и виждат хартиените бюлетини обаче, трябва да показва само хартията в близък кадър, през което време всичко друго в секцията ще е извън кадър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране